Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το υψηλό 8 μηνών στις τιμές LNG της ΕΕ ανεβάζει τις αγορές φυσικού αερίου

Το υψηλό 8 μηνών στις τιμές LNG της ΕΕ ανεβάζει τις αγορές φυσικού αερίου
Προσδοκία για μειωμένη πριμοδότηση ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες 
Σχετικά Άρθρα

Η τιμή εκφόρτωσης για το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) που παραδόθηκε στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκε κατά 0,48 USD την ημέρα και υπολογίστηκε αργά την Πέμπτη 8/8 στα 12,72 USD/MMbtu (39,71 ευρώ/MWh), το υψηλότερο από την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δεδομένα από την Spark Commodities.

Οι τιμές παρακολουθούσαν τον κόμβο φυσικού αερίου TTF ο οποίος εκτοξεύθηκε… σε υψηλά 8 μηνών αυτή την εβδομάδα, με τον τελευταίο διακανονισμό για το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου να φαίνεται στα 40,10 ευρώ/MWh (12,84 USD/MMbtu).

«Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου οδηγούνταν από το κλίμα, περισσότερο από τα θεμελιώδη», είπαν οι αναλυτές, με ανησυχίες για την προσφορά που σχετίζονται με την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Το LNG είναι πλέον η μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη (το μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από τις ΗΠΑ), καθώς η περιοχή προσπαθεί να κόψει όλες τις προμήθειες από τη Ρωσία έως το 2027 λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

 

Περισσότερο LNG για την Ευρώπη

Η Ασία ήταν ένας πιο προσοδοφόρος προορισμός για τους παραγωγούς των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, εν μέσω υψηλότερων τιμών στον Ειρηνικό και χαμηλής ζήτησης στην Ευρώπη.

«Το υπόλοιπο των εμπορευμάτων των ΗΠΑ κατευθύνεται προς την Ασία με πρόσφατες διαφορές μέχρι στιγμής.

Νομίζω ότι η προσδοκία είναι ότι η πριμοδότηση ασιατικού LNG θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα πρέπει να τραβήξει τα φορτία των ΗΠΑ πίσω στον Ατλαντικό», δήλωσε ο Robert Songer (αναλυτής LNG της Icis).

Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου TTF για τον Σεπτέμβριο ήταν σε premium σε σχέση με το ασιατικό LNG, το οποίο διαμορφώθηκε την Πέμπτη 8/8 σε υψηλό 5 εβδομάδων στα 12,56 USD/MMbtu.

Εν τω μεταξύ, το πιο ρευστό συμβόλαιο JKM Οκτωβρίου διακανονίστηκε τελευταία στα 14,12 USD/MMbtu, με premium περίπου 1 USD/MMbtu έναντι των ευρωπαϊκών ισοδύναμων.

Ωστόσο, όταν συμπεριλαμβάνονται η ασφάλιση, η συμφόρηση, οι μεγαλύτεροι χρόνοι ταξιδιού και άλλα κόστη, η κερδοφορία της αποστολής φορτίου των ΗΠΑ που φορτώθηκε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ήταν υψηλότερη στην Ευρώπη παρά στην Ασία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, σύμφωνα με την Spark Commodities.

«Μια χαμηλότερη διαφορά ευνοεί την Ευρώπη καθώς τα ναυτιλιακά οικονομικά των ΗΠΑ είναι καλύτερα με μικρότερα ταξίδια εντός του Ατλαντικού έναντι μακρύτερων ταξιδιών στον Ειρηνικό», δήλωσε ο Songer.

Οι ευρωπαϊκές μηνιαίες εισαγωγές LNG πλησίασαν το χαμηλό τριετίας τον Ιούλιο, μόλις 8,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης