Η τελευταία έρευνα της Rystad Energy δείχνει ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερά σε περίπου 1.500 δισεκατομμύρια βαρέλια, μειωμένα κατά περίπου 52 δισεκατομμύρια βαρέλια από την προηγούμενη ανάλυση.
Από αυτή την ετήσια μείωση, τα 30 δισεκατομμύρια βαρέλια οφείλονται σε ένα έτος παραγωγής και τα 22 δισεκατομμύρια βαρέλια οφείλονται κυρίως σε καθοδικές προσαρμογές των ενδεχόμενων πόρων σε ανακαλύψεις.
Όπως έγραφε και νωρίτερα το WEN, οι μεγαλύτερες αναθεωρήσεις προς τα κάτω παρατηρούνται στη Σαουδική Αραβία, όπου οι αναπτυξιακές προτεραιότητες έχουν μετατοπιστεί προς τις χερσαίες γεωτρήσεις πλήρωσης.
Η μόνη χώρα με σημαντική αύξηση το 2024 είναι η Αργεντινή, με άνοδο κατά 4 δισεκ. βαρέλια, χάρη στην απορρόφηση του κινδύνου των σχιστολιθικών έργων στον σχηματισμό Vaca Muerta.
Αυτός ο συνολικός πετρελαϊκός πόρος των 1.500 δισεκατομμυρίων βαρελιών συνεπάγεται και το ανώτατο όριο όσο αφορά το πόσο πετρέλαιο μπορεί να παραχθεί τα επόμενα 100 χρόνια.
Φυσικά, αυτό το ανώτατο όριο είναι ρεαλιστικό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η ζήτηση πετρελαίου δεν θα επηρεαστεί ουσιαστικά από την ενεργειακή μετάβαση, κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Σε αυτό το σενάριο, η συνολική παραγωγή πετρελαίου θα κορυφωνόταν γύρω στο 2035 στα 120 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) και στη συνέχεια θα μειωνόταν απότομα στα 85 εκατομμύρια bpd το 2050.
Μειωμένες οι εκτιμήσεις
Οι εκτιμήσεις της Rystad για τους συνολικούς ανακτήσιμους πετρελαϊκούς πόρους έχουν μειωθεί κατά 700 δισεκατομμύρια βαρέλια από το 2019 λόγω των μειωμένων ερευνητικών γεωτρήσεων.
Οι έρευνες έχουν μειωθεί, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι νέες ανακαλύψεις θα μείνουν αναξιοποίητες λόγω της συνεχιζόμενης στροφής προς την ηλεκτροκίνηση και εξαιτίας της αναμενόμενης πτώσης τόσο της ζήτησης πετρελαίου όσο και των τιμών του αργού.
Τα δεδομένα και η ανάλυση της Rystad δείχνουν ότι τα κράτη-μέλη του OPEC κατέχουν 657 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου, που αντιστοιχούν στο 40% περίπου του παγκόσμιου συνόλου, ποσότητα που είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίσημα δηλωθέντα αποθέματα πετρελαίου των 1.215 δισεκατομμυρίων βαρελιών.
Ο επίσημος αριθμός, όπως γράφτηκε στη Στατιστική Επισκόπηση της BP 2022, θα μπορούσαν να είναι διογκωμένοι και υπερτιμημένοι, φτάνοντας και στο διπλάσιο του πραγματικού αριθμού.
Τα περισσότερα τέτοια διογκωμένα στοιχεία προέρχονται κυρίως από τη Βενεζουέλα, το Ιράν, τη Λιβύη και το Κουβέιτ.
www.worldenergynews.gr