Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα Κομισιόν: «Clean Industrial Deal» – Θα μπει το χέρι στην τσέπη;

Νέα Κομισιόν: «Clean Industrial Deal» – Θα μπει το χέρι στην τσέπη;
Σε δήλωση πριν από την επανεκλογή της την Πέμπτη, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι το νέο σχέδιο καθαρής βιομηχανίας «θα βοηθήσει στη δημιουργία κορυφαίων αγορών σε οτιδήποτε, από καθαρό χάλυβα έως καθαρή τεχνολογία
Η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας αλλά και η απανθρακοποίησή της μπαίνουν στο επίκεντρο για τη νέα Κομισιόν, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Γερμανίδα πολιτικός  δεσμεύτηκε να υποβάλει τη νέα Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας της και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον, αν η Κομισιόν θα κινηθεί αποφασιστικά, «βάζοντας το χέρι στην τσέπη», και αν πράγματι θα προχωρήσει με χρηματοδοτήσεις και κίνητρα προς τη βιομηχανία.
 
Ειδικότερα η επανεκλεγμένη πλέον Πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε να εισάγει ένα νέο “Clean Industrial Deal” μια «Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία» στις αρχές της δεύτερης θητείας της, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να κατευθύνει τις επενδύσεις και επομένως και τις χρηματοδοτήσεις σε υποδομές και βιομηχανία, ιδίως σε τομείς έντασης ενέργειας, προκειμένου να υποστηριχθεί η βιομηχανική απεξάρτηση από άνθρακα, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στόχους.

Σε δήλωση πριν από την επανεκλογή της την Πέμπτη, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι το νέο σχέδιο καθαρής βιομηχανίας «θα βοηθήσει στη δημιουργία κορυφαίων αγορών σε οτιδήποτε, από καθαρό χάλυβα έως καθαρή τεχνολογία και θα επιταχύνει τον προγραμματισμό, την υποβολή προσφορών και την αδειοδότηση. Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι και απλοί. Γιατί η Ευρώπη απανθρακώνεται και εκβιομηχάνεται ταυτόχρονα».

Το μήνυμα φαίνεται πως έχει φτάσει στην Κομισιόν για τη σημασία της διατήρησης της βιομηχανίας στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της. Για την επόμενη πενταετία η βιομηχανία μπαίνει στο επίκεντρο και η αγορά αναμένει αυτό να φανεί στην πράξη με νέες χρηματοδοτήσεις και ευέλικτες και γρήγορες αποφάσεις για τη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης στη βιομηχανία. Έτσι αν και η πρώτη θητεία της von der Leyen, το 2019, σηματοδοτούσε την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που ήταν μια στρατηγική για την επίτευξη κλιματικών στόχων, ώστε να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο, σήμερα το 2024 η στόχευση είναι η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, ώστε να μη λειτουργούν οι κλιματικοί στόχοι που έχει θέση εις βάρος της βιομηχανίας, της οικονομίας και της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να υποβάλει τη νέα Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας, με τη νέα πρωτοβουλία να έχει στόχο να «βοηθήσει στη δημιουργία πρωτοποριακών αγορών σε οτιδήποτε, από καθαρό χάλυβα έως καθαρή τεχνολογία και θα επιτάχυνση του σχεδιασμού, της υποβολής προσφορών και της αδειοδότησης. Πρόκειται για την περίφημη απάντηση στον IRA, στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος διέθεσε σχεδόν 270 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω μιας σειράς φορολογικών εκπτώσεων, δανείων, επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι λύσεις βιομηχανικής απαλλαγής από τον άνθρακα.

Ένα διαρκές αίτημα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τότε, είναι η Ευρώπη να δείξει την τόλμη και τα αντανακλαστικά να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της και να μην αφήσει τις νέες επενδύσεις να γίνονται πέραν του Ατλαντικού. Υπογραμμίζοντας τα ανταγωνιστικά οφέλη του σχεδίου, η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι και απλοί. Γιατί η Ευρώπη απανθρακώνεται και εκβιομηχάνιση ταυτόχρονα. Οι εταιρείες μας χρειάζονται προβλεψιμότητα, για τις επενδύσεις και την καινοτομία τους».

Κίνητρα για τους αγρότες να συνεισφέρουν στους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ

Ενώ η ΕΕ πέτυχε να εγκρίνει πολλά κομμάτια βασικής νομοθεσίας για την πράσινη συμφωνία τα τελευταία χρόνια, αρκετές χρειάστηκαν σημαντικές τροποποιήσεις και επαναδιαπραγμάτευση για να ψηφιστεί, λόγω του αναμενόμενου αντίκτυπου και του κόστους ορισμένων από τους νέους κανόνες σε ορισμένους τομείς, κυρίως στη γεωργία. Αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν επίσης πιο πρόσφατες περιβαλλοντικές προτάσεις, όπως η πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής να τεθεί στόχος μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040, με αναφορές των μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η Επιτροπή είχε αρχικά σχεδιάσει να προτείνει μια φιλοδοξία για επίτευξη 30 % μείωση των εκπομπών μεθανίου και αζώτου από τον γεωργικό τομέα, η οποία δεν περιλαμβανόταν στη σύστασή της που δημοσιεύθηκε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σήμερα μιλάει για την ανάγκη να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ και των γεωργικών αναγκών. Κάνει λόγο για την εκκίνηση του Στρατηγικού Διαλόγου για το Μέλλον της Γεωργίας στην Ευρώπη, που φέρνει κοντά αγρότες, περιβαλλοντικές ομάδες και άλλους εμπειρογνώμονες της τροφικής αλυσίδας. και προσθέτοντας ότι «έχω υποσχεθεί να τους ακούσω προσεκτικά και να μάθω από αυτούς… Θα φροντίσω οι αγρότες να έχουν δίκαιο εισόδημα. Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε επίσης κίνητρα για τους αγρότες να συνεισφέρουν στους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ, δηλώνοντας ότι «όποιος διαχειρίζεται τη φύση και τη βιοποικιλότητα με βιώσιμο τρόπο και βοηθά στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού του άνθρακα πρέπει να ανταμείβεται κατάλληλα».
 
Η Φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη δέσμευσή της να «παραμείνουμε στην πορεία» στην Πράσινη Συμφωνία και στους στόχους του 2030 και του 2050, και επίσης δεσμεύτηκε να «ενσωματώσει τον στόχο του 90% για το 2040 στην ευρωπαϊκή μας νομοθεσία για το κλίμα».
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης