Ενέργεια

Γιατί τα Hedge Funds επενδύουν στην ενέργεια αυτή την περίοδο (Oil Price)

Γιατί τα Hedge Funds επενδύουν στην ενέργεια αυτή την περίοδο (Oil Price)
Η ενέργεια βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο ποσοστό στα χαρτοφυλάκια των hedge funds από την αρχή του έτους
Οι αγορές ενέργειας ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν έκανε την αποκάλυψη τη Δευτέρα μετά από συνάντηση με κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ και οι αγορές εμφανίζουν τελευταία μια σπασμωδική αντίδραση σε κάθε είδηση που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, με τις τιμές του πετρελαίου να καταποντίζονται κάθε φορά που βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, για να αντιστραφεί αργότερα η πορεία τους όταν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

Σύμφωνα με το Oil Price, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο υποχώρησαν με το μεγαλύτερο περιθώριο των τελευταίων δύο εβδομάδων μετά από αναφορές που υποδήλωναν ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Νωρίτερα, το Ιράν είχε δείξει προθυμία να καθυστερήσει τουλάχιστον την επίθεσή του κατά του Ισραήλ ενώ η Χαμάς θα συμφωνούσε στο σενάριο μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Το αργό τύπου Brent για παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματευόταν στα 77,11 δολάρια ανά βαρέλι στην ενδοσυνεδριακή συνεδρίαση της Τρίτης, από 81,20 δολάρια/βαρέλι πριν από μία εβδομάδα, ενώ το αργό τύπου WTI για παράδοση Σεπτεμβρίου διαπραγματευόταν στα 73,94 δολάρια ανά βαρέλι έναντι 78,85 δολαρίων/βαρέλι πριν από μία εβδομάδα.

Την Τρίτη, το Ιράν συνέβαλε στην περαιτέρω εδραίωση της πτωτικής τάσης των τιμών του πετρελαίου, όταν εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι μια επίθεση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Τεχεράνης.

Ο ρόλος της Κίνας

Τα σημάδια αδυναμίας της ζήτησης στην κομβική κινεζική αγορά δεν βοηθούν επίσης τα πράγματα.

Η προοπτική της αδύναμης κινεζικής ζήτησης αντισταθμίζει τα όποια κέρδη από τους κινδύνους στην προσφορά, με τα κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι η ζήτηση αργού στη χώρα μειώθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.

Τα hedge funds

Ωστόσο, οι αγορές πετρελαίου μπορεί να ανακτήσουν κάποια δυναμική, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, τα hedge funds πούλησαν βιομηχανικές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ αγόρασαν ενεργειακές μετοχές για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η ενέργεια βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο ποσοστό στα χαρτοφυλάκια των hedge funds από την αρχή του έτους. Παράλληλα, οι traders στοιχημάτισαν κατά των αεροπορικών εταιρειών, καθώς και των εταιρειών που προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες, μεταφορές και μηχανήματα.

Η τελευταία στροφή προς τις ενεργειακές μετοχές έρχεται εν μέσω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ

Φαίνεται ότι το λεγόμενο «Trump Trade» εξακολουθεί να διαδραματίζει ρόλο στα πράγματα, παρά το γεγονός ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις σημειώνει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις από τότε που αντικατέστησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια πριν από ένα μήνα.

Πολλοί θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να δίνουν στον Τραμπ το προβάδισμα και εξετάζουν πώς μια δεύτερη κυβέρνησή του θα μπορούσε να επηρεάσει τα πάντα, από τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική έως τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα σημάνει λιγότερες ρυθμίσεις, κάτι που θα βοηθήσει τομείς όπως η ενέργεια και οι τράπεζες.

Αντιθέτως, τα πρόσφατα σχόλια του Trump σχετικά με την αύξηση των δασμών στην Κίνα και την απαίτηση από την Ταϊβάν να πληρώσει για την στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ πυροδότησαν μαζικές πωλήσεις σε μετοχές ημιαγωγών, AI και Big Tech, με τα βαριά ονόματα όπως η Nvidia Corp. να σημειώνουν πτώση.

Αναφορικά με τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αυτός θα τα πάει εξίσου καλά και υπό την προεδρία της Χάρις, εφόσον είναι πιθανό να συνεχίσει να προωθεί τις πολιτικές του Μπάιντεν.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις περισσότερες βασικές μετρήσεις, η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου άνθισε υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν παρά την υιοθέτηση πράσινων πολιτικών, αποδεικνύοντας ότι ούτε η Ουάσινγκτον έχει επαρκή δύναμη για να επηρεάσει μόνη της μεγάλες, παγκοσμίως διασυνδεδεμένες αγορές όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον των κλιματικών πολιτικών του Μπάιντεν, κατηγορώντας τις ότι θέτουν σε κίνδυνο την «ενεργειακή ανεξαρτησία» των ΗΠΑ, περιορίζοντας την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυξάνοντας τις τιμές των καυσίμων.  

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να αποκαταστήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Αμερικής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι επενδυτές στα ορυκτά καύσιμα δεν παραπονιούνται σχεδόν καθόλου υπό τον Μπάιντεν: οι μετοχές ενέργειας έχουν σημειώσει άλμα 124% μέχρι στιγμής από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο έναντι πτώσης -65% για την αντίστοιχη περίοδο υπό τον Τραμπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης