Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε 30-35 εκατ. ευρω στοχευει το ΥΠΕΝ για τις επιδοτησεις του Αυγουστου - Στα 200 ευρω/MWh το νεο πλαφον των “υπερκερδων”

Σε 30-35 εκατ. ευρω στοχευει το ΥΠΕΝ για τις επιδοτησεις του Αυγουστου - Στα 200 ευρω/MWh το νεο πλαφον των “υπερκερδων”

Στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι να συγκρατηθούν οι τιμές για τις οικιακές καταναλώσεις του Αυγούστου γύρω στα 15 με 16 λεπτά/κιλοβατώρα στα πράσινα και κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια 

«Ουρανοκατέβατα κέρδη» της τάξης των 40 εκατ. ευρώ αποκόμισαν οι παραγωγοί φυσικού αερίου το διάστημα από τις 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ.

Στην άσκηση που κάνει το ΥΠΕΝ για τον υπολογισμό του φόρου που θα επιβάλει στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο που έχει εξαγγείλει λαμβάνει υπόψη του ως εύλογο κέρδος τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα καταγράφοντας καθημερινά και ανά ώρα τις προσφορές στην χονδρεμπορική αγορά.

Προσφορές από αυτό το ύψος και πάνω σύμφωνα με το ΥΠΕΝ παράγουν υπερκέρδη που θα φορολογηθούν για να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια του Αυγούστου.

Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων υπολογίζεται με μια αισιόδοξη εκτίμηση και την πορεία των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά το τελευταίο οχταήμερο του Ιουλίου, γύρω στα 30-35 εκατ. ευρώ και την επιδότηση ανά κιλοβατώρα γύρω στα 3-4 λεπτά.


Προθέσεις του ΥΠΕΝ

Στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι να συγκρατηθούν οι τιμές για τις οικιακές καταναλώσεις του Αυγούστου γύρω στα 15 με 16 λεπτά/κιλοβατώρα στα πράσινα και κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια, παίρνοντας ως βάση το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ που είναι και ο μεγαλύτερος πάροχος (70%).

Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 13,557 λεπτά/κιλοβατώρα από 11,898 ευρώ/κιλοβατώρα τον Ιούνιο.

Η ΔΕΗ συγκράτησε τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα μετά από μια έκπτωση της τάξης του 38% τον Ιούνιο και της τάξης του 25% τον Ιουλίου.

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ θα αποτελέσει ουσιαστικά το εργαλείο του ΥΠΕΝ για την συγκράτηση των τιμών κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε και την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.


Συνέπειες για τους καταναλωτές

Οι επιδοτήσεις θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές των πράσινων και κίτρινων exante τιμολογίων (δηλαδή με τιμή που γνωστοποιείται εκ των προτέρων όπως και στα πράσινα τιμολόγια).

Η τιμή της κιλοβατώρας σε αυτή την κατηγορία των τιμολογίων τον Αύγουστο θα καθοριστεί με βάση τον μέσο όρο της χονδρεμπορικής τιμής των δύο προηγούμενων μηνών και θα έρθει η επιδότηση να μετριάσει την αύξηση που προκύπτει. Οι καταναλωτές με κίτρινο expost τιμολόγιο αντίθετα θα είναι αυτοί που δεν θα αποφύγουν τις επιπτώσεις από την υψηλή διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής του Ιουλίου. Η τιμή σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων κλειδώνει στο τέλος του μήνα βάση της χονδρεμπορικής τιμής με αποτέλεσμα όσοι το έχουν επιλέξει να επιβαρυνθούν με αυξήσεις πάνω από 30% για τις καταναλώσεις του Ιουλίου που έχουν μείνει εκτός επιδοτήσεων.

Οι καταναλωτές που επέλεξαν τα μπλε σταθερά τιμολόγια δεν θα επηρεαστούν.

Οι επιδοτήσεις ωστόσο στα κυμαινόμενα τα καθιστούν πλέον ή δυσεύρετα ή μη ελκυστικά.

Με την άνοδο των τιμών οι περισσότεροι προμηθευτές απέσυραν από την αγορά μπλε τιμολόγια που παρείχαν σε χαμηλές τιμές αφού δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το κόστος τους ενώ οι τιμές που διαμορφώνονται στην προθεσμιακή αγορά σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις των κυμαινόμενων τιμολογίων καθιστούν μη ελκυστικά τα νέα προϊόντα σταθερής τιμής που πρόκειται να βγουν στην αγορά το επόμενο διάστημα.

Η όλη κυβερνητική παρέμβαση πάντως στο σκέλος των επιδοτήσεων αλλά και  της έκτακτης φορολόγησης στην παραγωγή φυσικού αερίου έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά χονδρικής και λιανικής.

Οι πάροχοι είναι αναγκασμένοι να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική που ακολούθησαν τους τελευταίους μήνες με κυρίαρχη τάση τα χαμηλότερα κίτρινα expost τιμολόγια προκειμένου να μετακινήσουν προς τα εκεί τους πελάτες τους από τα πράσινα τιμολόγια.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί φυσικού αερίου από την άλλη, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες δυσκολεύονται να κατανοήσουν το σκεπτικό επιβολής φόρου σε μια συγκεκριμένη τεχνολογία και σε μια συγκυρία που τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνουν κατά βάση οι traders που πουλάνε ενέργεια στις γειτονικές αγορές όπου υπάρχει έλλειμμα λόγω ειδικών συνθηκών.  Πολύ περισσότερο που οι τιμές από σήμερα εμφανίζουν σημάδια αποκλιμάκωσης καθώς η πίεση που ασκήθηκε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στις αγορές της Νοτιο Ανατολικής Ευρώπης φαίνεται να χαλαρώνει μετά την αποκατάσταση της διασύνδεσης Αυστρίας- Ουγγαρίας και τη ροή φθηνής ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη αλλά και την υποχώρηση του καύσωνα και της ζήτησης.

Σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά υποχωρεί στα 140,5 ευρώ από τα υψηλά των 219,3 ευρώ χθες, ενώ ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών καταγράφεται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Περαιτέρω υποχώρηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς αναμένεται τον Αύγουστο καθώς πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και η ζήτηση παραδοσιακά υποχωρεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης