Vestas: Ρεκόρ παραγγελιών ανεμογεννητριών παρά το «ζόρικο» τρίμηνο (Bloomberg)

Vestas: Ρεκόρ παραγγελιών ανεμογεννητριών παρά το «ζόρικο» τρίμηνο (Bloomberg)
Η μεγαλύτερη από αυτές, είναι μια παραγγελία 252 MW, για 56 ανεμογεννήτριες σε αιολικό πάρκο των ΗΠΑ

Η Vestas, γίγαντας των ΑΠΕ με έδρα τη Δανία, ανακοίνωσε πως έχει δεχθεί πέντε παραγγελίες ανεμογεννητριών από Αμερική και Ευρώπη, συνολικής ισχύος 404 MW.

Η μεγαλύτερη από αυτές, είναι μια παραγγελία 252 MW, για 56 ανεμογεννήτριες V163-4,5 MW για ένα αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ, με την παράδοση να προγραμματίζεται για το τρίτο τρίμηνο του 2026, ενώ θα τεθούν σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Επίσης, θα προμηθεύσει 11 από τις ανεμογεννήτριες V163-4,5MW της για ένα ακόμα αιολικό έργο 50 MW στη Δομινικανή Δημοκρατία, με την παράδοση και την έναρξη λειτουργίας να αναμένονται στα τέλη του 2025.

Οι τρεις ευρωπαϊκές παραγγελίες περιλαμβάνουν ανεμογεννήτριες V110-2,2 MW για ένα έργο 46 MW στη Γαλλία, ανεμογεννήτριες V162-6,2MW και V150-5,4MW για το έργο Terzo di. 29MW Banzi στην Basílicata στην Ιταλία, ενώ υπάρχει και παραγγελία για ανεμογεννήτριες τύπου V150-4,5MW για ένα έργο 27 MW στην Ελλάδα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η παράδοση έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Μέσα στις πέντε αυτές παραγγελίες, περιλαμβάνεται επίσης υπηρεσία επισκευής, όπου για τα ευρωπαϊκά έργα θα έχει διάρκεια 20 ετών και για την Αμερική θα είναι δεκαετής.

Σημειώνεται πως συνολικά για τις πέντε παραγγελίες, ο αριθμός των ανεμογεννητριών αποτελεί ρεκόρ για τη δανέζικη εταιρεία.

H Vestas, τον Μάιο του τρέχοντος, είχε ανακοινώσει λειτουργικές ζημιές 68 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με κέρδη 40 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι πωλήσεις της έπεσαν κατά 5%.

Οι παραγγελίες έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την ενημέρωση της εταιρείας προς τους επενδυτές της ότι τα έσοδά της θα συμπιεστούν αρκετά στο τρέχον τρίμηνο.
Τα προβλήματα της Vestas στο τρίμηνο προήλθαν από μια απροσδόκητη ζημία που καταγράφηκε στον κλάδο παροχής υπηρεσιών για τις τουρμπίνες. Η μονάδα αυτή αποτέλεσε πυλώνα δύναμης για την εταιρεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύσκολων ετών, όταν η εκτίναξη του κόστους και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας οδήγησαν σε απότομες απώλειες στον πυρήνα των τουρμπινών της.

Αν και η εταιρεία δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα ζητήματα στην επιχείρηση υπηρεσιών, ήταν αυτή η μονάδα που οδήγησε σε περικοπή των προβλέψεων για το σύνολο του έτους. Το περιθώριο κέρδους για το σύνολο του έτους αναμένεται τώρα στο 4% έως 5%, από 4% έως 6%.

Τώρα ο τομέας των τουρμπίνων φαίνεται να παρέχει δύναμη στον ισολογισμό της εταιρείας, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών παραπαίει. Η μέση τιμή πώλησης για την εταιρεία έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.


Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-14_111707.png

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης