Ενέργεια

Σουηδία: Στα 26 δισ. ευρώ το κόστος της χρηματοδότησης της πυρηνικής ενέργειας (Montel)

Σουηδία: Στα 26 δισ. ευρώ το κόστος της χρηματοδότησης της πυρηνικής ενέργειας (Montel)
Η Σουηδία διαθέτει σήμερα έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 6,1 GW σε λειτουργία
Οι νέες προτάσεις για την ενίσχυση της πυρηνικής παραγωγής στη Σουηδία θα μπορούσαν να αυξήσουν το δημόσιο χρέος κατά τουλάχιστον 300 δισ. κορόνες Σουηδίας, ποσό που μεταφράζεται σε 26,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (12/8).

Με βάση το Montel, αν ωστόσο το κόστος αυξηθεί κατά 50%, το χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 450 δισ. κορόνες, πρόσθεσε.

Η έκθεση συνέστησε την εκταμίευση δανείων, τη χρήση συμβολαίων επί της διαφοράς (CFD) και ενός μηχανισμού για τον μετριασμό του ρίσκου και για την εγγύηση των κερδών για να πραγματοποιηθεί με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους η χρηματοδότηση των νέων αντιδραστήρων.

Οι προτάσεις

Στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν, το Σουηδικό Γραφείο Εθνικού Χρέους θα εκδίδει δάνεια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων αντιδραστήρων, επιτρέποντας υψηλότερο ποσοστό δανειακών κεφαλαίων από αυτό που συνήθως παρέχει η αγορά κατά τη φάση της κατασκευής.

Τα δάνεια αυτά θα είναι διαθέσιμα με χαμηλότερα επιτόκια από εκείνα που διατίθενται στην αγορά.

Μόλις οι αντιδραστήρες τεθούν σε λειτουργία, η χρηματοπιστωτική αγορά θα αναλάβει τα δάνεια, καθώς ο κίνδυνος του έργου θα μειωνόταν, καθιστώντας την αναχρηματοδότηση πιο ευνοϊκή, αναφέρεται στην πρόταση.

Η έκθεση πρότεινε επίσης στο σουηδικό κοινοβούλιο να υπογράψει 40ετή αμφίδρομα CFDs σε τιμή 800 κορόνες/MWh το 2023.

Εάν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά πέσει κάτω από αυτή την τιμή, η κυβέρνηση θα καλύπτει τη διαφορά, μέσω ενός φόρου που βασίζεται στην κατανάλωση.

Αντίθετα, εάν η τιμή της αγοράς υπερβαίνει τη συμφωνηθείσα τιμή, το κράτος κερδίζει και μπορεί να μετακυλήσει τα κέρδη αυτά στους καταναλωτές.

Ελάχιστες αποδόσεις

Περαιτέρω, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που να εξασφαλίζει μια ελάχιστη απόδοση της επένδυσης για τους ιδιοκτήτες των έργων.

Αυτός θα ενεργοποιείται εάν το αποτέλεσμα της επένδυσης αποκλίνει σημαντικά από τις προσδοκίες, με ευέλικτους όρους για την προστασία τόσο του κράτους όσο και του επενδυτή μέχρι το έργο να αποκτήσει απόδοση με βάση την αγορά, αναφέρει η έκθεση.

Η Σουηδία διαθέτει σήμερα έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 6,1 GW σε λειτουργία.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει σε λειτουργία ακόμα 2,5 GW νέας πυρηνικής ενέργειας έως το 2035 και άλλα 10 GW έως το 2045 για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό εν μέσω προσδοκιών για απότομη αύξηση της ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης