Ενέργεια

Σ. Αραβία: Συρρίκνωση οικονομίας λόγω μείωσης παραγωγής πετρελαίου

Σ. Αραβία: Συρρίκνωση οικονομίας λόγω μείωσης παραγωγής πετρελαίου

Πτώση κατά 1 εκατ. βαρέλια στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΠΕΚ+ - Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2023, ως μέρος της συμφωνίας ΟΠΕΚ+ και πρόσθετων εθελοντικών περιορισμών της παραγωγής, σύμφωνα με την έκτακτη εκτίμηση της Γενικής Στατιστικής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη 31/7/2024.

Το 2ο τρίμηνο είναι το 4ο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο μειώνει την παραγωγή κατά περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd.

Ο κύριος μοχλός της συρρίκνωσης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ήταν οι πετρελαϊκές δραστηριότητες οι οποίες μειώθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι μη πετρελαϊκές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 4,4% και οι κρατικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας.


Το ΔΝΤ βλέπει οικονομική ανάπτυξη μόλις 1,7%

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον όμιλο OPEC+.

Το ΔΝΤ βλέπει τώρα την οικονομική ανάπτυξη του 2024 στην ασιατική χώρα να φτάνει μόλις στο 1,7%, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 2,6%.

Οι επιπτώσεις των περικοπών αναμένεται να επεκταθούν το επόμενο έτος, με το ΔΝΤ να προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% το 2025, (αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Απρίλιο).


Πτωτική πορεία της οικονομίας

Πέρυσι, η οικονομία του πετρελαιοπαραγωγικού κράτους συρρικνώθηκε κατά 0,8% παρασυρόμενη από τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία κατάφερε πρόσφατα να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο, η παραγωγή και οι εξαγωγές αργού συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού εισοδήματος.

Στα τελευταία στοιχεία διεθνούς εμπορίου, η στατιστική αρχή της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι το ποσοστό των εξαγωγών πετρελαίου επί των συνολικών εξαγωγών ήταν 72,4% τον Μάιο του 2024, από 73,0% τον Μάιο του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης