Ενέργεια

Η Ρωσία θα επεκτείνει την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης

Η Ρωσία θα επεκτείνει την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης

Προσπαθεί να αντισταθμίσει την αύξηση της εγχώριας ζήτησης την άνοιξη και το καλοκαίρι - Οι θαλάσσιες ροές αργού θα παραμείνουν περιορισμένες στα 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - Σε πιο δύσκολη θέση Κίνα και Ινδία

Την παράταση της απαγόρευσης των εξαγωγών βενζίνης από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο ανακοίνωσε η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την αύξηση της εγχώριας ζήτησης την άνοιξη και το καλοκαίρι.

«Για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα αυτούς τους μήνες, δεν θα υπάρξει άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών (βενζίνης) τον Αύγουστο. Ήταν επίσης μια θεμελιώδης απόφαση για τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο ότι οι εξαγωγές θα περιοριστούν για να είναι ασφαλισμένες», δήλωσε ο Πάβελ Σορόκιν (αναπληρωτής  υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, το Bloomberg ανέφερε ότι οι μέσες θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας 4 εβδομάδων μειώθηκαν στα 3,11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στις 14 Ιουλίου, μειωμένες κατά σχεδόν 600.000 βαρέλια ή 17% από την πρόσφατη κορύφωσή τους τον Απρίλιο.

Οι θαλάσσιες αποστολές αργού της Ρωσίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, χάρη στην ανάκαμψη των εγχώριων επιτοκίων διύλισης σε υψηλό 6 μηνών.

 

Σε πιο δύσκολη θέση (ενδεχομένως) Κίνα και Ινδία

Η Κίνα και η Ινδία είναι πιθανό να αισθάνονται πιο έντονα τις περικοπές των εξαγωγών, καθώς αγοράζουν περισσότερο από το 80% των ρωσικών πωλήσεων αργού θαλάσσιου πετρελαίου.

Ωστόσο, τα βαρέλια που έχουν αποσυρθεί από την αγορά αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κλάσμα των συνολικών αγορών αργού, που σημαίνει ότι οι Κινέζοι και Ινδοί αγοραστές θα μπορούσαν εύκολα να τα αντικαταστήσουν με αργό από άλλες αγορές.

«Η απότομη πτώση τον Ιούλιο δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός», δήλωσε στο Bloomberg ο Viktor Kurilov (ανώτερος αναλυτής αγορών πετρελαίου στη σύμβουλο Rystad Energy A/S).

 

Θα μειωθούν οι θαλάσσιες ροές αργού της Ρωσίας

Η Rystad Energy έχει προβλέψει ότι οι θαλάσσιες ροές αργού πετρελαίου της Ρωσίας θα παραμείνουν περιορισμένες στα 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά θα ανακάμψουν ελαφρά στα 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, όταν τα ρωσικά διυλιστήρια αναμένεται να ξεκινήσουν την παραδοσιακή συντήρησή τους το φθινόπωρο.

Αυτή είναι μια μεγάλη πτώση από τις εξαγωγές 3,6 εκατομμυρίων σε 3,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που καταγράφηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς οι επανειλημμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας διατάραξαν την εγχώρια διύλιση.

«Τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Απρίλιο ή τον Μάιο δεν πρόκειται να επαναληφθούν το 2024, αποκλείοντας μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εξουθενώσουν ακόμη περισσότερα διυλιστήρια από τα εαρινά χτυπήματα», δήλωσε στο Bloomberg ο Βίκτορ Κατόνα (επικεφαλής αναλυτής αργού στην εταιρεία πληροφοριών Kpler).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης