Ιταλία: Η ξηρασία κόβει το 70% της υδροηλεκτρικής παραγωγής– Υψηλός ο κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια (Montel)

Ιταλία: Η ξηρασία κόβει το 70% της υδροηλεκτρικής παραγωγής– Υψηλός ο κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια (Montel)
Η υδροηλεκτρική ισχύς των 22 GW της Ιταλίας αντιπροσώπευε περίπου το 15% της εθνικής ζήτησης ενέργειας κατά μέσο όρο κατά τη δεκαετή περίοδο έως το 2022
Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Abruzzo και τη Σικελία της Ιταλίας έχει μειωθεί έως και 70% κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα λόγω της σοβαρής ξηρασίας, δήλωσε στο Montel το λόμπι υδροηλεκτρικής ενέργειας Assoidroelettrica, το οποίο, σύμφωνα με έναν trader, θα μπορούσε να επιβαρύνει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η περιοχή Abruzzo - που βρίσκεται ανατολικά της Ρώμης στην κεντρική Ιταλία - διαθέτει υδροηλεκτρική ισχύ 1,3 GW, ή το 6% του στόλου ταμιευτήρων 22 GW της χώρας, και παραδοσιακά συμβάλλει καθοριστικά στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ωστόσο, η παραγωγή στην περιοχή έχει μειωθεί μεταξύ 55-70% φέτος, παρά το μεγάλο υψόμετρο και την πρόσβαση σε νερό από την κοντινή λίμνη Campotosto, δήλωσε ο Paolo Taglioli, επικεφαλής της Assoidroelettrica.

Η πτώση της παραγωγής θα μπορούσε να επιβαρύνει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης, δήλωσε ένας trader, ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε αυξημένη εξάρτηση από άλλη θερμική παραγωγή - η οποία κάλυψε το 54% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας κατά την περίοδο 2013-2022 - με δυνητικό αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η υδροηλεκτρική ισχύς των 22 GW της Ιταλίας αντιπροσώπευε περίπου το 15% της εθνικής ζήτησης ενέργειας κατά μέσο όρο κατά τη δεκαετή περίοδο έως το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του TSO Terna.

Προβλήματα και στη Σικελία

Η Σικελία, με 31 υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 155 MW, έχει επίσης υποστεί μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 70% σε ετήσια βάση κατά το έτος που πέρασε λόγω της σοβαρής ξηρασίας, δήλωσε ο Taglioli.

Αυτό υπογράμμισε την ευπάθεια του τομέα της υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας στην κλιματική αλλαγή και ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για αναβαθμίσεις των υποδομών και μεταρρυθμίσεις πολιτικής, δήλωσε ο Taglioli.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα αναμένει ότι η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί σε 47,5 TWh έως το 2025 από 38,2 TWh το 2023.

Η Ιταλία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει έως και 2 GW σε πρόσθετη υδροηλεκτρική δυναμικότητα, δήλωσαν πηγές του κλάδου, εάν η ΕΕ της χορηγήσει την άδεια να ακυρώσει δημοπρασίες που σχετίζονται με υφιστάμενες παραχωρήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης