Αρνητική γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας - Αντιδράσεις σχετικά με την εγκατάστασή τους - Επικαλούνται περιβαλλοντικούς κινδύνους - Το μπαλάκι… στην Περιφέρεια (protionline)
Με την απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ζήριας που λέει «όχι» στην ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην περιοχή της Παναγοπούλας, ταυτίζεται απόλυτα το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, όπως εκφράστηκε με ομόφωνη απόφαση των μελών του, σε έκτακτη - κατεπείγουσα συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τρίτη 6/8 διά περιφοράς, σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας protionline.gr.
Μάλιστα, η Κοινότητα Ζήριας, εισηγούμενη το θέμα τεκμηριώνει απόλυτα την άρνησή της, απαριθμώντας τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.
Ανησυχίες και αντιδράσεις σχετικά με την εγκατάστασή τους
Να σημειωθεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως διότι έπρεπε να σταλεί άμεσα και μέχρι την Πέμπτη 8 Αυγούστου, η γνωμοδότησή του.
Οι προτεινόμενες θέσεις για τοποθέτηση ανεμογεννητριών βρίσκονται στην Παναγοπούλα, σε ορεινό σημείο της Δημοτικής Ενότητας Ερινεού που χαρακτηρίζονται ως «Παναγούλα 1», «Παναγοπούλα 2» και «Παναγοπούλα 3» και φορέας υλοποίησης του πάρκου είναι η WESTCO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
Το συμβούλιο Κοινότητας Ζήριας γνωστοποιεί το περιεχόμενο εγγράφου του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και τονίζει ότι «ενώ οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μια καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, εντούτοις έχουν εγείρει αρκετές ανησυχίες και αντιδράσεις σχετικά με την εγκατάστασή τους.
Τεκμηριώνονται επιστημονικά οι κίνδυνοι
Τα επιχειρήματα ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών είναι πολυδιάστατα και αφορούν τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά ζητήματα. Η δημιουργία αιολικών πάρκων δεν προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον μόνο τοπικά, αλλά και σε ευρεία κλίμακα».
Επικαλείται δε μελέτη του Χάρβαρντ που δείχνει πως οι ανεμογεννήτριες προκαλούν σημαντικές αλλαγές στις θερμοκρασίες γύρω τους, αυξάνοντας δραματικά την επιφανειακή θερμοκρασία στις περιοχές που βρίσκονται.
Ιδιαίτερα, όπως τονίζει, οι μεγάλες ανεμογεννήτριες, προκαλούν τοπικές αυξήσεις στην θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης, με την θερμότητα να αναμιγνύεται σε τμήματα της ατμόσφαιρας και να επηρεάζουν τον γύρω χώρο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανεμογεννήτριες μεταξύ 100-150 μέτρων, που λειτουργούν τη νύχτα, μπορούν να τραβήξουν θερμότερο αέρα μέχρι και 550 μέτρα σε ύψος, σπρώχνοντάς τον στην επιφάνεια κάτω τους, θερμαίνοντας το έδαφος της Γης. Αυτό επηρεάζει ανθρώπους, φυτά και ζώα που ζουν κοντά τους.
Η μελέτη έγινε για να εξετάσει τις επιπτώσεις εάν οι ΗΠΑ παρήγαγαν όλη τους την ενέργεια από ανεμογεννήτριες. Έδειξε πως η ανάμειξη θερμότερου αέρα με ψυχρότερο, λόγω των τουρμπινών, θα ανέβαζε την θερμοκρασία 0.54 βαθμούς Κελσίου, στις περιοχές που θα βρίσκονταν οι ανεμογεννήτριες.
Σε κάποιες από τις περιοχές είδαν πως η αύξηση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα. Για παράδειγμα, η Νοτιοδυτική Μινεσότα, θα μπορούσε να δει αύξηση μέχρι και 0.8 βαθμούς Κελσίου, λόγω των ανεμογεννητριών.
H περιοχή του αιολικού πάρκου παρουσιάζει υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες, με περίπου διπλάσια επίδραση θέρμανσης τη νύχτα σε σύγκριση με την ημέρα.
Η θέρμανση ήταν γενικά ισχυρότερη πιο κοντά στο κέντρο της περιοχής του αιολικού πάρκου».
Επίσης η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
Οι ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς εξαφανίζουν το κάλλος των φυσικών τοπίων και το μετατρέπουν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Επίσης φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό, την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος. Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων., αλλοιώνοντας το φυσικό τοπίο και επηρεάζοντας αρνητικά τα οικοσυστήματα της περιοχής.
Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν. Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά. Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης.
Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες. Υπάρχει ζήτημα ηχορύπανσης. Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους.
Τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, ενώ το ζωικό βασίλειο υποφέρει.
Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες΄΄.
Ο Δήμος θα ζητήσει από την Περιφέρεια να μη δώσει έγκριση
Μιλώντας στo Protionline.gr για το θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ και αρμόδιος για θέματα Δ.Ε. Ερινεού Γιώργος Ντίνος, επισήμανε πως «ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση- εισήγηση του συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ζήριας, που είναι τεκμηριωμένη και στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Η ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην Παναγοπούλα θα έχει πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο».
Αναφορικά με το εάν η απόφαση Δημοτικής Κοινότητας και Δημοτικού Συμβουλίου μπορούν να συμβάλλουν στη μη έγκριση της επένδυσης, ο κ. Ντίνος είπε ότι «οι αποφάσεις αυτές είναι καθαρά γνωμοδοτικές. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αυτή που θα κληθεί να πάρει την απόφαση.
Εμείς σαν Δήμος θα παρέμβουμε στην Περιφέρεια, ζητώντας να μην δοθεί το “πράσινο φως” για να αναπτυχθεί κάτι που θα βλάψει την περιοχή μας».
www.worldenergynews.gr