Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Πυρκαγιές: Πως επηρεάζει τις ζωές των Αθηναίων η απώλεια του πρασίνου

Πυρκαγιές: Πως επηρεάζει τις ζωές των Αθηναίων η απώλεια του πρασίνου
Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, υπάρχει εξαιρετικά αυξημένη αναλογία αιωρούμενων σωματιδίων PM10 και PM2,5 μικρών
Σε τουλάχιστον 20 χρόνια αναμένεται να δώσει ξανά τη θέση της στο δάσος η γη που κάηκε στην καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο CNN Greece o Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις που θα έχει η απώλεια της δασικής έκτασης που κάηκε στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο ακαδημαϊκός «εάν και εφόσον δεν υπάρξει άλλη ανθρώπινη παρέμβαση, όπως η καταπάτηση των στρεμμάτων που κάηκαν ή η δημιουργία γεωργικής γης εκεί, η φύση θα επουλώσει από μόνη της τα τραύματά της. Θα αναγεννηθεί φυσικά.

«Εκεί που κάηκε το πευκοδάσος, νέοι σπόροι θα δημιουργήσουν καινούρια δέντρα και οι καμένοι θαμνώνες αειφυλλών πλατυφύλλων θα αναγεννηθούν με παραβλαστήματα» προσθέτει.

Εξηγώντας, όμως γιατί θα χρειαστούν δύο δεκαετίες για την αναγέννηση της περιοχής, αναφέρει πως πρόκειται για «ένα δάσος που έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν. Έχει καεί το 2002, 1994, 1998, 1985 και το 1981».

Στο αίμα τα αιωρούμενα σωματίδια

Οι συνέπειες, όπως συμπληρώνει, αναμένεται να είναι δυσμενέστατες, επίσης, στους κατοίκους του αστικού ιστού των Αθηνών.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, υπάρχει εξαιρετικά αυξημένη αναλογία αιωρούμενων σωματιδίων PM10 και PM2,5 μικρών. Αυτά προέρχονται από τους καπνούς της πυρκαγιάς, επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Τα σωματίδια που είναι πολύ μικρά εισέρχονται στο κυκλοφοριακό σύστημα του ανθρώπου, στο αίμα, μπορώντας να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές.

Ο καπνός, δε, που σκέπασε την Αττική, μπορεί αιωρείται στην ατμόσφαιρα έως και δέκα ημέρες.

Ένα μέρος των PM2,5 σωματιδίων, γνωστά ως «μαύρος άνθρακας» (black carbon), απορροφούν μεγάλο μέρος της ανακλώμενης ηλιακής ακτινοβολίας και συμβάλλουν ιδιαίτερα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας.

Μια μεγάλη θερμική νησίδα η Αθήνα - Θα αυξηθούν τα αναπνευστικά προβλήματα

Πέραν, όμως, των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της φωτιάς στις ζωές των ανθρώπων, πίσω της αφήνει και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το μικροκλίμα της πρωτεύουσας πρόκειται να αλλάξει ραγδαία γιατί «καταστρέφοντας τη βλάστηση, μειώνουμε τη διαπνοή και την εφύγρανση της ατμόσφαιρας και έτσι δεν θα υπάρχουν θερμικές αστικές νησίδες, καθιστώντας έτσι την Αθήνα θα γίνει μια μεγάλη θερμική νησίδα».

«Διότι όταν καίγεται η βλάστηση εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα. Τα μόρια του διοξειδίου και του μονοξειδίου είναι αυτά που κατά κύριο λόγο απορροφούν θερμότητα, τα μόρια αυτά παραμένουν στην ατμόσφαιρα και έτσι θερμαίνεται η ατμόσφαιρα διαχρονικά» προσθέτει.

«Αν δηλαδή μέχρι τώρα μια ημέρα καύσωνα ο υδράργυρος έφτανε τους 37 βαθμούς και διατηρούνταν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, τώρα θα έχουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 39-40 βαθμών» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Με το θερμόμετρο, λοιπόν, να ανεβαίνει θεαματικά και σε συνδυασμό με την έλλειψη υγρασίας στην ατμόσφαιρα, οι πολίτες, όπως εξηγεί ο κοσμήτορας, θα νιώθουν μεγάλη δυσφορία και θα αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα.

Μάλιστα, ο κ. Δημητρακόπουλος προειδοποιεί πως η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει σαν το Κάιρο. Εξηγώντας, σημειώνει πως βορειοανατολικά της Αττικής, ο μόνος πνεύμονας οξυγόνου που έχει απομείνει είναι η Πάρνηθα. «Αν χαθεί και η Πάρνηθα δεν θα μείνει αντίστοιχος χώρος πρασίνου στο αττικό λεκανοπέδιο» αναφέρει.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής τονίζει πως θα πρέπει να τεθεί ένα σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των δασών, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ενώ προειδοποιεί πως τα φαινόμενα τα οποία παρατηρούμε να εξελίσσονται είναι προάγγελος μιας εποχής που θα είναι πολύ ζοφερή αν δεν καταφέρουμε να αντιστρέψουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης