Το δρόμο για τη μετεγκατάσταση του χωριού Βλοχός της Καρδίτσας που μετατράπηκε σε χωριό – φάντασμα από το σαρωτικό πέρασμα του Daniel άνοιξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με τους κατοίκους να έχουν γνωστοποιήσει με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό την έκκληση να μετεγκατασταθούν σε ασφαλή τοποθεσία, έγινε το πρώτο βήμα για τη μελέτη σκοπιμότητας της μετεγκατάστασης του οικισμού.
Μάλιστα, στο αίτημά τους, που έγινε αποδεκτό και από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, η πλειονότητα των κατοίκων σημειώνουν ότι για τις 96 από τις 115 οικογένειες του Βλοχού πρόκειται για τις μόνιμες κατοικίες τους, που σχεδόν στο σύνολό τους είναι κτίσματα της δεκαετίας του ‘60 και υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή. Η παραμονή αυτών των κτισμάτων μέσα στις λάσπες για πάνω από δύο μήνες, καθιστά κάθε ενέργεια αποκατάστασης μάταιη.
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη εστάλη στην εταιρεία BREAK EVEN πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου «Μελέτης Σκοπιμότητας Μετεγκατάστασης Βλοχού», βάσει των fast track διαδικασιών που έχουν προβλεφθεί για τη Θεσσαλία.
Η δαπάνη της μελέτης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και θα βαρύνει τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου.
Το χρονοδιάγραμμα του έργου θα είναι έως 3 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η υποβολή της προσφοράς από την προσκληθείσα εταιρεία θα πρέπει να γίνει την 23η Ιουλίου 2024.
Μεγάλα τα προβλήματα
Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, «ο οικισμός αυτός ήταν ήδη επιβαρυμένος από λειτουργικά προβλήματα και ζημιές που είχαν δημιουργηθεί ακόμα και από προηγούμενες κακοκαιρίες όπως ο Ιανός». Μετά την κακοκαιρία Daniel, ο οικισμός αυτός έχει απωλέσει την ομαλή χρήση δικτύων υποδομής (ύδρευση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.), τα κατά τόπους οικοδομήματα βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε κατάσταση που δεν επιτρέπει τη χρήση τους (πλημμυρισμένα υπόγεια, λάσπη κ.ά), ενώ παράλληλα τίθενται θέματα ασφάλειας της υγείας των κατοίκων για το προσεχές διάστημα.
Ο οικισμός του Βλοχού κατοικείται από έναν συνολικό πληθυσμό περίπου 500 ατόμων των οποίων η περιουσία έχει κατ’ επανάληψη καταστραφεί στα τελευταία χρόνια. Πρόβλημα που αποδίδεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω οικισμοί βρίσκονται σε πολύ χαμηλό υψόμετρο και σε σημεία όπου οι λεκάνες απορροής υδάτων συλλέγουν ύδατα. «Καθώς το πλημμυρικό φαινόμενο αναμένεται να είναι επαναλαμβανόμενο ή/και να ενταθεί στο μέλλον, απαιτείται μελέτη σκοπιμότητας για να κριθεί η μετεγκατάσταση των οικισμών αυτών προς ασφαλέστερες περιοχές», επισημαίνεται.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι στην επιστολή τους, επισήμαιναν ότι και τα έργα που έγιναν στο χωριό μέχρι σήμερα είναι ελλιπή, με τη συμβολή της Πολιτείας να κρίνεται αργή και ανεπαρκής: «Η επισκευή των αναχωμάτων, όπως έγινε μέχρι τώρα, είναι ελλιπής, χωρίς πραγματική προστασία, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε βροχή της 1ης Μαρτίου, αυτά έγιναν φίλτρα όπου πολύ εύκολα τα διαπερνούσε το νερό. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε την πιθανή εξέλιξη μίας νεότερης πλημμύρας, αν η βροχόπτωση ή η κακοκαιρία ήταν ίσης ή μικρότερης έντασης με την αντίστοιχη του Daniel.
Ο Βλοχός του δήμου Παλαμά είναι το δεύτερο χωριό που μπαίνει σε τροχιά μετεγκατάστασης.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ήδη η μελέτη για τη μετεγκατάσταση της Μεταμόρφωσης, που εκπονείται με χορηγία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Το χωριό θα μεταφερθεί στην περιοχή Καλυβάκια, όπου θα χτιστούν περί τα 150 σπίτια. Περιοχή που προτείνεται και για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών του Βλοχού.