Ενέργεια

Οι νέες μπίζνες του Δ. Κοπελούζου στην Αίγυπτο - Το short list για τις μελέτες του GREGY

Οι νέες μπίζνες του Δ. Κοπελούζου στην Αίγυπτο - Το short list για τις μελέτες του GREGY

Συναντήσεις της διοίκησης του ελληνικού ομίλου με τους  νέους υπουργούς που χειρίζονται το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της αφρικανικής χώρας - Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Νέα ενεργειακή «φλέβα» φαίνεται ότι ετοιμάζεται να …χτυπήσει ο Όμιλος Κοπελούζου  στην Αίγυπτο.

Σε σειρά συναντήσεων που πραγματοποίησαν  το περασμένο Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του Ομίλου Κοπελούζου κ. Δημήτρης Κοπελούζος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχειρηματικής μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης ενέργειας κ. Ιωάννης Καρύδας με Αιγύπτιους αξιωματούχους συζητήθηκε η  προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των επενδυτικών τους σχέσεων  στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, αλλά και των υποδομών φυσικού αερίου όπως είναι τα FSRU.

Ειδικότερα, η διοίκηση του ελληνικού ομίλου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους  νέους υπουργούς που χειρίζονται το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Αιγύπτου, έπειτα από τον τελευταίο ανασχηματισμό, δηλαδή τον υπουργό Ηλεκτρικής Ενέργειας και ΑΠΕ κ. Μαχμουντ Εσμάτ καθώς και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων κ. Καρίμ Μπαντάουι.

 

Ευκαιρίες για επενδύσεις

Κατά τη συνάντηση της διοίκησης του ελληνικού ομίλου με τον κ. Μπαντάουι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του upstream, καθώς και σε τρόπους συνεργασίας σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και τις υποδομές του, όπως είναι τα  FSRU.

Αυτή τη στιγμή η αφρικανική χώρα προχωρά ένα εντατικό πρόγραμμα ερευνών για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων, τα οποία θα απεγκλωβίσουν τη χώρα από τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Σύντομα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες θα «τρέξουν» νέοι διαγωνισμοί για έρευνες  και εξορύξεις υδρογονανθράκων γεγονός που συζητήθηκε στη συνάντηση με τη διοίκηση του ομίλου Κοπελούζου. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με διεθνείς εταιρείες, υπογραμμίζοντας ότι   βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα των υδρογονανθράκων που δεν αφήνουν αδιάφορη τη διοίκηση του ελληνικού Ομίλου  η οποία  εξέφρασε στους Αιγύπτιους αξιωματούχους την πρόθεση  να συμμετάσχει σε τυχόν νέους διαγωνισμούς το επόμενο διάστημα.

 

Κεντρικό θέμα της συζήτησης  η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Όσο για το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της συζήτησης του Δημήτρη Κοπελούζου και του Ιωάννη  Καρύδα με τον υπουργό Ηλεκτρικής Ενέργειας και ΑΠΕ κ. Εσμάτ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου (EETC) κ. Σαμπάχ Μασάλι. 

Στη συνάντηση εξετάστηκε η ετοιμότητα των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών ώστε να «κουμπώσουν» με το νέο έργο όπως και η πρόοδος του έργου.

Ειδικότερα,  έγινε αναφορά στους διαγωνισμούς για τις μελέτες που αφορούν στην οριστικοποίηση της   όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσγειάλωσης στις δύο χώρες, την τεχνική ανάλυση   και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου.

Ήδη η Elica, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρώσει την  αξιολόγηση των αρχικών, περίπου 24 προσφορών και έχει καταλήξει στη short list των εταιρειών από τις οποίες θα ζητηθούν οι οικονομικές προσφορές προκειμένου να ακολουθήσει το ταχύτερο δυνατό η ανάθεση των έργων στους αναδόχους και να γίνει η  εκκίνηση των μελετών.

Παράλληλα, ο φορέας υλοποίησης του έργου προετοιμάζει τον φάκελο για συγχρηματοδότηση των μελετών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF), ο οποίος θα στηριχθεί και από την  ελληνική κυβέρνηση. Εάν γίνει δεκτό οι μελέτες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους σε ποσοστό έως και 50%.  

Σύμφωνα με πληροφορίες στον έναν διαγωνισμό έχουν προκριθεί περί τις 5 εταιρείες και στον άλλο 8.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης