Πάνω από τα 129 ευρώ ανά τόνο CO2 προβλέπεται η τιμή
Έσοδα περίπου 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ελληνικά ταμεία από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Έτσι, έφτασε η Ελλάδα να διαθέτει επιπλέον 40 εκατ. τόνους δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που μπορεί να πουλήσει σε χώρες της ΕΕ οι οποίες δεν έχουν πιάσει έως σήμερα τους πράσινους στόχους που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Μάλιστα σύμφωνα με τελευταία μελέτη που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή ομάδα συμβούλων για καθαρές μεταφορές και ενέργεια T&E, η οποία εδώ και μια 30ετία έχει συμβάλει στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οδηγιών, η τιμή πώλησης μπορεί να ξεπεράσει και τα 129 ευρώ ανά τόνο CO2.
Συνολικά 12 κράτη μέλη της ΕΕ εκτιμάται ότι δεν θα επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους έως το 2030 και θα πρέπει να εξαγοράσουν πιστώσεις άνθρακα βάσει του Κανονισμού Καταμερισμού Προσπάθειας (Effort Sharing Regulation) που είχε υιοθετηθεί στο πλαίσιο του Green Deal ενώ άλλα επτά κράτη μέλη της ΕΕ κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους τους.
Αυξημένη ζήτηση
Ωστόσο, τα διαθέσιμα προς πώληση δικαιώματα δεν είναι πολλά, με συνέπεια η μεγάλη ζήτηση να αυξήσει τις τιμές. Τις μεγαλύτερες ανάγκες για αγορά πιστώσεων άνθρακα αναμένεται ότι θα έχουν η Γερμανία και η Ιταλία καθώς πρόκειται για τις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ ακολουθεί η Γαλλία.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη της T&E η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει στις χώρες που έχουν υπερβεί στους στόχους για το 2030 έως και 16,2 δισ. ευρώ για να αγοράσει πιστώσεις άνθρακα και η Ιταλία 15,5 δισ. ευρώ εκτός εάν καταφέρουν άμεσα να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές περιορισμού των εκπομπών.
Τα σημαντικότερα πλεονάσματα για πώληση πιστώσεων άνθρακα έχουν η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πολωνία και ακολουθούν με πολύ μικρές ποσότητες έξτρα πιστώσεων η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία. Συνολικά, οι πιστώσεις άνθρακα που μπορούν να πωλήσουν οι οκτώ χώρες αντιστοιχούν σε 246 εκατ. τόνους εκ των οποίων περίπου 40 εκατ. ανήκουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, για να καλυφθούν οι ανάγκες των άλλων 19 κρατών μελών απαιτούνται επιπλέον 100 εκατ. σε πιστώσεις άνθρακα.
Κατανάλωση πιστώσεων
Όπως προκύπτει από την αναφορά της T&E, η Γερμανία και η Ιταλία οι οποίες βρίσκονται 10 και 7,7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα πίσω από τους κλιματικούς στόχους θα μπορούσαν να καταναλώσουν όλες τις διαθέσιμες πιστώσεις άνθρακα, οπότε οι υπόλοιπες χώρες δεν θα μπορούν να βρουν άλλες πιστώσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μόνο η Γερμανία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί το 70% των διαθέσιμων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Καταμερισμού Προσπάθειας, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει έως το τέλος της δεκαετίας να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους (έχουν οριστεί βάσει του ΑΕΠ της κάθε χώρας) σε πέντε βασικούς τομείς που αφορούν τις οδικές μεταφορές, τον κτιριακό τομέα, τις βιομηχανίες, τα απόβλητα και τη γεωργία. Ο τρόπος που θα τους επιτύχουν οι 27 της ΕΕ θα περιγράφεται στα τελικά αναθεωρημένα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τα οποία υποβάλλονται αυτήν την περίοδο στην Κομισιόν, αν και εκπρόθεσμα αφού η σχετική προθεσμία έληξε στις 30 Ιουνίου.
www.worldenergynews.gr