Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πλοίο «σκοτεινού στόλου» της Ρωσίας φορτώνει εξαγώγιμο LNG (Montel)

Πλοίο «σκοτεινού στόλου» της Ρωσίας φορτώνει εξαγώγιμο LNG (Montel)

Η Μόσχα ενδέχεται να βρήκε τρόπο για την πρώτη εξαγωγή από εργοστάσιο που υπόκειται στις δυτικές κυρώσεις - Πιθανή εμπλοκή της Novatek

«Το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι» σύμφωνα με μια λαϊκή ρήση, κάτι που ταιριάζει στην περίπτωση της Ρωσίας η οποία πιθανολογείται να βρήκε τρόπο να εξάγει LNG παρά τις κυρώσεις που υπέστη από τη Δύση.

 Ένα πλοίο που ανήκει στον  «σκοτεινό ρωσικό στόλο» φαίνεται να φορτώνει στη νέα μονάδα παραγωγής της χώρας Arctic LNG 2 (πιθανώς την πρώτη εξαγωγή από εργοστάσιο που υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση), όπως ανέφερε μια εταιρεία ανάλυσης τη Δευτέρα 5/8.

Ενδέχεται να πρόκειται για το σκάφος Pioneer που ναυλώθηκε από τη Novatek (κύριος παραγωγός LNG της Ρωσίας), με χωρητικότητα 138.000 mcm LNG ή 0,085 bcm, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης παρακολούθησης πλοίων Eikland Energy με έδρα το Όσλο.

«Είχε αγκυροβολήσει στον τερματικό σταθμό Arctic LNG 2 από την περασμένη Πέμπτη 1/8 και ήταν ακόμα εκεί το Σαββατοκύριακο», ανέφερε η εταιρεία σε σημείωμά της.

«Παρατηρήθηκε επίσης κάποια έκρηξη, η οποία θα μπορούσε να σχετίζεται με τα αρχικά βήματα της φόρτωσης, είπε στο Montel ο Kjell Eikland (Διευθυντής της εταιρείας).

Η Novatek (φορέας εκμετάλλευσης του Arctic LNG 2), ξεκίνησε την πρώτη μονάδα 6,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (γνωστή και ως τρένο), τον Δεκέμβριο του 2023, με τις πρώτες εξαγωγές να προγραμματίζονται αρχικά για το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν μπόρεσε να εξάγει, καθώς δεν διαθέτει επαρκή δικά της πλοία LNG κατηγορίας παγοθραυστικών, και οι εγκαταστάσεις και οι νέες ναυπηγήσεις πλοίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως μέρος των περιορισμών τους στη Ρωσία.

 

Στον τερματικό σταθμό Arctic LNG 2 μετά από παραπλάνηση

Το πλοίο φάνηκε να έφτασε στον τερματικό σταθμό Arctic LNG 2 μετά από παραπλανητική περιγραφή της θέσης του, γνωστή και ως πλαστογράφηση, σύμφωνα με στοιχεία.

Τα δεδομένα AIS του πλοίου, τα οποία παρακολουθούν τη θέση του, εξακολουθούν να το δείχνουν να κάνει κύκλους ανατολικά του βόρειου ρωσικού αρχιπελάγους Novaja Semlja, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων iGIS/LNG.

«Αναμένουμε ότι το αγκυροβολημένο πλοίο Arctic LNG 2 (Pioneer, εάν επιβεβαιωθεί) θα επιχειρήσει να φύγει με παρόμοιο τρόπο λαθραία όπως έφτασε», δήλωσε η Eikland Energy.

«Πιστεύουμε ότι θα επανεμφανιστεί κατά μήκος της νορβηγικής ακτής, για να συνδεθεί άψογα σε μια επιστροφή από το τρέχον μοτίβο κυκλικής κυκλοφορίας που αναφέρεται από το AIS», είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η Novatek πιθανότατα στη συνέχεια θα αναφέρει μια επιτυχή φόρτωση ενός φορτίου σε λειτουργία.

 

«Κατάσταση πολέμου»

Παρατηρητές της αγοράς θεωρούν ότι οι εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία αγόρασαν παλαιότερα πλοία LNG και πετρελαίου για να δημιουργήσουν «σκοτεινούς στόλους» που αποφεύγουν τις δυτικές κυρώσεις.

Η Eikland Energy ανέφερε ότι το Pioneer ήταν ένα από τα τρία πλοία LNG του σκοτεινού στόλου LNG της Ρωσίας, αν και ο συνολικός αριθμός ήταν αβέβαιος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες μετακινήσεις της Pioneer, καθώς και των πλοίων Asya Energy και Everest Energy, η εταιρεία θεωρεί ότι 3,3 εκατομμύρια τόνοι ετησίως του Arctic LNG 2 είναι επιχειρησιακά «με επαρκή στόλο», προσθέτοντας ότι ο προορισμός του πρώτου φορτίου ήταν απίθανος να είναι η ΕΕ.

Είδε περιορισμένο αντίκτυπο στην αγορά από το πρώτο φορτίο, αλλά αυτό θα αλλάξει με την αύξηση του όγκου από τρία πλοία.

Θεώρησε ότι η Ινδία είναι πιθανός υποψήφιος προορισμός, πιθανώς σε μια συμφωνία διαμετακόμισης στην Ερυθρά Θάλασσα που περιλαμβάνει τη Ρωσία, το Ιράν και τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

«Είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ορισμένες εταιρείες είναι πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκα», δήλωσε ο Kjell Eikland.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης