Κουίνσλαντ: Αρχίζει η κατασκευή του αιολικού Lotus Creek για την τροφοδότηση 150.000 νοικοκυριών (Renew Economy)

Κουίνσλαντ: Αρχίζει η κατασκευή του αιολικού Lotus Creek για την τροφοδότηση 150.000 νοικοκυριών (Renew Economy)
Το εν λόγω αιολικό αρχικά είχε απορριφθεί για περιβαλλοντικούς λόγους
Ένα μεγάλο αιολικό πάρκο στο κεντρικό Κουίνσλαντ της Αυστραλίας βρίσκεται στη φάση της κατασκευής του, υπό την ιδιοκτησία του μεγαλύτερου παραγωγού άνθρακα της πολιτείας, ενώ σύμφωνα με το Renew Economy, αγοράστηκε με τη συνδρομή των δικαιωμάτων άνθρακα.
Ο δανέζικος γίγαντας των ΑΠΕ Copenhagen Infrastructure Partners επιβεβαίωσε την Πέμπτη (15/8) ότι πούλησε το αιολικό πάρκο Lotus Creek ισχύος 285 MW στην κρατική εταιρεία CS Energy του Κουίνσλαντ.

Οι λεπτομέρειες της συναλλαγής μπορεί να μην έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, ωστόσο τα έγγραφα του προϋπολογισμού του Κουίνσλαντ σημειώνουν ότι 300 εκατομμύρια δολάρια από τα κρατικά δικαιώματα άνθρακα τέθηκαν για την «100% δημόσια ιδιοκτησία του αιολικού πάρκου Lotus Creek ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ισχύος 285 MW, υποστηρίζοντας την απαλλαγή από τον άνθρακα στο κεντρικό Κουίνσλαντ».

Το έργο, που βρίσκεται βόρεια του Rockhampton και κοντά στην πόλη St Lawrence, έχει περίπλοκο ιστορικό.

Το ιστορικό

Αρχικά προτάθηκε να είναι στα 200 MW από την εταιρεία ανάπτυξης Epuron, προτού η εν λόγω εταιρεία και τα περιουσιακά της στοιχεία εξαγοραστούν από την Ark Energy, την αυστραλιανή θυγατρική της Korea Zinc στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ανάπτυξη του έργου προσέκρουσε σε τοίχο στα μέσα του 2020, όταν απορρίφθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού επειδή αποτελούσε απειλή για τον βιότοπο των κοάλα.

Τότε, η τότε ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Sussan Ley έκρινε ότι το έργο θα είχε «απαράδεκτες επιπτώσεις» στους πληθυσμούς των κοάλα και άλλων απειλούμενων ειδών.

Στα τέλη του 2021, η Epuron -που σύντομα εξαγοράστηκε από την Ark Energy- υπέβαλε αναθεωρημένη αίτηση ανάπτυξης του αιολικού πάρκου, με επανασχεδιασμό της διάταξης του έργου, με μείωση του αριθμού των ανεμογεννητριών και αύξηση της συνολικής παραγωγικής ικανότητας.

Στη συνέχεια, η CIP αγόρασε το έργο από την Ark Energy τον Δεκέμβριο του 2022, περίπου την εποχή που δόθηκε το πράσινο φως από την τρέχουσα ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Εργατικών βάσει του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Η κατασκευή του έργου - ο τελικός σχεδιασμός έχει καταλήξει σε 46 ανεμογεννήτριες και 285 MW - θα προχωρήσει τώρα υπό την πλήρη ιδιοκτησία της CS Energy, η οποία κατέχει και λειτουργεί τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας Callide B και Kogan Creek και έχει μερίδιο 50% στον σταθμό παραγωγής ενέργειας Callide C.

«Το αιολικό πάρκο Lotus Creek θα είναι το πρώτο αιολικό περιουσιακό στοιχείο της CS Energy που ανήκει κατά 100% και αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη αιολικής παραγωγής έως και 700 MW στο Κεντρικό Κουίνσλαντ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CS Energy Darren Busine σε πρόσφατη δήλωσή του.

«Το έργο αυτό θα στηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμη ενέργεια από τους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες μας και αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας στην περιοχή.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την CIP μέσω της κατασκευής του αιολικού πάρκου Lotus Creek και της περαιτέρω συνεργασίας σε έργα παραγωγής και αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας».

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Η κατασκευή του αιολικού πάρκου Lotus Creek θα γίνει υπό την επίβλεψη της CIP, με την Zenviron να έχει συμφωνήσει για την κατασκευή μιας εγκατάστασης διαμονής των εργαζομένων.

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 400 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 10-15 μόνιμες θέσεις όταν τεθεί σε λειτουργία.

Η Vestas από την πλευρά της, θα προμηθεύσει και θα εγκαταστήσει τις 46 ανεμογεννήτριες V162-6,2 MW, από την πλατφόρμα EnVentus, ενώ θα είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του έργου.

Η CIP αναφέρει ότι το αιολικό πάρκο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2027 και, όταν γίνει αυτό, θα παράγει αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει περίπου 150.000 νοικοκυριών στην περιοχή.

Ο Evan Carless, αντιπρόεδρος της Vestas Development Australia, λέει ότι το Lotus Creek αναδεικνύει την ικανότητα της εταιρείας να φέρνει έργα ΑΠΕ σε εμπορική και σχεδιαστική ωριμότητα.

«Το κλειδί για την επιτυχία αυτού του έργου ήταν η σύσφιξη των σχέσεων με τους τους κατόχους γης, την τοπική κοινότητα και την αφοσιωμένη ομάδα συμβούλων μας», λέει ο Carless.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης