Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η νέα συνάντηση ΑΔΜΗΕ με ΡΑΕΚ - Που επιμένουν οι Κύπριοι

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η νέα συνάντηση ΑΔΜΗΕ με ΡΑΕΚ - Που επιμένουν οι Κύπριοι
Νέα τηλεδιάσκεψη και με την Κομισιόν - Τι θα ζητήσει η ευρωπαϊκή πλευρά
Σύμφωνα με το InBusinessNews μέχρι τις 30 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να λάβει η ΡΑΕΚ τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά τον Great Sea Interconnector.

Μέσα στην βδομάδα που διανύουμε θα προχωρήσουν οι νέες επαφές ΑΔΜΗΕ με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου η οποία σύμφωνα με πληροφορίες επιμένει σε μια σειρά από θέσεις, που αναλύονται και παρακάτω.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του InBusinessNews.

Πλησιάζει ολοένα και περισσότερο η ώρα που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) θα συνεδριάσει για να εξετάσει και να απαντήσει στην ένσταση που υπέβαλε ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας [(Κρήτης)-Great Sea Interconnector], ΑΔΜΗΕ, για επαναξιολόγηση και αλλαγή της τελευταίας απόφασης της Αρχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η τριμελής Ανώτατη Διοίκηση της ΡΑΕΚ αναμένεται να συνέλθει και να λάβει τις τελικές της αποφάσεις, από τις οποίες ενδεχομένως να εξαρτηθεί ακόμη και το μέλλον του μεγαλεπήβολου έργου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου.

Πριν την λήψη, όμως, των αποφάσεων της ΡΑΕΚ θα προηγηθούν δύο σημαντικές επαφές-συναντήσεις. Η μία θα είναι με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα έρθει στην Κύπρο για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα και η δεύτερη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα χρηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση με €657 εκατ.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews η νέα συνάντηση μεταξύ ΡΑΕΚ και ΑΔΜΗΕ, θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ η νέα τηλεδιάσκεψη με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ΡΑΕΚ-ΑΔΜΗΕ αναμένεται να συζητηθούν ορισμένες απορίες και προβληματισμοί που συνεχίζει να έχει η Αρχή αναφορικά με τα στοιχεία που κατέθεσε ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης και έτυχαν αξιολόγησης από τον οικονομικό σύμβουλο της ΡΑΕΚ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το οικονομικό μοντέλο που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ.

Σημειώνεται ότι, για εξέταση του οικονομικού μοντέλου που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕΚ ζήτησε τη συμβολή-συμβουλή και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με οικονομικά μοντέλα για εξέταση των επιπρόσθετων στοιχείων που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα των αποφάσεών της.

Σε ό,τι αφορά τη νέα τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή θα είναι η τρίτη μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ να απορρίψει τα αιτήματα που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ και αφορούσαν από τη μία την απάλειψη της φράσης «δύναται» στην απόφαση για πλήρη ανάκτηση όσων χρημάτων επενδύσει σε περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωθεί, όχι εξ υπαιτιότητας του φορέα υλοποίησης, αλλά λόγω άλλων παραγόντων –όπως π.χ. παρεμπόδιση κατασκευής του έργου από την Τουρκία από τους καταναλωτές τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας (γεωπολιτικό ζήτημα, το οποίο είναι καθαρά μη ρυθμιστικό ζήτημα), καθώς και για επιβάρυνση των καταναλωτών κατά την κατασκευή του έργου, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Κατά τη νέα τηλεδιάσκεψη, η Κομισιόν θα ζητήσει νεότερη ενημέρωση για το πώς προχωρά το έργο και να ασκήσει, ενδεχομένως, νέες πιέσεις προς την πλευρά της ΡΑΕΚ για να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Δύσκολα θα απαλειφθεί η φράση «ενδέχεται»

Πάντως, σε ό,τι αφορά το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για απάλειψη της φράσης «ενδέχεται» για πλήρη ανάκτηση όσων χρημάτων επενδύσει ο φορέας υλοποίησης σε περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, αυτό για την ώρα δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Κι αυτό γιατί η ΡΑΕΚ φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις πλευρές πως για να μπορέσει να απαλειφθεί αυτή η φράση θα πρέπει να υπάρξει εκ μέρους είτε των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας είτε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία κάλυψη των δύο ρυθμιστών, δηλαδή της ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Κύπρου) και της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Ελλάδας).

Στην ουσία, η ΡΑΕΚ ζητά εγγυήσεις από την Κυβέρνηση, κυρίως, ότι το έργο θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί, καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις που θα διακόψουν τις εργασίες του.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι η ΡΑΕΚ ζητά εγγυήσεις και από τον ΑΔΜΗΕ ότι το τελικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του Great Sea Interconnector δεν θα αυξηθεί στην πορεία και θα παραμείνει στο €1,9 δισ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ΡΑΕΚ μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει εγγυήσεις ούτε για το ένα ούτε για το άλλο θέμα.

Αυξάνονται οι πιέσεις, αλλά…

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι, ενόσω η ΡΑΕΚ δεν λαμβάνει τις τελικές της αποφάσεις, οι πιέσεις που δέχεται αυξάνονται συνεχώς και μάλιστα είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή τόσο για αποδοχή των αιτημάτων του ΑΔΜΗΕ όσο και για απόρριψή τους.

Βέβαια, οι πιέσεις αυτές δεν φαίνεται να… βρίσκουν έδαφος, αφού η ΡΑΕΚ έχει ξεκαθαρίσει προς όλους ότι οι αποφάσεις που θα λάβει θα είναι καθαρά με τεχνοκρατικά κριτήρια προς όφελος των καταναλωτών.

Τελευταία πράξη για Πουλλικκά;

Σε μία άλλη εξέλιξη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Ανδρέας Πουλλικκάς, φαίνεται να έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη θέση του μέχρι τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, ο κ. Πουλλικκάς ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από τον περασμένο Απρίλιο για τις προθέσεις του και πολύ πιο πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο κ. Πουλλικκάς θεωρεί ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος υπηρεσίας του στην Αρχή και επιθυμεί να επιστρέψει στον ακαδημαϊκό χώρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης