Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γκράνχολμ: Μικρά πυρηνικά, ΑΠΕ και μπαταρίες το μέλλον της ουκρανικής ενέργειας (Reuters)

Γκράνχολμ: Μικρά πυρηνικά, ΑΠΕ και μπαταρίες το μέλλον της ουκρανικής ενέργειας (Reuters)

Συνεργασία ΗΠΑ - Ουκρανίας για μελλοντική παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποκάλυψε η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού με την Ουκρανία σε έναν οδικό χάρτη για το μεταπολεμικό ενεργειακό της δίκτυο το οποίο θα περιλαμβάνει ασφαλείς τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη 24/7 η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Η Ουκρανία έχει χάσει το ήμισυ της παραγωγικής της ικανότητας ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιθέσεων στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της, οδηγώντας σε συνεχείς ελλείψεις και μαζικές διακοπές ρεύματος σε όλες τις περιοχές.

«Αυτή τη στιγμή, δέχονται επίθεση και πρέπει να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν αυτή τη χρονική περίοδο, πρέπει να σκληρύνουμε τα υπάρχοντα περιουσιακά τους στοιχεία.

Αλλά σχεδιάζουμε μαζί τους πώς μοιάζει το ουκρανικό πλέγμα του μέλλοντος.

Επομένως, μπορεί να περιλαμβάνει μικρο-αντιδραστήρες. Μπορεί να περιλαμβάνει SMR. Θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε κατανεμημένη παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες. Άρα αυτό το έργο γίνεται τώρα», δήλωσε η Γκράνχολμ στο Reuters στο περιθώριο μιας ετήσιας Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο Βουκουρέστι (πρωτεύουσα της Ρουμανίας).

Είπε ότι η νέα πυρηνική δυναμικότητα θα μπορούσε να είναι μέρος του μελλοντικού δικτύου, αρκεί να έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να είναι ασφαλής.

Η Ουκρανία λειτουργεί 9 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε 3 μονάδες στο έδαφος που ελέγχει, οι οποίοι παράγουν περισσότερο από το 55% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά το Κίεβο θέλει να επεκτείνει τον τομέα για να αντισταθμίσει την απώλεια των 6 μονάδων της Zaporizhzhia, που κατέλαβε η Ρωσία λίγο μετά την εισβολή της στο 2022.

 

Άμεσα η έναρξη κατασκευής 4 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Τον Ιανουάριο, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής 4 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων αυτό το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο στον πυρηνικό σταθμό Khmelnytskyi.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom υπέγραψε επίσης συμφωνία με τη Westinghouse για την κατασκευή περαιτέρω αντιδραστήρων.

«Έχουμε μια συμφωνία για να εξετάσουμε την ανάπτυξη 9 AP1000 στη χώρα.

Προφανώς, δεν φτιάχνουμε έδαφος αυτή τη στιγμή, αλλά... συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να δούμε το Kamilnitsky 5 και αρχίσαμε να εξετάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για να τοποθετήσουμε έργα έτοιμα για φτυάρι μόλις πόλεμος έχει τελειώσει», δήλωσε στο P-TECC στο Βουκουρέστι η Μάργκαρετ Κοσεντίνο (Αντιπρόεδρος εταιρικών υποθέσεων της Westinghouse).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης