Οι καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας έφτασαν το ρεκόρ των 42 TWh το πρώτο εξάμηνο του 2024, από 13 TWh το πρώτο εξάμηνο του 2023, χάρη στην «άφθονη» παροχή ρεύματος και τη χαμηλή ζήτηση, όπως ανακοίνωσε αργά την Τρίτη 30/7 ο TSO RTE.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Ο όγκος των καθαρών εξαγωγών ήταν «κοντά στην ετήσια κατανάλωση μιας χώρας όπως η Πορτογαλία», λόγω του ότι η Γαλλία εξήγαγε περισσότερη ενέργεια από ότι εισήγαγε καθημερινά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένου του χειμώνα.
«Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το ετήσιο καθαρό ρεκόρ εξαγωγών που σημειώθηκε το 2022, των 77 TWh, θα καταρριφθεί», πρόσθεσε ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς (TSO).
Στο υψηλότερο επίπεδο της 10ετίας οι εξαγωγές προς Γερμανία και Βέλγιο
Παρά τους περιορισμούς των γαλλικών εξαγωγών προς τα ανατολικά της σύνορα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, οι καθαρές εξαγωγές προς τη Γερμανία και το Βέλγιο ήταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και πλησίασαν τα μέσα επίπεδα στα ιταλικά και ελβετικά σύνορα.
Οι καθαρές εξαγωγές ρεκόρ οφείλονταν σε «πιο άφθονη παροχή ρεύματος», με τη γαλλική παραγωγή ισχύος να φτάνει τις 272 TWh το πρώτο εξάμηνο – το υψηλότερο επίπεδο από το 2019 και τη χαμηλή ζήτηση.
Η πυρηνική παραγωγή ήταν 19,1 TWh ή 12% υψηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, στις 177 TWh, ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια σημείωσε αύξηση 37% από έτος σε έτος εν μέσω «άφθονων βροχοπτώσεων» το χειμώνα και την άνοιξη.
Η πυρηνική ενέργεια εμφανίστηκε τελευταία φορά να καλύπτει το 75% των εγχώριων αναγκών σε ενέργεια.
Χαμηλά η γαλλική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
Εν τω μεταξύ, η γαλλική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε «πολύ πιο αδύναμη» από τα επίπεδα πριν από την Covid, μεταξύ 5% και 10% χαμηλότερα ανάλογα με τους μήνες, δήλωσε η RTE.
Ο συνδυασμός άφθονης προσφοράς χαμηλών εκπομπών άνθρακα, χαμηλής ζήτησης και «μερικές φορές κορεσμένων εξαγωγικών ικανοτήτων» οδήγησαν σε «απότομη αύξηση» στην εμφάνιση αρνητικών ωριαίων τιμών στη Γαλλία, με 233 ώρες το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με 53 το πρώτο εξάμηνο του 2023.
www.worldenergynews.gr