Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Equinor κλείνει την πλατφόρμα Gullfaks C στη Βόρεια Θάλασσα – Έρχεται σημαντική μείωση στην παραγωγή αερίου

Η Equinor κλείνει την πλατφόρμα Gullfaks C στη Βόρεια Θάλασσα – Έρχεται σημαντική μείωση στην παραγωγή αερίου
Η Νορβηγία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο
Η νορβηγική Equinor έκλεισε την πλατφόρμα Gullfaks C στη Βόρεια Θάλασσα μετά από πρόβλημα που εντοπίστηκε σε έλεγχο, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι παρά την σταθερότητα της παραγωγής από το κοίτασμα, ο διαχειριστής του νορβηγικού συστήματος φυσικού αερίου δήλωσε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στο πεδίο Gulfaks θα μειωθεί κατά 6,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το κοίτασμα αυτό παράγει κυρίως αργό πετρέλαιο.

Η Equinor είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος Gulfaks με ποσοστό 51% και μειοψηφικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Νορβηγίας Petoro και η αυστριακή OMV.

Πτώση στα κέρδη τριμήνου

Η νορβηγική κρατική εταιρεία ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου φέτος, αν και το καθαρό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα οικονομικά μεγέθη αποδόθηκαν στις υψηλότερες πωλήσεις φυσικού αερίου και στις υψηλότερες τιμές σε όλα τα προϊόντα που εμπορεύεται η Equinor.

Αξίζει να καταγραφεί πως η Νορβηγία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο.

Πέρυσι, αντιπροσώπευε σχεδόν το 1/3 του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μαζί αντιπροσωπεύουν το επιβλητικό 62% των εξαγωγών της Νορβηγίας, από το 2023.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανέφερε πρόσφατα ότι οι επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου φέτος πρόκειται να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ εν μέσω αύξησης του κόστους και επέκτασης των υφιστάμενων κοιτασμάτων.

Οι συνολικές επενδύσεις σε δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2024, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς με αγωγούς, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων (257 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες), ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η τελευταία εκτίμηση είναι κατά 4,1% υψηλότερη σε σύγκριση με τα επενδυτικά σχέδια από την έρευνα του δεύτερου τριμήνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης