Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ember: Η παγκόσμια αιολική ικανότητα θα διπλασιαστεί έως το 2030 

Ember: Η παγκόσμια αιολική ικανότητα θα διπλασιαστεί έως το 2030 

Το τρέχον άθροισμα των εθνικών στόχων αιολικής ενέργειας για το 2030 είναι 2157 GW, από 901 GW  το 2022

 

Οι εθνικοί στόχοι που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις αθροίζονται σε λίγο περισσότερο από τον διπλασιασμό της παγκόσμιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2030, αλλά υπολείπονται του τριπλασιασμού σύμφωνα με νέα έκθεση της ενεργειακής δεξαμενής σκέψης Ember που δημοσιεύει το energymarketprice.

Το τρέχον άθροισμα των εθνικών στόχων αιολικής ενέργειας για το 2030 είναι 2157 GW, 2,4 φορές πάνω από 901 GW που καταγράφηκαν το 2022.

 Η επίτευξη παγκόσμιου τριπλασιασμού ττης αιολικής ενέργειας  θα απαιτούσε επιπλέον 585 GW χωρητικότητας.

«Οι κυβερνήσεις στερούνται φιλοδοξίας για τα αιολικά, και ειδικά για τις μονάδες στην ξηρά», δήλωσε η Katye Altieri, αναλύτρια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ember.

«Μέσα στη δημοσιότητα της ηλιακής ενέργειας, η αιολική δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή, παρόλο που παρέχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και συμπληρώνει την ηλιακή».

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP28 τον Δεκέμβριο, οι χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) κήρυξε αυτή τη δράση ως τον «μοναδικό πιο σημαντικό μοχλό» για τη μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία και τη διατήρηση του στόχου του 1,5 C εφικτό. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, για να επιτευχθεί ο στόχος του τριπλασιασμού της χωρητικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αιολική δυναμικότητα θα πρέπει επίσης να τριπλασιαστεί τουλάχιστον.

Η έκθεση ανέλυσε εθνικούς στόχους αιολικής ενέργειας για το 2030 σε 70 χώρες συν την ΕΕ, οι οποίοι συλλογικά αντιπροσωπεύουν το 99% της τρέχουσας παγκόσμιας αιολικής δυναμικότητας.

 

Η δυναμικότητα της Κίνας

Η ανάλυση υποδηλώνει ότι η παγκόσμια αιολική δυναμικότητα θα διπλασιαστεί και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η Κίνα αναμένεται να υπεραποδόσει και ο υπόλοιπος κόσμος συνολικά βρίσκεται σε πορεία υποαπόδοσης.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις του κλάδου δείχνουν ότι η Κίνα πρόκειται να τριπλασιάσει την αιολική δυναμικότητα έως το 2030 και θα συνεχίσει να αντιπροσωπεύει πάνω από τις μισές παγκόσμιες προσθήκες αιολικής ενέργειας κάθε χρόνο από το 2024 έως το 2030.

Η έκθεση υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν μεγάλο χάσμα μεταξύ των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων και του τι χρειάζεται για να επιτύχουν τους τρέχοντες στόχους τους για το 2030.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ρητό στόχο, αλλά η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι η αιολική ενέργεια θα αυξηθεί κατά 2,6 φορές από 142 GW το 2022 σε 369 GW το 2030.Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η προσθήκη 32 GW αιολικής ενέργειας ετησίως από το 2024 έως το 2030.Ωστόσο, ο τρέχων ρυθμός δόμησης είναι πολύ χαμηλός - μόλις 6,4 GW α προστέθηκαν το 2023.

 Η Ινδία στοχεύει να κατασκευάσει 509 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων 110 GW αιολικής ενέργειας.

 Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η προσθήκη 9,3 GW αιολικής ισχύος ετησίως από το 2024 έως το 2030.

Οι ετήσιες αιολικές εγκαταστάσεις στη χώρα έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ο τρέχων ρυθμός κατασκευής των 2,8 GW το 2023 είναι πολύ χαμηλότερος από αυτό που απαιτείται.

Στο επίκεντρο της μετάβασης

Ο Ben Backwell, Διευθύνων Σύμβουλος της GWEC, δήλωσε ότι : «Η αιολική ενέργεια πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης, κάθε γιγαβάτ που εγκαθίσταται είναι ένα ακόμη βήμα προς έναν γεμάτο αυτοπεποίθηση πράσινο κόσμο.

«Οι στόχοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον καθορισμό μιας κατεύθυνσης, αλλά το μόνο πράγμα που καταπολεμά πραγματικά την κλιματική αλλαγή,  και παρέχει καθαρή βιομηχανία  είναι η ασφαλή ενέργεια είναι η γνήσια δράση που επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης