Ενέργεια

Bloomberg: Mια κριτική ανάλυση για τις εταιρίες υπογείων καλωδίων στις διασυνδέσεις

Bloomberg: Mια κριτική ανάλυση για τις εταιρίες υπογείων καλωδίων στις διασυνδέσεις

Η διαμάχη με τις κυβερνήσεις - Τι πρέπει να γίνει

Ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα τα καλώδια υψηλής τάσης γιατί μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα.

Απαραίτητα για τη μετάβαση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερη ενέργεια, μπορούν να μεταφέρουν ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο στην Αφρική μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη και τον άνεμο από τη Βόρεια Θάλασσα στην Ιταλία και την Ισπανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg θεωρεί ότι οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι, εν αντιθέσει με τους πελάτες και τις ρυθμιστικές αρχές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μέτωπο… με «εμπόλεμους» τις κυβερνήσεις και τις καλωδιακές εταιρείες.

Μια γαλλική εταιρεία, η Nexans SA, κατασκευάζει τα καλώδια στο Halden στα σουηδικά σύνορα, 80 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Όσλο.

Οι παραγγελίες από τη Nexans και τους ανταγωνιστές της έχουν δεκαπλασιαστεί μόνο τα τελευταία χρόνια, λένε στελέχη.

Το εργοστάσιο Halden έχει εξαντληθεί τουλάχιστον μέχρι το 2028.

Οι εταιρείες αναφέρουν εκκρεμότητες έως και 12 ετών, σύμφωνα με έκθεση (δημοσιεύτηκε πέρυσι από την HSBC Holdings Plc).

Εν μέσω αύξησης του κόστους του χαλκού, οι τιμές των καλωδίων και των καλωδίων τροφοδοσίας υπερπενταπλασιάστηκαν από το 2004 έως το 2022.

 

Ανάπτυξη στις κατασκευαστικές εταιρείες καλωδίων

Οι αυξανόμενες τιμές και οι σπάνιες προμήθειες δείχνουν πώς η πρόοδος στην τεχνολογία (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων) αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω της παραγωγικής ικανότητας των παλιών βιομηχανιών.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι κατασκευαστές καλωδίων ευδοκιμούν.

Από το 2018 η Nexans συμπεριλαμβάνεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτροκίνησης.

Έκτοτε, η προτιμώμενη μέτρηση των κερδών της (προ τόκων, φόρων και μη ταμειακών επιβαρύνσεων) διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 665 εκατ. ευρώ, ενώ το μέρισμά της έχει αυξηθεί 7 φορές.

Οι μέτοχοι είναι εκστασιασμένοι.

Τα τελευταία 5 χρόνια, οι επενδυτικές επιδόσεις της Nexans και των 2 μεγαλύτερων ανταγωνιστών της, συναγωνίστηκαν διάσημα ονόματα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Η αξία της μετοχής της Nexans έχει υπερτριπλασιαστεί, όπως και η Prysmian SpA της Ιταλίας, και η μετοχή της NKT A/S της Δανίας έχει αυξηθεί κατά περίπου 600%.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν είναι ευχαριστημένες, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν το υψηλότερο δολάριο για καλώδια, εάν μπορούν να τα αγοράσουν καθόλου.

Ο Gilles Etheimer (επικεφαλής προμηθειών στο Réseau de Transport d'Électricité, φορέα εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου της Γαλλίας), περιόδευε στο εργοστάσιο της Nexans μια ημέρα του Ιουνίου για να δει την πρόσφατη παραγγελία του.

Η εταιρεία του και ο Ιρλανδός συνεργάτης της πλήρωσαν 750 εκατομμύρια ευρώ για 1.000 χιλιόμετρα (621 μίλια) καλωδίων Nexans που εκτείνονται από τη Γαλλία στην Ιρλανδία.

Γνωστός ως Celtic Interconnector, θα επιτρέψει στη Γαλλία να ανταλλάξει την άφθονη πυρηνική της ενέργεια με ενέργεια από τον ταχέως αναπτυσσόμενο στόλο των ανεμογεννητριών της Ιρλανδίας.

 

Κυβερνήσεις εναντίον καλωδιακών εταιρειών - Πρόστιμα - Δικαστήρια

Οι κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό τις καλωδιακές εταιρείες για αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ ανέφερε στοιχεία συμπαιγνίας που χρονολογούνται από το 1901, σχεδόν 60 χρόνια πριν από την ίδρυση του ΟΠΕΚ. Το 1997 ο ​​οργανισμός επέβαλε πρόστιμο σε 17 εταιρείες αφού διαπίστωσε ότι συμμετείχαν σε παράνομο συντονισμό.

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα όταν διαπίστωσε ότι 11 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Nexans, NKT και Prysmian, χώρισαν την αγορά για σχεδόν μια δεκαετία ξεκινώντας από το 1999.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι εταιρείες συμφώνησαν σε επίπεδα τιμών και στημένες προσφορές.

Οι αγωγές ορισμένων από τους μεγαλύτερους πελάτες των εταιρειών συνεχίζουν να περνούν από τα δικαστήρια και μια ομαδική καταγγελία για λογαριασμό Βρετανών καταναλωτών επιδιώκει να πάρει πίσω εκατομμύρια λίρες επιπλέον από τις εταιρείες.

Ο έλεγχος συνεχίζεται. Τον Ιανουάριο του 2022, το γερμανικό γραφείο καρτέλ πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία των Nexans, NKT, Prysmian και άλλων, για τον καθορισμό των τιμών.

Η Nexans προκάλεσε επιτυχώς μια νομική αμφισβήτηση στη βάση της έρευνας. Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του καρτέλ λέει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον Ιανουάριο η γαλλική αρχή ανταγωνισμού πραγματοποίησε έρευνα σε 3 εγκαταστάσεις της Nexans στη Γαλλία στο πλαίσιο έρευνας για τη διανομή ηλεκτρικών καλωδίων.

Σε δηλώσεις τους, η Nexans, η NKT και η Prysmian λένε ότι όλες λειτουργούν νόμιμα.

Η Nexans και η NKT αμφισβητούν οποιαδήποτε ευθύνη από αγωγές (η Nexans σημειώνει ότι δεν έχει πληρώσει τίποτα σε κανέναν ενάγοντα) και λένε ότι έχουν ισχυρές πρακτικές συμμόρφωσης.

Η Prysmian αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαφορά.

Η Nexans λέει ότι κανένας από την ηγεσία της από το 2014 δεν είναι ακόμα στην εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εύκολο για νέους ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά. Η παραγωγή απαιτεί μια μεγάλη αρχική επένδυση για να υποστηρίξει μια περίπλοκη διαδικασία με λίγα περιθώρια λάθους.


Τι πρέπει να γίνει με τα καλώδια

Μετά την ανάρτηση των εσωτερικών κλώνων χαλκού από την κορυφή του εργοστασίου της Nexans, τα μηχανήματα πρέπει να περιβάλλουν τα καλώδια σε πολυαιθυλένιο, μόλυβδο και άλλα στρώματα προστασίας.

Σε μια ασβεστωμένη αποθήκη, οι τεχνητοί κεραυνοί υποβάλλουν την τελευταία γενιά καλωδίων σε μια προσομοίωση των βίαιων συνθηκών καταιγίδας που θα αντιμετωπίσουν υποθαλάσσια.

Τα εργοστάσια πρέπει να βρίσκονται σε λιμάνια βαθέων υδάτων, ώστε τα καλώδια να μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στα δοχεία εγκατάστασης.

Ωστόσο δεδομένων των αντιμονοπωλιακών ερευνών, τα στελέχη είναι ξεκάθαρα για ένα πράγμα: Δεν ανταγωνίζονται στην τιμή.

«Οι κατασκευαστές καλωδίων συμπεριφέρονται καλά. Κανείς δεν πιέζει τις τιμές προς τα κάτω. Ο ανταγωνισμός είναι κάπως ευθυγραμμισμένος, όχι εκμεταλλευόμενος, αλλά κάνοντας αυτή την αγορά πιο κατάλληλη για την πλευρά του προμηθευτή», λέει ο Massimo Battaini (CEO της Prysmian).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης