Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Goldman Sachs: Μειωμένες κατά 40 δισ. οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στο πετρέλαιο μέχρι το 2028

Goldman Sachs: Μειωμένες κατά 40 δισ. οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στο πετρέλαιο μέχρι το 2028
Σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ το επίκεντρο της προσοχής
Μολονότι η Σαουδική Αραβία πρόκειται να επενδύσει 1 τρισ. δολάρια σε έξι νευραλγικούς τομείς της οικονομίας της μέχρι το 2030, η πετρελαιοβιομηχανία της θα λάβει συνολικά τα μικρότερα ποσά, προς έκπληξη πολλών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου το 73% των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε μη πετρελαϊκούς τομείς, γράφει στην έκθεσή της η Goldman Sachs, με επικεφαλής τον αναλυτή Faisal Al Azmeh, ενώ προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας προσδιόριζε τις μη πετρελαϊκές επενδύσεις στο 66%.

Οι πράσινες τεχνολογίες αναμένεται να λάβουν 235 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 148 δισ. δολαρίων, με την αύξηση να οφείλεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η Σαουδική Αραβία υπερδιπλασιάζει τον στόχο της για την παραγωγική ικανότητα του 2030.

Η αραβική χώρα χρηματοδοτεί επίσης τομείς που επιτρέπουν την οικονομική διαφοροποίηση μακριά από το πετρέλαιο, όπως τα μέταλλα και τα ορυκτά, οι μεταφορές και η ψηφιοποίηση.

1_82.png

Συρρίκνωση κατά 40 δισ. στις επενδύσεις στο πετρέλαιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα ενδέχεται να συρρικνωθούν κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2024 και 2028.

Ωστόσο, το φυσικό αέριο συνεχίζει να αποτελεί «βασικό παράγοντα στα σχέδια της χώρας για την απαλλαγή από τον άνθρακα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση», γράφει ο Al Azmeh.

Η εκτίμηση της ομάδας του για τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας σε «upstream» πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει συρρικνωθεί στα 190-220 δισ. δολάρια από το προηγούμενο εύρος των 230-260 δισ. δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, κατά το τελευταίο έτος, η πρόοδος της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει επιταχυνθεί ραγδαία.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2024, η Goldman Sachs Research εντόπισε περίπου 11 GW φωτοβολταϊκής ενέργειας στο στάδιο της εκτέλεσης και επιπλέον 16,7 GW σε ηλιακή-αιολική ισχύ σε στάδιο σχεδιασμού.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αύξησε τον στόχο της για την ηλιακή ενέργεια για το 2030 από 58,7 GW σε 100-130 GW.

2_88.png

Προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία εστιάζει σε άλλους τομείς. Ένας από αυτούς είναι η εξόρυξη, με τη χώρα να χορηγεί περισσότερες από 30 άδειες εξερεύνησης ορυχείων φέτος, έχοντας προωθήσει ένα πακέτο κινήτρων για την εξερεύνηση ορυκτών πόρων ύψους 182 δολαρίων για να ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις στον τομέα.

Ένας άλλος τομέας εστίασης είναι οι μεταφορές και τα logistics, καθώς η Σαουδική Αραβία στοχεύει να καταστεί κορυφαίος διεθνής κόμβος εφοδιασμού αλλά και τουριστικός προορισμός.

Η κυβέρνηση αναμένεται να επενδύσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στις αερομεταφορές και άλλα 100 περίπου στα ηλεκτρικά οχήματα, τα logistics και άλλους παραπλήσιους και υποστηρικτικούς κλάδους.

Που θα βρεθεί το 1 δισ.

Με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν στην περιοχή των 80-85 δολαρίων και την παραγωγή να έχει μειωθεί στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει κάποια ένταση της πίεσης στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Η Goldman Sachs Research εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα διευρυνθεί στο 4,3% του ΑΕΠ φέτος, από 2% πέρυσι.

Περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος είναι αποτέλεσμα των αυξημένων δαπανών, ενώ το υπόλοιπο οφείλεται στα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο.

Δεν είναι βέβαιο πώς ένα υψηλότερο έλλειμμα θα επηρεάσει τον ρυθμό των προγραμματισμένων επενδύσεων. «Αλλά πιστεύουμε ότι ο Capex θα παραμείνει πιθανότατα ένα σημαντικό θέμα στη Σαουδική Αραβία για το προσεχές μέλλον», γράφουν οι αναλυτές.

Η εξεύρεση των χρημάτων για επενδύσεις έχει τις δικές της προκλήσεις.

Η Σαουδική Αραβία βασίζεται παραδοσιακά στα τραπεζικά δάνεια για τη στήριξη της ανάπτυξης. Τα τελευταία στοιχεία του τραπεζικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας για τον Μάιο του 2024 δείχνουν ότι η ρευστότητα στη χώρα παραμένει μικρή, με την αύξηση των δανείων να ξεπερνά τις καταθέσεις.

Για να γεφυρώσει ένα εκτιμώμενο κενό χρηματοδότησης ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τα επενδυτικά της σχέδια, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να αξιοποιήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, σύμφωνα με την Goldman Sachs Research.

3_89.png


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης