Τελευταία Νέα

Βρετανία: Περισσότερες ΑΠΕ για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι έως το 2030 (Cornwall Insight)

Βρετανία: Περισσότερες ΑΠΕ για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι έως το 2030 (Cornwall Insight)
Η πορεία προς ένα πλήρως απεξαρτημένο από τις ανθρακούχες εκπομπές σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει επίσης δραματική αύξηση της ανάπτυξης της αποθήκευσης
Ο στόχος της νέας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη ενός συστήματος ηλεκτροπαραγωγής με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 θα αποτελέσει μια «σημαντική πρόκληση» που απαιτεί επείγουσα πολιτική δράση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Cornwall Insight.

Ο οργανισμός αναμένει ότι η ηλιακή, η χερσαία και η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα αντιπροσωπεύουν το 44% της ηλεκτροπαραγωγής της Μεγάλης Βρετανίας έως το 2030, μια σημαντική υστέρηση σε σύγκριση με το 67% που θεωρεί απαραίτητο για την επίτευξη ενός δικτύου απαλλαγμένου από τις ανθρακούχες εκπομπές μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για τον διπλασιασμό της χερσαίας αιολικής ενέργειας, τον τριπλασιασμό της ηλιακής ενέργειας και τον τετραπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας θα απαιτήσουν εκτεταμένες αυξήσεις επενδύσεων πέραν των σημερινών προβλέψεων για το 2030.

Αυτό θα σήμαινε την επίτευξη 35 GW ανάπτυξης χερσαίας αιολικής ενέργειας (17 GW πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα), 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (27 GW πάνω από τις προβλέψεις) και 55 GW ηλιακής ενέργειας (10 GW πάνω από τις προβλέψεις), αναφέρει η πρόβλεψη.

Τα προβλήματα

Η χρηματοδότηση, τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, οι συνδέσεις με το δίκτυο και η λιμενική ικανότητα θα αποτελέσουν εμπόδια στην ταχύτερη ανάπτυξη νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσθέτει.

Η μοντελοποίηση της Cornwall Insight προβλέπει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 48 δισ. στερλίνες πέραν των 18 δισ. στερλινών που προβλέπεται να κοστίσει ήδη η τρέχουσα κατασκευή υποδομών για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, η προσέλκυση αυτών των επενδύσεων στη χώρα θα είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η αυξημένη χρηματοδότηση για συστήματα όπως τα συμβόλαια επί της διαφοράς (CfD) μπορεί να προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις παρέχοντας μεγαλύτερες αποδόσεις, αλλά παραμένουν σημαντικά παγκόσμια εμπόδια.

Η πορεία προς ένα πλήρως απεξαρτημένο από τις ανθρακούχες εκπομπές σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει επίσης δραματική αύξηση της ανάπτυξης της αποθήκευσης, ιδίως για την αποθήκευση μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς και το υδρογόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης