Bloomberg: Αισιοδοξία για το μέλλον της αιολικής ενέργειας

Bloomberg: Αισιοδοξία για το μέλλον της αιολικής ενέργειας
Σήμερα, στις περισσότερες χώρες, η αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογία που μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες πηγές ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα
Στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προωθούν με εντατικούς ρυθμούς την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, με την αιολική ενέργεια να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ελπίδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οικονομικά εμπόδια όπως η αύξηση του κόστους, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και οι καθυστερημένες εγκρίσεις, κρατούν τη βιομηχανία βυθισμένη σε κρίση τα τελευταία χρόνια.

Στη δεκαετία του 1980, η επένδυση στην αιολική ενέργεια φαινόταν μια τρελή ιδέα. Παρόλα αυτά, η Vestas έκανε ακριβώς αυτό, προχωρώντας στην κατασκευή ανεμογεννητριών. Με την πάροδο του χρόνου, η εταιρεία με έδρα τη Δανία έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα αυτό.

Ωστόσο, ήταν ένας συνεχής αγώνας για να παραμείνει στην κορυφή και η ασταθής αγορά ενέργειας έκανε τη δουλειά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κάθε άλλο παρά εύκολη.

Η Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη του κλάδου της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η εταιρεία όχι μόνο συγκεντρώνει χρήματα και επενδύει σε αιολικά πάρκα, αλλά κατασκευάζει και τα δικά της έργα.

Ο συνιδρυτής της CIP, Jakob Baruël Poulsen, δραστηριοποιείται στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για περισσότερα από 20 χρόνια. Ξεκίνησε την καριέρα του στην DONG Energies (πρόγονος της Orsted), η οποία εκείνη την εποχή επωφελήθηκε από ένα κύμα κυβερνητικών επιδοτήσεων που δόθηκαν στον τομέα.

Σήμερα, στις περισσότερες χώρες, η αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογία που μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες πηγές ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.

Ως διευθύνων σύμβουλος της CIP, ο Poulsen έχει προσελκύσει μεγάλους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών, για την κατασκευή μεγάλων υπεράκτιων αιολικών έργων.

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό έργο εμπορικής κλίμακας της Βόρειας Αμερικής είναι μόνο ένα παράδειγμα. Ο Poulsen βλέπει την εταιρεία να αναπτύσσεται περαιτέρω. Στη φετινή συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, είπε στον οικοδεσπότη του Zero, Akshat Rathi, γιατί η CIP θέλει να κατασκευάσει τεχνητά νησιά στη θάλασσα για να επιταχύνει περαιτέρω την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Πολλά κέρδη στο τραπέζι

Συνήθως, μόνο χρόνια μετά από μια παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν οι συμμετέχοντες τήρησαν σοβαρά τις υποσχέσεις τους ή όχι.

Η COP28, ωστόσο, ήταν η εξαίρεση, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως διοργανώτρια χώρα, δεσμεύτηκαν άμεσα να βάλουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο ταμείο χρηματοδότησης των ΑΠΕ με την ονομασία Alterra.

Μία από τις εταιρείες που πρόκειται να βάλει μερικά από αυτά τα δισεκατομμύρια σε λειτουργία είναι η καναδική Brookfield Asset Management. Περίπου το ένα δέκατο των χρημάτων που διαχειρίζεται η εταιρεία επενδύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πράσινη μετάβαση.

Όταν το τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Brookfield, Brookfield Renewable Partners, ξεκίνησε το 2021 το Global Transition Fund ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμείο του είδους του στον κόσμο. Ο Connor Teskey, διευθύνων σύμβουλος της Brookfield Renewable Partners, δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο κλάδος των ΑΠΕ θα δει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη;

Ενώ η ικανότητα της τεχνολογίας για την επεξεργασία δεδομένων και την επίλυση προβλημάτων μπορεί να διευκολύνει τη βελτιστοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, η τεχνητή νοημοσύνη είναι αρεκτά ενεργοβόρα, κάτι που θα μπορούσε να λυθεί με την μεγαλύτερη ανάπτυξη αιολικών έργων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Priya Donti, καθηγήτρια Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, αποφάσισε να ιδρύσει την Climate Change AI.

Η ομάδα συγκεντρώνει επιστήμονες από διάφορους τομείς για να εντοπίσει εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης για το κλίμα και χρηματοδοτεί έργα που αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά τα πάντα, από βιώσιμες γεωργικές πρακτικές έως αλγοριθμικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης σε κτίρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης