Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Kommersant: Η Ρωσία εξετάζει να απαγορεύσει τις εξαγωγές ντίζελ

Kommersant: Η Ρωσία εξετάζει να απαγορεύσει τις εξαγωγές ντίζελ

Αυξήθηκε η τιμή ανταλλαγής εμπορευμάτων του καυσίμου στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα

 

Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εξαγωγών ντίζελ λόγω της αύξησης των εγχώριων τιμών, ανέφερε την Τετάρτη 24/7 η ημερήσια εφημερίδα της Ρωσίας Kommersant, επικαλούμενη πολλές ανώνυμες πηγές.

Η συγκεκριμένη χώρα είναι ο κορυφαίος θαλάσσιος εξαγωγέας ντίζελ στον κόσμο, ακριβώς μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ντίζελ είναι η κορυφαία εξαγωγή προϊόντων πετρελαίου της, με περίπου 35 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, από τα οποία σχεδόν τα τρία τέταρτα μεταφέρονται μέσω αγωγών.

Από τότε που επιβλήθηκε το πλήρες εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου τον Φεβρουάριο του 2023, οι προμήθειες ντίζελ έχουν εκτραπεί στη Βραζιλία, την Τουρκία, χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και φορτώσεις από πλοίο σε πλοίο (STS).

Το έντυπο ανέφερε ότι η τιμή ανταλλαγής εμπορευμάτων του ντίζελ στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 1/5 στα 62.000 ρούβλια (716,35 δολάρια) ανά τόνο.

Οι τιμές χονδρικής είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω της υψηλής ζήτησης από τους αγρότες κατά την περίοδο της συγκομιδής και της συντήρησης των διυλιστηρίων πετρελαίου.

 

Εξαγωγές: Αναστολή στο ντίζελ και περιορισμός στη βενζίνη

Η Ρωσία ανέστειλε τις εξαγωγές ντίζελ το περασμένο φθινόπωρο για περίπου 2 εβδομάδες, αλλά ξανάρχισε τις προμήθειες του αγωγού στο εξωτερικό.

Η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές βενζίνης και πρόκειται να επαναλάβει την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης από την 1η Αυγούστου.

Μία από τις πηγές που επικαλείται η Kommersant είπε ότι οι εξαγωγές ντίζελ θα μπορούσαν να απαγορευτούν εάν οι τιμές αυξηθούν απότομα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησε σε αίτημα για άμεσο σχόλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης