Τελευταία Νέα

Τα σχέδια της Καμάλα Χάρις για το Κλίμα (cleantechnica)

Τα σχέδια της Καμάλα Χάρις για το Κλίμα (cleantechnica)

Οραματίστηκε ένα τέλος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος - Η ομιλία στην COP28 που της «άνοιξε το δρόμο»

Ως υποψήφια για Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ και νυν Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα έχει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο διότι θα σκιαγραφήσει πώς τα επόμενα 4 χρόνια θα ενισχύσει την κλιματική δράση της χώρας.

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν μια ιστορική ημέρα καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Αντιπρόεδρος  η οποία είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση νωρίτερα την ίδια μέρα, σύμφωνα με διάφορα Μέσα Ενημέρωσης (ΜΜΕ), απάντησε ότι θα ήταν υποψήφια για Πρόεδρος των ΗΠΑ τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση του Μπάιντεν.

«Η πρόθεσή μου είναι να κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα. Έχουμε 107 ημέρες μέχρι την ημέρα των εκλογών. Μαζί, θα πολεμήσουμε. Και όλοι μαζί θα νικήσουμε», είπε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cleantechnica.com, μεταξύ των διαφόρων θέσεων που θα υποστηρίξει η Χάρις ως μέρος της πλατφόρμας του Δημοκρατικού Κόμματος, καμία δεν μπορεί να είναι πιο κρίσιμη από αυτή του μετριασμού της κλιματικής κρίσης.

Στην επερχόμενη 2ετία από την ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), η Χάρις θα είναι ένας από τους πολλούς ανώτερους αξιωματούχους που θα ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα για να τιμήσουν την περίσταση.
Τα λόγια της ως υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, ωστόσο, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από ποτέ.

 

Οι αγώνες της Χάρις για το κλίμα

Μετά από δεκαετίες αγώνων για το κλίμα (χρονολογούνται από τα χρόνια της ως εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο), το 2019 η γερουσιαστής Χάρις και η εκπρόσωπος Alexandria Ocasio-Cortez εισήγαγαν νομοθεσία που θα είχε αξιολογήσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες και νόμους με βάση τον τρόπο που επηρέασαν τις χαμηλά εισοδηματικές κοινότητες.

Θα είχε επίσης δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο Γραφείο Λογοδοσίας για το Κλίμα και την Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη και θα είχε δημιουργήσει έναν «ανώτερο σύμβουλο για την κλιματική δικαιοσύνη» σε αρκετούς ομοσπονδιακούς οργανισμούς. Το 2020, η Χάρις εισήγαγε μια πιο σαρωτική εκδοχή του νομοσχεδίου, παρότι τίποτα από τη νομοθεσία δεν εγκρίθηκε.

Ως γερουσιαστής υποστήριξε το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ορίζει την Πράσινη Νέα Συμφωνία. Πρόκειται για σχέδιο που έχει να κάνει με μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση η οποία αποσκοπεί στη μετάβαση των ΗΠΑ σε 100% καθαρή ενέργεια μέσα σε μια δεκαετία παρέχοντας στους ανθρώπους δουλειά εγγυήσεις και «υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας».

Η Χάρις είπε επίσης ότι ήταν έτοιμη να περάσει την Πράσινη Νέα Συμφωνία ενόψει της αντίθεσης του Δημοκρατικού Κόμματος στη δράση για το κλίμα.

Δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαι υπέρ της απαγόρευσης του fracking», της τεχνολογίας που τροφοδότησε μια έκρηξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και εμπλούτισε τις οικονομίες σε μέρη όπως η Βόρεια Ντακότα, το δυτικό Τέξας και η Πενσυλβάνια.

Κατά τη σύντομη προεδρική της θητεία πριν από 5 χρόνια, η Χάρις οραματίστηκε ένα τέλος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και θα τερματίσει τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα.

Από τότε που κέρδισε τον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που παρείχε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις και εκπτώσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα (EV).

«Οι τεράστιες, παγκόσμιες προσπάθειες για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κινδυνεύουν και πρέπει να επιταχυνθούν», είπε η Χάρις στο ακροατήριο της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», παρακάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες στις συνομιλίες για το κλίμα της.

 

Η ομιλία στην COP28 που της «άνοιξε το δρόμο»

Η Χάρις προκάλεσε τους ηγέτες να συνεργαστούν και να ξοδέψουν περισσότερα για να διατηρήσουν τον στόχο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Η δράση μας συλλογικά, ή χειρότερα, η αδράνειά μας θα επηρεάσει δισεκατομμύρια ανθρώπους για τις επόμενες δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά. Οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για το κλίμα στο COP28 περιελάμβαναν δέσμευση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα το οποίο θα βοηθούσε τις χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να μειώσουν τις εκπομπές. (Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διευκρίνισε αργότερα ότι η ενημερωμένη δέσμευση «υπόκειται στη διαθεσιμότητα κεφαλαίων».)

Εκείνη την εποχή, το Politico είχε την άποψη ότι η ομιλία στο Ντουμπάι επέτρεψε στην Χάρις να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της σε ένα ζήτημα πολιτικής που είναι κρίσιμο για τους νεαρούς ψηφοφόρους «κλειδί για μια μελλοντική υποψηφιότητα του Χάρις στον Λευκό Οίκο». Οι συνήγοροι λένε ότι ο Αντιπρόεδρος έχει κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να κάνει περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις για το κλίμα τον τελευταίο χρόνο. Ο Χάρις έχει συζητήσει πλήρως τη δράση για το κλίμα σε πανεπιστήμια και άλλους χώρους με νέους και υποστηρικτές του περιβάλλοντος.

 

Η πρόσφατη επίσκεψη στη Βαλτιμόρη

Το τρέχον καλοκαίρι επισκέφθηκε τη Βαλτιμόρη και ευχαρίστησε τους τοπικούς ηγέτες για τη συνεργασία τους «στην ανάληψη ενός από τα πιο επείγοντα ζητήματα της εποχής μας: αυτής της κλιματικής κρίσης».

Μίλησε στο κοινό για κοινότητες που πνίγηκαν από την ξηρασία, ξεβράστηκαν από πλημμύρες, αποδεκατίστηκαν από τυφώνες ή σκοτεινιάστηκαν από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών. «Και έχετε δει τα νερά του κόλπου Chesapeake να ανεβαίνουν, απειλώντας σπίτια και επιχειρήσεις που άντεξαν για γενιές. Είναι σαφές ότι το ρολόι δεν χτυπάει μόνο», αναφώνησε, «χτυπά. Και πρέπει να δράσουμε».

Κάνοντας έκκληση για τοπική ενδυνάμωση («άνθρωποι που ξέρουν τι χρειάζεται η γειτονιά τους και πώς να το παρέχουν») και επαρκείς πόρους για την εφαρμογή κλιματικών λύσεων που ταιριάζουν με το μέγεθος της κλιματικής κρίσης, περιέγραψε ότι, «επιταχύνοντας δραματικά το έργο μας, γνωρίζουμε ότι μπορεί να μειώσει τις εκπομπές».

 

Μελλοντικά σχέδια για ενέργεια μέσω ΑΠΕ

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Βαλτιμόρη η Καμάλα Χάρις ζήτησε από το κοινό να φανταστεί τα ακόλουθα:

κατασκευαστικές εταιρείες που θα είναι σε θέση να χτίσουν οικονομικά προσιτές κατοικίες, να εγκαταστήσουν ενεργειακά αποδοτικές συσκευές σε νέες μονάδες, να μειώσουν τη χρήση ενέργειας και να βοηθήσουν τους ενοικιαστές να εξοικονομήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης τον ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης που θα λάβει δάνεια μηδενικού επιτοκίου για να ηλεκτροδοτήσει τον στόλο των οχημάτων παράδοσης για να μειώσει τη ρύπανση και να εξοικονομήσει φυσικό αέριο

τον οίκο λατρείας που θα έχει πρόσβαση σε εγγυήσεις δανείων, ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του κτιρίου τους για να παράγουν οικονομικά προσιτή καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για ολόκληρη τη γειτονιά

Υπενθύμισε στο κοινό ότι οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια δημιουργούν πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στα συνδικάτα, έτσι ώστε η επένδυση στο κλίμα σημαίνει επένδυση σε οικογένειες και στις ΗΠΑ και οικοδόμηση «ένα καλύτερο, καθαρότερο, υγιέστερο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης