Που κολλάει η αδειοδοτική διαδικασία
"Πάγο" στην εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας βάζει ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Αμανατίδης. Ο ίδιος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα, έβαλε τέλος στην προοπτική εγκατάστασης των έργων, καταρχάς στη λίμνη Πολυφύτου, ξεκαθαρίζοντας ότι ανάλογη είναι η θέση της Περιφέρειας και για τις υπόλοιπες λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας.
Η απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας έρχεται έπειτα από μια σειρά αρνητικών αποφάσεων τοπικών αρχών και σε άλλες περιοχές της χώρας, ένα πρόβλημα που θα διαιωνίζεται όσο δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες. Το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών είχε προωθηθεί αρχικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το 2022, ενώ ανάλογος σχεδιασμός για αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε λίμνες δεν προωθήθηκε ποτέ.
Αλλά ούτε το χωροταξικό πλαίσιο για τους κανόνες εγκατάστασής τους έχει ακόμη δημοσιευθεί. Έτσι, ενώ τα επενδυτικά σχέδια παίρνουν την απαραίτητη άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η αδειοδοτική διαδικασία κολλάει αργότερα στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με τις ευθύνες να βαραίνουν τόσο τη Διοίκηση που δεν προσδιόρισε τι επιτρέπεται και πού, αλλά και ορισμένους επενδυτές οι οποίοι έχουν λάβει άδειες για μεγάλα έργα που μπορεί να καλύψουν τεράστιες υδάτινες επιφάνειες εμποδίζοντας άλλες δραστηριότητες για τις τοπικές κοινωνίες (αλιεία, αναψυχή κλπ).
Να σημειωθεί ότι για πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες και ταμιευτήρες της χώρας εκκρεμούν εδώ και καιρό αιτήσεις ισχύος εκατοντάδων MW, για τα οποία δεν υπάρχουν κατευθύνσεις ως προς τη χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους.
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον για την ανάπτυξή τους στη χώρα μας είχαν επιδείξει ελληνικοί, αλλά και ξένοι όμιλοι όπως η γαλλική ΑΚUO Energy, η γερμανική BayWa κ.ά. Έτσι, έργα για κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων έχουν τεθεί σε διαβούλευση σε πολλές λίμνες της χώρας όπως:
- στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αγράφων και Αγρινίου για εγκατάσταση έργου ισχύος 115 MW.
- στη λίμνη Καστρακίου εντός των δήμων Αγρινίου και Αμφιλοχίας για εγκατάσταση έργου ισχύος 120 MW.
- στη λίμνη Πουρναρίου Αρτας εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αρταίων και Νικ. Σκουφά για εγκατάσταση πλωτής μονάδας 103 MW.
- στη λίμνη Στράτου στον Δήμο Αγρινίου για πλωτή μονάδα ισχύος 42 MW.
Τον περασμένο Μάιο είχε ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και για επιχειρηματικό σχέδιο τοποθέτησης πλωτών φωτοβολταϊκών σε δέκα ταμιευτήρες άρδευσης στον Δήμο Αγιάς - Κιλελέρ στην περιοχή της Λάρισας, συνολικής ισχύος 200 MW. Πρόκειται για ταμιευτήρες που ανήκουν στον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλίας, ο οποίος περνά πλέον στον έλεγχο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ). Το project "τρέχει" η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία Agroenergy Solar 2.
Τέλος του έτους το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Στο μεταξύ το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει και τους κανόνες για τα πλωτά ηλιακά συστήματα πήρε νέα παράταση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο draft που είχε παραδοθεί από τους μελετητές στο ΥΠΕΝ προτείνεται σε τεχνητές λίμνες και ταμιευτήρες που αποτυπώνονται στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας και δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, να επιτρέπεται η τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων, με την κάλυψη να φτάνει σε ποσοστό έως και 10% της έκτασής τους. Αντιστοίχως στην Ισπανία η κάλυψη των λιμνών επιτρέπεται σε ποσοστό 5%-15% ανάλογα με την ποιότητα των υδάτων.
Επίσης, στο ίδιο draft προτείνεται τα υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργούνται σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. στις λίμνες που έχουν δημιουργηθεί στα λιγνιτικά ορυχεία της ΔΕΗ) να επιτρέπεται η τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών. Σχετικά με τη χωροθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας η πρόταση των μελετητών είναι να επιτρέπεται, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς ρητής απαγόρευσης της εγκατάστασης και δεν αποτελούν ζώνες αποκλεισμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 2007 οπότε έγινε η πρώτη πιλοτική εφαρμογή πλωτών φωτοβολταϊκών έως σήμερα, η αύξηση των εγκαταστάσεων τόσο σε λίμνες, αλλά και στη θάλασσα είναι αλματώδης τόσο σε χώρες της Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βιετνάμ), αλλά και στην Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία κ.ά.). Μάλιστα, σύμφωνα με το PV Tech, το πρώτο εξάμηνο του 2024 η Ιταλία, η Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν την έναρξη πλωτών φωτοβολταϊκών έργων, με προγραμματισμένη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 100 MW.
www.worldenergynews.gr