Τελευταία Νέα

Επιστολή διαμαρτυρίας στον ΥΠΕΝ για τα φ/β πάρκα της Σύρου από την ΠΕΔΝΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας στον ΥΠΕΝ για τα φ/β πάρκα της Σύρου από την ΠΕΔΝΑ

 Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από την χρήση χημικών καθαριστικών στα πάνελ

 

Προβληματισμό, αλλά και αντιδράσεις προκαλεί στη Συριανή κοινωνία το ζήτημα της άναρχης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων δίπλα σε αγροτικές καλλιέργειες – βιολογικές και μη – αλλά πλέον και εντός του αστικού ιστού.

Οι περίοικοι αντιδρούν εκφράζοντας φόβους πως θα δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον καθώς τα πάνελ θα επιφέρουν αλλαγή στο μικροκλίμα των περιοχών που εγκαθίστανται, καθώς ότι και ότι θα δημιουργηθούν περιβαλλοντολογικά προβλήματα από τη χρήση των χημικών που χρησιμοποιούνται τόσο για τον καθαρισμό τους, όσο και αυτών για την αποξήρανση των χόρτων.

Στην αναμονή ο Δήμος, σε μια εβδομάδα η άδεια στον ιδιώτη

Ωστόσο, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ενώ ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης για την δημιουργία ενός πάρκου ισχύος 4 Μεγαβατώρων στην περιοχή «Βούλιας» – το οποίο σημειωτέον θα μειώσει σημαντικά προς όφελος των δημοτών – το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου αφαλάτωσης, σκοντάφτει στην μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, εξ αιτίας της γειτνίασης τους με ένα ξωκλήσι, οι ιδιώτες προχωρώντας σε πολλές διαφορετικές (μικρότερης του κιλοβάτ) εγκαταστάσεις καταφέρνουν να εξασφαλίσουν αδειοδότηση σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.
Διαμαρτυρία ΠΕΔ στον υπουργό ενέργειας

Λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί πλέον για όλα τα κυκλαδονήσια αυτή η κατάσταση, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο στην Σύρο έχει εγκριθεί ήδη η δημιουργία 49 πάρκων (φήμες ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 62)η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου απέστειλε στις 8 Ιουλίου επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, την οποία παράλληλα κοινοποίησε τόσο στους βουλευτές της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, όσο και στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι για τόσο σημαντικά θέματα θα πρέπει να απαιτείται και η σύ μφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων.


Τελικά είναι φιλικές προς το περιβάλλον οι ΑΠΕ
;

Μάλιστα, στην απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ που επισυνάπτεται στην επιστολή διαμαρτυρίας αποτυπώνεται η ανησυχία των τοπικών κοινωνιών για μια σειρά βάσιμων φόβων των κατοίκων τους: «Λόγω του ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα καταλαμβάνουν επικλινείς εκτάσεις οι οποίες αποψιλώνονται ολοσχερώς, αυτό θα επιφέρει ορμητική ροή των όμβριων υδάτων με ανυπολόγιστες συνέπειες, όπως και για περιβαλλοντικούς κινδύνους από την χρήση χημικών καθαριστικών στα πάνελ, ως εναλλακτική λύση καθαρισμού των εγκαταστάσεων» υπογραμμίζεται, προσθέτοντας: «Πολύ μεγάλες ποσότητες νερού αντλούνται, επίσης για την ψύξη των υπερθεμασμένων συστημάτων που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ κατά την απόσυρση των εγκαταστάσεων (τέλος κύκλου έργου) τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να ανακυκλώνονται καθώς διαθέτουν τοξικά υλικά στο εσωτερικό του κυττάρου τους».

Στη απόφαση του Δ.Σ. ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου επισημαίνεται επίσης και η ζημιά που προκαλούν τα συστήματα αυτά στην βιοποικιλότητα των νησιών, δεδομένου ότι σε όλο τον κύκλο ζωής τους προξενούν τεράστια διάβρωση του εδάφους: «Η βλάστηση απομακρύνεται εντελώς γύρω από τις εγκαταστάσεις αυτές με μηχανήματα έργου και μετά με χημικά, η ευεργετική χλωρίδα των νησιών μας (Θυμάρι, αγριόχορτο, φασκόμηλο, ρίγανη, σπαθόχορτο κλπ) εκλείπουν, οι αναβαθμίδες των Κυκλάδων καταστρέφονται και τα μελλοντικά προβλήματα θα είναι ανυπολόγιστα. Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις αυτές που παίρνουν αδειοδοτήσεις με τέτοια ευκολία, σίγουρα θα αποτελέσουν φραγμό για τη διέλευση των ειδών της πανίδας των νησιών μας και η βόσκηση θα καταστεί αδύνατη».


Αλέξης Αθανασίου: «Απαράδεκτο»


«Αυτό που συμβαίνει, το θεωρώ απαράδεκτο» δηλώνει στην εφημερίδα ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Αλέξης Αθανασίου ο οποίος με αφορμή το «κόκκινο» στην εγκατάσταση φωτοβολταικών της ΔΕΥΑΣ στην περιοχή «Βούλιας», σε έντονο ύφος τονίζει: «Αυτό είναι το άκρον άωτο του περίεργου που μπορεί να συμβαίνει με μια νομοθεσία. Η ΔΕΥΑ, η οποία θα στρέψει όλο αυτό το ρεύμα για κοινωφελή σκοπό – για να μειώσουμε αν μπορέσουμε την τιμή και το κόστος του νερού – να πασχίζει να πάρει τις άδειες, και έως ένα μεγαβάτ να μπορεί να στήσει κανείς ένα τέτοιο πάρκο όπου θέλει.

Ήδη λοιπόν έχουμε κινηθεί μέσω ΠΕΔ, ενώ όσο αφορά σε τοπικό επίπεδο, ως πολιτικός προϊστάμενος της Πολεοδομίας έχω δώσει εντολή να βγουν για ελέγχους. Γιατί η μικρής κλίμακας άδεια είναι έως ενός σημείου. Όταν πειράζεις το έδαφος πάνω από 80 εκατοστά, τότε δεν είναι μικρής κλίμακας η άδεια. Εδώ βλέπουμε πρανή, πλαγιές βουνών, και όλα αυτά τα πράγματα καταλήγουν σε ρεματιές. Θεωρώ επομένως ότι είναι πάρα πολύ κακό, όλο αυτό. Ξεκαθαρίζω πάντως πως σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε εναντίον των ΑΠΕ. Όμως πρέπει να υπάρχει μια χωροθέτηση, και σε αντίθετη περίπτωση τουλάχιστον να υπάρχει μια μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Κι αν ούτε και αυτή δεν υπάρχει τουλάχιστον να υπάρχει μια σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου» τονίζει.

Πηγή:logotypos.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης