Ενέργεια

Ρεκόρ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σημειώνει η Τουρκία (Energy Market Price)

Ρεκόρ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σημειώνει η Τουρκία (Energy Market Price)
Ο Camci δήλωσε ότι μετά τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya από το γεωτρύπανο Fatih στις 21 Αυγούστου 2020 παρατηρήθηκε αύξηση ρεκόρ στην παραγωγή
Οι πρόοδοι και οι ανακαλύψεις της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα αντικατοπτρίζονται θετικά στα στατιστικά στοιχεία της χώρας, με τον δείκτη εξόρυξης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου να φτάνει τον Ιούνιο σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat) που επικαλείται το Energy Market Price, ο δείκτης για την ημερολογιακά προσαρμοσμένη εξόρυξη αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξήθηκε στο 147,8 τον Ιούνιο, από 115,7 τον Ιούνιο του 2023.

Στην γειτονική χώρα, όπου η εξόρυξη αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει επιταχυνθεί, ο δείκτης, ο οποίος καταγράφηκε αρχικά στο 69,6 τον Ιανουάριο του 2005, ήταν κατά μέσο όρο γύρω στο 75 μέχρι το 2021.

Μετά τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου της χώρας στο κοίτασμα Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα το 2020, ο δείκτης, ο οποίος αυξήθηκε σε 99,4 τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ξεπέρασε το ρεκόρ του 100 για πρώτη φορά τον Μάιο του 2021.

Ο δείκτης καταγράφηκε στο 112,9 τον Δεκέμβριο του 2022, μετά την ανακάλυψη αργού πετρελαίου στο βουνό Gabar, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική επαρχία Sirnak της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 146,1 τον Μάρτιο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 32,2% σε ετήσια βάση, έφθασε στο υψηλό του 147,8 τον Ιούνιο του τρέχοντος.

Η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Τα θεμέλια για την αύξηση αυτή τέθηκαν το 2017, όταν το πρώτο εθνικό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Fatih, εντάχθηκε στο στόλο της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), δήλωσε στο Anadolu ο Aziz Camci, πρόεδρος της Ένωσης Πλατφόρμας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, PETFORM.

Ο Camci δήλωσε ότι μετά τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya από το γεωτρύπανο Fatih στις 21 Αυγούστου 2020 παρατηρήθηκε αύξηση ρεκόρ στην παραγωγή.

«Ενώ η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου της Τουρκίας ήταν περίπου στα 440 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κατά την πρώτη ανακάλυψη, η παραγωγή μόνο από το κοίτασμα Sakarya Gas Field έχει φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του κοιτάσματος», δήλωσε ο Camci.

Αυτό το επίπεδο παραγωγής είναι επαρκές για την κάλυψη των αναγκών 2,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Ο Camci σημείωσε επίσης ότι η ανακάλυψη αργού πετρελαίου στην περιοχή Gabar Mountain του Sirnak το 2022 ήταν μεταξύ των 10 μεγαλύτερων χερσαίων αποθεμάτων πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν εκείνη τη χρονιά, με εκτιμώμενο μέγεθος περίπου 150 εκατομμύρια βαρέλια και μάλιστα υψηλής ποιότητας.

Τόνισε επίσης ότι η ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου μόνο από το Gabar έφτασε τα 45.000 βαρέλια τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Στο Gabar, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι να επιτευχθεί συνολική ημερήσια παραγωγή άνω των 200.000 βαρελιών.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Ερευνητικές δραστηριότητες με υψηλό δυναμικό βρίσκονται σε εξέλιξη έξω από το Sirnak στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ανατολίας, είπε και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι η κατανάλωση πετρελαίου της Τουρκίας είναι περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, αναμένεται ότι μόνο το πετρέλαιο Gabar θα μπορούσε να καλύψει το 10% αυτής της κατανάλωσης και να αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της χώρας μόλις επιτευχθούν τα στοχευμένα επίπεδα».

Τονίζοντας ότι οι δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου θα επιταχυνθούν, ο κ. Camci τόνισε ότι η περαιτέρω εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και η ανακάλυψη νέων περιοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μαύρη Θάλασσα, μαζί με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες στη Μεσόγειο, υπογραμμίζει τη συνεχή δέσμευση της Τουρκίας να προωθήσει τις προσπάθειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης