Πορτογαλία: Στο 93% το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2030 (Reuters)

Πορτογαλία: Στο 93% το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2030  (Reuters)
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προμήθευαν το 61% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας το 2023, ποσοστό που είναι ήδη ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη
Η Πορτογαλία σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030, στο 93%, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για απανθρακοποίηση, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο της κυβέρνησης της χώρας για την ενέργεια και το κλίμα που επικαλείται το Reuters σήμερα (22/7).

Ωστόσο, το σχέδιο πρότασης σχεδιάζει να μειώσει κατά 45% τον στόχο του 2030 για την εγκατεστημένη ισχύ των ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με την Πορτογαλία μόλις τώρα να κάνει τα πρώτα βήματά της για την εγκατάσταση ηλεκτρολυτών, ενώ δεν έχει σχεδόν καθόλου παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο αργότερα σήμερα για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα σταλεί για ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Τα ευρωπαϊκά κράτη ποντάρουν ολοένα και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως αφού οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προμήθευαν το 61% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας το 2023, ποσοστό που είναι ήδη ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση έθεσε τον στόχο για το 2030 στο 85%.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Maria da Graca Carvalho δήλωσε ότι το επικαιροποιημένο σχέδιο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και στην «προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία ανταγωνιστικότητας».

Η ίδια δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι η κυβέρνησή της θέλει να αυξήσει το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 51% των τελικών ενεργειακών αναγκών της χώρας έως το 2030 από τον τρέχοντα στόχο του 47%.

Στόχος η μείωση κατά 55% των εκπομπών

Το αναθεωρημένο σχέδιο διατηρεί τη δέσμευση της Πορτογαλίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030, έναν στόχο που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο, καθώς και τον στόχο της επίτευξης ουδετερότητας ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2045.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί σε 42,9 GW έως το 2030, με 12,4 GW αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, έως το 2030.

Η χώρα διέθετε 5,9 GW χερσαίας αιολικής ισχύος το 2023 και ένα μικρό πλωτό αιολικό έργο 25 MW στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού.

Το σχέδιο πρότασης επιδιώκει να αυξήσει την εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ σε 20,8 GW έως το 2030, από 4 GW πέρυσι.

Ωστόσο, μείωσε τον στόχο για τους ηλεκτρολύτες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε δυναμικότητα 3 GW έως το 2030, από 5,5 GW που είχε οριστεί τον Ιούνιο του 2023. Αυτοί θα απορροφούσαν 8,6 GW ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Παρόλα αυτά, το προσχέδιο αναφέρει ότι η Πορτογαλία διαθέτει «πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την εγκατάσταση μιας βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου», καθώς το κύριο πλεονέκτημά της είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης