Ενέργεια

Το Ιράκ προσελκύει περισσότερους επενδυτές στην πετρελαιοβιομηχανία του (Oil Price)

Το Ιράκ προσελκύει περισσότερους επενδυτές στην πετρελαιοβιομηχανία του (Oil Price)
Οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ έχουν παραπονεθεί εδώ και καιρό ότι οι συμβάσεις τεχνικών υπηρεσιών δεν τους επιτρέπουν να επωφεληθούν όταν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου αυξάνονται
Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC, το Ιράκ, επιδιώκει να φέρει περισσότερες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του, προχωρώντας σε συμβάσεις κατανομής κερδών για τους νέους γύρους προσφορών.

Σύμφωνα με το Oil Price, η μεγαλύτερη αλλαγή εδώ και δεκαετίες στο ρυθμιστικό πλαίσιο για το πετρέλαιο του Ιράκ, γίνεται για να έρθουν υψηλότερες προσφορές και περισσότερες επενδύσεις στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις κατανομής των κερδών, στους νικητές που θα αναδειχθούν από τους γύρους αδειοδότησης προσφέρεται μερίδιο των εσόδων από την άδεια μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων και των δαπανών ανάκτησης κόστους, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου.

Αντίθετα, τα παραδοσιακά συμβόλαια παροχής τεχνικών υπηρεσιών προσφέρουν μια τιμή για κάθε βαρέλι πετρελαίου που παράγεται μετά την επιστροφή του κόστους.

Γενικά, πληρώνουν τους ξένους επενδυτές λιγότερο από ό,τι θα έπαιρναν στο πλαίσιο των συμβάσεων καταμερισμού της παραγωγής, κάτι που υπόσχεται να κάνει πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στο εξής.

Ικανοποίηση για τις ξένες εταιρείες

Οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ έχουν παραπονεθεί εδώ και καιρό ότι οι συμβάσεις τεχνικών υπηρεσιών δεν τους επιτρέπουν να επωφεληθούν όταν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου αυξάνονται.

Οι συμβάσεις αυτές γίνονται λιγότερο προσοδοφόρες για τους ξένους επενδυτές όταν αυξάνεται το κόστος.

13 συμφωνίες για το φυσικό αέριο

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ιράκ υπέγραψε 13 προκαταρκτικές συμφωνίες νέου τύπου, που θα επικεντρωθούν στην έρευνα και ανάπτυξη φυσικού αερίου

Πέρυσι, μια συμφωνία μεταξύ του Ιράκ και της TotalEnergies σηματοδότησε την έναρξη της αλλαγής του τύπου των συμβάσεων.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC και ο γαλλικός γίγαντας υπέγραψαν μια συμφωνία ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η χώρα προσέφερε όρους κατανομής των εσόδων και μια διευκόλυνση για τη δέσμευση μεγαλύτερου μέρους του αερίου που καίγεται.

Τελικά, το Ιράκ αναγκάστηκε να επιστρέψει αρκετές φορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βάλει το χέρι στην τσέπη και να προσφέρει ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους, καταλήγοντας τελικά να κρατήσει μόνο το 30% του έργου, με την TotalEnergies να παίρνει το 45% (και την QatarEnergy να παίρνει το 25%).

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην TotalEnergies να λάβει μέρος των εσόδων από το κοίτασμα πετρελαίου Ratawi και να τα χρησιμοποιήσει για να συμβάλει στη χρηματοδότηση τριών ακόμη έργων.

Σύμφωνα με το σύστημα επιμερισμού των εσόδων, το 25% των εσόδων από κάθε βαρέλι θα πηγαίνει στο Ιράκ ως αμοιβή και το 75% θα επιστρέφει στους επενδυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης