Ενέργεια

Oι traders ξαναβλέπουν τα 130 δολ στο πετρέλαιο αλλά οι τιμές υποχώρησαν - Αναμένονται διακυμάνσεις

Oι traders ξαναβλέπουν τα 130 δολ στο πετρέλαιο αλλά οι τιμές υποχώρησαν - Αναμένονται διακυμάνσεις

Οι πολιτικές δολοφονίες, τα Στενά του Ορμούζ και η επιστροφή του ασφάλιστρου γεωπολιτικού κινδύνου

 

Παρά τις μεγάλες long θέσεις, αγορών που βλέπουν άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, οι τιμές μετά την άνοδο ακολούθησαν πτώση της τάξης 1% χθες το βράδυ, συμπαρασυρόμενες από ευρεία υποχώρηση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Οι τιμές του πετρελαίου θεωρούνται συχνά ως βασικός μετρητής του γεωπολιτικού κινδύνου. Μια ερμηνεία της ανόδου του Brent κατά 2,5% την Τετάρτη μπορεί να είναι ότι οι traders εμπορευμάτων δεν ανησυχούν υπερβολικά για τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή, παρά τη δολοφονία ανώτερων ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς σε επιθέσεις από το Ισραήλ. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι η πλήρης εικόνα.

Παρά τον ολοένα και πιο παρατεταμένο πόλεμο στη Γάζα, οι τιμές του αργού από την αρχή του 2023 παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή από 75 έως 85 δολ.το βαρέλι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. Όταν το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ τον Απρίλιο, η άμεση αντίδραση του Brent ήταν να υποχωρήσει. Αυτό απέχει πολύ από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν αυξήθηκε κατά 30% μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters η χλιαρή αντίδραση στη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη μπορεί να οφείλεται απλώς στο ότι οι traders δεν μπορούν να δουν ένα σενάριο Doomsday όπου το Ιράν καταλήγει να μπλοκάρει το στενό του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου καθημερινά.

Εν συντομία, μπορεί να υποθέσουν ότι η παγκόσμια ροή πετρελαίου παραμένει σχετικά ανεμπόδιστη. Εξάλλου, το πρώτο εξάμηνο του 2024 η ημερήσια παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα ήταν μόλις 300.000 βαρέλια χαμηλότερη από το 2019, εκτιμά η OIES, παρά τις κυρώσεις της Δύσης και στα τρία κράτη.

Ωστόσο, οι κινήσεις του Brent είναι ένα ασαφές σήμα. Οι προβλέψεις για τη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναθεωρούνται επί του παρόντος προς τα κάτω, μειώνοντας τυχόν αιχμές τιμών που προκαλούνται από γεωπολιτικούς κινδύνους.

Επιπλέον, οι traders πετρελαίου μπορεί απλώς να κάνουν λάθος: η δολοφονία του Haniyeh λαμβάνει χώρα εν μέσω πραγματικής ανησυχίας ότι το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ πρόκειται να πάνε σε πόλεμο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Τεχεράνη σε μια ευρύτερη σύγκρουση και αναμφισβήτητα να απειλήσει το Ορμούζ.
Αλλά υπάρχει ένα πιο βασικό πρόβλημα.


Αυτόματες πωλήσεις στο trading

Το να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνουν και δεν πιστεύουν οι traders πετρελαίου είναι πιο περίπλοκο το 2024 από ό,τι ήταν παλιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αλγοριθμικές συναλλαγές που γίνονται αυτόματα αποτελούν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των καθημερινών συναλλαγών πετρελαίου — έως και 70%, σύμφωνα με την έρευνα της TD Bank και της JPMorgan. Ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι οι λεγόμενοι Commodity Trading Advisors (CTA), οι οποίοι ενδέχεται να πουλήσουν αυτόματα εάν, για παράδειγμα, η τιμή του κινούμενου μέσου όρου των 20 ημερών υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο τιμής.

Ανάλογα με τους κανόνες που ακολουθούν, οι CTA μπορούν να επιδεινώσουν τις αυξήσεις των τιμών καθώς και να τις υποβαθμίσουν. Αλλά αυτή τη στιγμή η κλίμακα της παρουσίας τους μπορεί να κάνει το δεύτερο. Για όποιον προσπαθεί να σταχυολογήσει πού οδηγεί η κρίση στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν είναι πολύ χρήσιμο.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου στο Ιράν, σύμφωνα με την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα και την Τεχεράνη.
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Χανίγιε, λίγες ώρες αφότου παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας.

Ο Haniyeh, που συνήθως έδρευε στο Κατάρ, ήταν το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της Χαμάς καθώς ο πόλεμος που ξεκίνησε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου μαίνεται στη Γάζα. Συμμετείχε σε έμμεσες συνομιλίες με διεθνή μεσολάβηση για την επίτευξη εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η δολοφονία έλαβε χώρα λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, ο οποίος, όπως είπε, βρισκόταν πίσω από ένα φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

«Οι πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στόχευση αμάχων στη Γάζα, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, μας οδηγεί στο ερώτημα, πώς μπορεί να πετύχει η διαμεσολάβηση όταν το ένα μέρος δολοφονεί τον διαπραγματευτή από την άλλη πλευρά;» Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι έγραψε στο Xr.
Η Αίγυπτος είπε ότι έδειξε έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά του Ισραήλ να κατευνάσει τις εντάσεις. Η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ το καταδίκασαν επίσης.


Εκτοξεύθηκαν oι αγορές options

Εν τω μεταξύ ορισμένοι traders στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 110-130 δολάρια τον Νοέμβριο σύμφωνα με το OilPrice, καθώς οι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή "χτύπησαν κόκκινο" εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη και το πρωί της Πέμπτης, μετά την είδηση ​​ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στο Ιράν και έναν ανώτερο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Οι τιμές του Brent εκτινάχθηκαν πέρα ​​από τα 80 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώθηκαν, με το Ιράν να δεσμεύεται να ανταποδώσει τις ισραηλινές ενέργειες, ειδικά το χτύπημα στον ηγέτη της Χαμάς στο ιρανικό έδαφος.

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώθηκαν και οι τιμές αυξήθηκαν, περισσότερα από 300.000 options σε Brent διαπραγματεύτηκαν μόνο την Τετάρτη, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτός ήταν ο υψηλότερος όγκος συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς που διαπραγματεύτηκαν σε μία ημέρα από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Τα δικαιώματα αγοράς δίνουν στους traders το δικαίωμα —αλλά όχι την υποχρέωση— να αγοράζουν assets σε μια συγκεκριμένη τιμή, τη λεγόμενη τιμή εξάσκησης, μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στις αρχές Απριλίου, οι traders συνέρρεαν στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης αργού πετρελαίου, διαπραγματεύοντας αριθμούς ρεκόρ call options που το Brent θα έφτανε τα 100 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες, στην προηγούμενη μεγάλη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή όταν drones από το Ιράν επιτέθηκαν στο Ισραήλ.

Αυτή την εβδομάδα, οι συναλλαγές δικαιωμάτων αγοράς κυριαρχήθηκαν από μεγάλα spreads, συμπεριλαμβανομένων των spreads που στοιχηματίστηκαν σε τιμή πετρελαίου από 87 έως 90 δολάρια τον Οκτώβριο και 110 και 130 δολάρια για τον Νοέμβριο, έδειξαν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης της Τετάρτης.

Νωρίς την Πέμπτη, το Brent διαπραγματεύτηκε 0,8% υψηλότερα την ημέρα, στα 81,40 δολάρια, μετά από άλμα την Τετάρτη εν μέσω φόβων για πιθανή άμεση σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.
«Η αγορά πιθανότατα θα χρειαστεί να τιμολογήσει ένα μεγαλύτερο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου μέχρι να υποχωρήσουν αυτές οι εντάσεις», έγραψαν σε σημείωμα της Πέμπτης οι αναλυτές εμπορευμάτων της ING, Warren Patterson και Ewa Manthey.


Στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου

Το γεγονός ότι η δολοφονία της Haniyeh έγινε στο Ιράν έδωσε σημαντική ώθηση στις τιμές καθώς η Τεχεράνη απείλησε αμέσως με αντίποινα του είδους που οι αναλυτές πετρελαίου είπαν ότι θα μπορούσε να στείλει το αργό Brent σε τριψήφιο έδαφος.

«Φοβόμαστε ότι η περιοχή βρίσκεται στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ιαπωνίας στα Ηνωμένα Έθνη καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τα μέλη του ΟΗΕ να διπλασιάσουν τη διπλωματική πίεση για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του.

«Οι χώρες με μεγάλη επιρροή πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση και να εργαστούν πιο δυναμικά για να σβήσουν τις φλόγες του πολέμου στη Γάζα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Ιράν χαρακτήρισε τη δολοφονία της Haniyeh τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ανοδική στήριξη στο πετρέλαιο προσέφερε και το γεγονός ότι, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε ότι η ζήτηση πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε φτάσει σε εποχιακό ρεκόρ τον Μάιο, στα 20,80 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτή ήταν μια αρκετά σημαντική αναθεώρηση από τις εκτιμήσεις της ΕΙΑ, οι οποίες έβλεπαν τη ζήτηση τον Μάιο στα 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, φθάνοντας σε έλλειμμα ρεκόρ σε σχέση με τα μέσα επίπεδά τους, δήλωσε στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα ο Eric Nuttall, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου της Ninepoint Partners. Ο Nuttall σημείωσε επίσης τις βελτιώσεις συμμόρφωσης στη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ ως παράγοντα για μια ανοδική άποψη για το πετρέλαιο.

Αν η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν εκτονωθεί μέσω της διπλωματίας, το πετρέλαιο μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη και το γεωπολιτικό πριμ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης