Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιταλία : Σε μείωση της εκχωρημένης νέας δυναμικότητας του 2025 προχώρησε ο TSO λόγω χαμηλών τιμών  

Ιταλία : Σε μείωση της εκχωρημένης νέας δυναμικότητας του 2025 προχώρησε ο TSO λόγω χαμηλών τιμών   

20%  κάτω  από τη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή το ασφάλιστρο που χορηγήθηκε

 

Μια εβδομάδα αφότου η Terna παρουσίασε τα αποτελέσματα της δημοπρασίας 42 GW, που περιελάμβαναν 233 MW νέας ισχύος, ο TSO αναγκάστηκε να ανακοινώσει μείωση κατά 25% αυτής της νέας ισχύος στα 174 MW, αφού οι φορείς εκμετάλλευσης άσκησαν το δικαίωμά τους να αποσυρθούν.

«Το ασφάλιστρο που χορηγήθηκε ήταν πολύ χαμηλό»,  δήλωσε trader στη Montel, σημειώνοντας ότι ήταν περίπου 20% κάτω από τη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή.

«Προφανώς, κάποιοι επανεξέτασαν τις θέσεις τους μετά τη δημοπρασία και αποχώρησαν», πρόσθεσε.

Η Terna μείωσε τη νέα πληρωμή δυναμικότητας που προσφέρθηκε στα 67.500 ευρώ MW/έτος, η οποία ήταν πολύ κάτω από τη μέγιστη σταθερή τιμή των 85.000 ευρώ MW/έτος που είχε ορίσει η ρυθμιστική αρχή Arera και επίσης κάτω από την τιμή των 70.000 ευρώ MW/έτος που καταβλήθηκε στους φορείς εκμετάλλευσης στην προηγούμενη δημοπρασία του Φεβρουαρίου 2022 για χωρητικότητα 2024.

 Αναντιστοιχία τιμών

Η σημαντική πτώση στη νέα εκχωρημένη χωρητικότητα όχι μόνο ανέδειξε την αναντιστοιχία μεταξύ των απαιτήσεων τιμολόγησης, αλλά και το περιορισμένο διαθέσιμο χρονικό πλαίσιο προετοιμασίας που αντιμετωπίζουν ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης, εκτιμούν οι ειδικοί.

«Αν και είναι αλήθεια ότι κάθε φορέας έχει τη δική του στρατηγική, η αστάθεια των τιμών και η ζήτηση είναι οι ανεξέλεγκτες μεταβλητές που τον εκθέτουν σε κινδύνους», δήλωσε ο Francesco Sassi, ερευνητής στο think tank RIE.

«Επιπλέον, με προειδοποίηση μόλις πέντε ή έξι μηνών, υπήρχε πιθανή ανησυχία ότι οι προαναφερθέντες περιορισμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τελική ζήτηση και, επομένως, να αποδυναμώσουν το συνολικό ενεργειακό σύστημα».

Πράγματι, η εγγύτητα της δημοπρασίας με την ημερομηνία παράδοσης του 2025 δημιούργησε αβεβαιότητα, συμφώνησαν οι ειδικοί.

«Η υλοποίηση του σχεδίου εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος του 2025 θα είναι πρόκληση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για νέες μονάδες», δήλωσε ο δικηγόρος ενέργειας Giovanni Battista Conte.

«Ορισμένοι φορείς είχαν επίσης προβλήματα με την απόκτηση κρατικής χρηματοδότησης που έφτασε μόνο για μέρος της χωρητικότητας των προγραμματισμένων μονάδων  τους, επηρεάζοντας βαθιά τα επιχειρηματικά τους σχέδια».

Η αγορά χωρητικότητας, που εισήχθη στην Ιταλία το 2022, δίνει τη δυνατότητα στην Terna να προμηθεύεται δυναμικότητα μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων με αντάλλαγμα ετήσιες πάγιες πληρωμές για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης