Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με δυο αλλαγές η απόφαση για το net-billing - Τι προβλέπει to τελικό πλαίσιο του ΥΠΕΝ

Με δυο αλλαγές η απόφαση για το net-billing - Τι προβλέπει to τελικό πλαίσιο του ΥΠΕΝ

Υπό την προϋπόθεση της απόλυτης πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών του κτιρίου η εγκατάσταση σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου

 

Με δύο αλλαγές υπογράφεται τελικά η απόφαση για το νέο σχήμα αυτοπαραγωγής ενέργειας (net-billing, ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός), η οποία αναμένεται άμεσα να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της αγοράς διατηρεί την τριετία εκκαθάρισης στις περιπτώσεις του net-metering (το οποίο εξακολουθεί για παλιά έργα και για κάποιες ειδικές περιπτώσεις).

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού θα μπορεί να συνεχίζεται η μεταφορά της πλεονάζουσας εγχυθείσας ενέργειας από προηγούμενες περιόδους καταμέτρησης έως τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται στην τριετία. Το προσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 6 Ιουλίου προέβλεπε ότι ο αυτοκαταναλωτής θα μπορούσε να μεταφέρει την πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας από προηγούμενες περιόδους καταμέτρησης έως τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται με την παρέλευση ενός έτους από την ενεργοποίηση της σύνδεσης του σταθμού παραγωγής και η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται ανά έτος μέχρι τη λύση ή τη λήξη της Συμβάσης Ενεργειακού Συμψηφισμού.

Η ΥΑ θα έχει και μία ακόμη αλλαγή. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου (π.χ. πολυκατοικίες ή άλλα μεγάλα επαγγελματικά, εμπορικά κτίρια) θα μπορεί να γίνει, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση της απόλυτης πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών του κτιρίου, δηλαδή όπως ισχύει και σήμερα, γεγονός που συνήθως μπλοκάρει την εγκατάστασή τους καθώς συχνά υπάρχει κάποιος που διαφωνεί. Στο κείμενο της διαβούλευσης το ποσοστό αναγκαίας συναίνεσης είχε οριστεί στο 51%, όμως θεωρήθηκε ότι υπάρχουν νομικά προσκόμματα, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.


Ποιες ρυθμίσεις παραμένουν

Κατά τα άλλα, οι βασικές ρυθμίσεις παραμένουν οι ίδιες. Μεταξύ άλλων, η πώληση της περίσσειας ενέργειας στον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (δηλαδή της ενέργειας που δεν που δεν ιδιοκαταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται) θα γίνεται στην τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες έγχυσης στο δίκτυο.

Για την πώληση της περίσσειας ενέργειας στη Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα νοικοκυριά θα εκπροσωπούνται από τον ΔΑΠΕΕΠ, χωρίς χρέωση, ενώ οι εμπορικοί αυτοκαταναλωτές θα πρέπει να συνεργαστούν με κάποιον ΦοΣΕ έναντι αμοιβής. Ειδικά για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά η πλεονάζουσα ενέργεια θα πληρώνεται στον αυτοπαραγωγό με τιμή) η οποία θα ισούται με την Ειδική Τιμή Αγοράς τεχνολογιών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δημοσιεύεται από τον ΔΑΠΕΕΠ και εκκαθαρίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ σε καθένα από τα ηλεκτρικά συστήματα των συγκεκριμένων νησιών.

Στην περίπτωση του net-billing, η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται θα μπορεί να ανέρχεται έως και το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης (σε kVA). Στην περίπτωση του virtual net-billing, η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται θα μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 200% της εγκατεστημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο αυτοπαραγωγός που κατέχει σταθμό παραγωγής «πράσινης» ενέργειας θα μπορεί να συνάπτει διμερείς συμβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για την πλεονάζουσα ενέργεια για τις περιπτώσεις του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού που πληρώνεται από την αγορά. Επίσης, ο προμηθευτής ή ο ΦΟΣΕ θα μπορεί να εγγυάται σταθερή τιμή πώλησης για την πλεονάζουσα ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης