Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Αύξηση 5,7% στις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη τον Ιούλιο

Reuters: Αύξηση 5,7% στις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη τον Ιούλιο

Οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές αγωγών αυξήθηκαν σε 91,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) τον περασμένο μήνα από 86,6 mcm τον Ιούλιο του 2023 και από 81,8 mcm τον Ιούνιο

 

Οι μέσες ημερήσιες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Ιούλιο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, σημειώνοντας αύξηση 5,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και 12% υψηλότερα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Η αύξηση σε μηνιαία βάση αντανακλά το τέλος της συντήρησης του αγωγού Turkstream από τη Ρωσία προς την Τουρκία και οι αναλυτές βλέπουν επίσης μια εποχική αύξηση της ζήτησης καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας άρχισαν να διοχετεύουν φυσικό αέριο στις αποθήκες πριν από το χειμώνα.

Οι υπολογισμοί, βασισμένοι σε δεδομένα από τον ευρωπαϊκό όμιλο μεταφοράς φυσικού αερίου Entsog και τις ημερήσιες εκθέσεις της Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, έδειξαν ότι οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές αγωγών αυξήθηκαν σε 91,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) τον περασμένο μήνα από 86,6 mcm τον Ιούλιο του 2023 και από 81,8 mcm τον Ιούνιο.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη έχουν φτάσει περίπου τα 18,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).
Αυτό συγκρίνεται με μεταξύ 175 bcm και 180 bcm όταν οι ετήσιες ροές προς την Ευρώπη έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2018-2019.
Η Gazprom δεν έχει δημοσιεύσει τα δικά της μηνιαία στατιστικά στοιχεία από τις αρχές του 2023.

Απώλειες για την Gazprom

Η Ρωσία παρείχε συνολικά περίπου 63,8 bcm αερίου στην Ευρώπη με διάφορες διαδρομές το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom και τους υπολογισμούς του Reuters. Ο όγκος μειώθηκε περαιτέρω, κατά 55,6%, στα 28,3 bcm πέρυσι.
Η Gazprom υπέστη απώλειες σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 - η πρώτη ετήσια απώλεια από το 1999 - μετά τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η καθαρή ζημία της, σύμφωνα με τα ρωσικά λογιστικά πρότυπα το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 88% στα 480,6 δισεκατομμύρια ρούβλια σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε ετήσια βάση, ανέφεραν οι αναλυτές.
Ο αναλυτής Ronald Smith από την συμβουλευτική BCS είπε ότι οι παγκόσμιες τιμές μειώθηκαν απότομα από υψηλά ρεκόρ και η προσαρμογή των τιμών της Gazprom είχε καθυστερήσει.
«Φέτος, οι τιμές ήταν σταθερές έως και ανοδικές, που σημαίνει ότι το φυσικό αέριο της Gazprom ήταν ανταγωνιστικό και οι εξαγωγές ανέκαμψαν σε επίπεδα που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως το «νέο κανονικό»», σημείωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης