Η Stanwell και το «στοίχημα» της mega μπαταρίας των 1200 MWh (Renew Economy)

Η Stanwell και το «στοίχημα» της mega μπαταρίας των 1200 MWh (Renew Economy)
Η μπαταρία Stanwell θα περιλαμβάνει 324 μονάδες ιόντων λιθίου Tesla Megapack 2XL και είναι ένα από τα οκτώ μεγάλα έργα μπαταριών που βρίσκονται τώρα υπό κατασκευή στο Κουίνσλαντ
Στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας άρχισε η κατασκευή του έργου BESS των 300 MW/1.200 MWh, που δεν είναι άλλο από τη mega μπαταρία Stanwell, με την οποία η ομώνυμη κρατική εταιρεία παραγωγής σηματοδοτεί την έναρξη της μετατροπής του μεγάλου κέντρου άνθρακα σε κόμβο πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με το Renew Economy, η Stanwell ανακοίνωσε την Τρίτη (13/8) ότι οι χωματουργικές εργασίες βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη στο εν λόγω έργο αξίας 747 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι εργασίες έχουν επίσης φτάσει στα μισά του δρόμου για ένα άλλο έργο-ορόσημο, το έργο BESS Tarong των 300 MW/600 MWh.

Η μπαταρία Stanwell θα περιλαμβάνει 324 μονάδες ιόντων λιθίου Tesla Megapack 2XL και είναι ένα από τα οκτώ μεγάλα έργα μπαταριών που βρίσκονται τώρα υπό κατασκευή στο Κουίνσλαντ.

«Αυτό το έργο μπαταριών είναι το μεγαλύτερο του είδους του στο Κουίνσλαντ και θα δημιουργήσει περίπου 80 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή», δήλωσε ο Mick de Brenni, υπουργός Ενέργειας και πράσινης οικονομίας του Κουίνσλαντ.

«Αυτό που προσφέρουν οι μπαταρίες στο SuperGrid του Κουίνσλαντ είναι αξιόπιστη ενέργεια. Όταν μπαταρίες όπως αυτή ανήκουν στο δημόσιο σημαίνει ότι επωφελούνται οι ίδιοι οι κάτοικοι του Κουίνσλαντ και όχι οι ιδιώτες μέτοχοι. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα εντείνουμε την πίεση προς τα κάτω στους λογαριασμούς ρεύματος για όλους τους κατοίκους του Κουίνσλαντ, κατασκευάζοντας περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και αποθήκευση».

Το έργο της mega μπαταρίας Stanwell έλαβε πρόσφατα σημαντική οικονομική ώθηση από την κυβέρνηση του Κουίνσλαντ, η οποία τον Μάιο διέθεσε 448,2 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Υδρογόνου για την απασχόληση, προκειμένου να διπλασιάσει τη χωρητικότητα της μπαταρίας.

Ταυτόχρονα, οι εργασίες έφθασαν επίσης στα μισά του δρόμου για το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας με δυνατότητα κατανομής του Stanwell, το έργο Tarong ύψους 514 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έργο, που βρίσκεται στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tarong της Stanwell στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κουίνσλαντ, άρχισε να κατασκευάζεται τον Αύγουστο του 2023 και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα μέσα του 2025.

Όταν ολοκληρωθεί, η μπαταρία Tarong θα αποτελείται από 164 μονάδες μπαταριών Tesla Megapack 2XL για συνδυασμένη χωρητικότητα 300MW/600MWh.

Το σχέδιο της Stanwell

Τα δύο έργα αποτελούν μέρος μιας σχεδιαζόμενης επένδυσης 5 GW από την Stanwell για την πλήρη μεταστροφή των παραγωγών ορυκτών καυσίμων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση και το πράσινο υδρογόνο. Η εταιρεία επενδύει επίσης σε διάφορα μεγάλα έργα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

«Τα διαθέσιμα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα μεγάλα έργα μπαταριών Stanwell και Tarong, είναι ζωτικής σημασίας καθώς μετασχηματίζουμε το ενεργειακό μας σύστημα», δήλωσε ο Michael O'Rourke, διευθύνων σύμβουλος της Stanwell.

«Οι μεγάλες μπαταρίες θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό σταθεροποιώντας την παροχή ενέργειας από καθαρές ανανεώσιμες πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούν να φορτίζονται από πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια και να διοχετεύονται πίσω στο δίκτυο σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

«Αυτό θα εξασφαλίσει οικονομική και αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες μας στο Κουίνσλαντ και την ανατολική ακτή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης