Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ δεν θα αλλάξει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου στη συνάντηση του Αυγούστου

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ δεν θα αλλάξει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου στη συνάντηση του Αυγούστου

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ θα συναντηθούν διαδικτυακά την 1η Αυγούστου - Το σχέδιο απαιτεί να αποκατασταθούν ορισμένες περικοπές πετρελαίου από τον Οκτώβριο

 

Μια μίνι υπουργική συνάντηση του ΟΠΕΚ+ τον επόμενο μήνα είναι απίθανο να προτείνει αλλαγή της πολιτικής παραγωγής του ομίλου, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την έναρξη της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.
Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, ή ο OPEC+ όπως είναι γνωστός ο όμιλος, θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνεδρίαση κοινής υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης (JMMC) την 1η Αυγούστου για να επανεξετάσουν την αγορά.
Μία από τις τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+, είπε ότι η συνάντηση θα χρησιμεύσει ως «έλεγχος παλμών» για την υγεία της αγοράς.
Το πετρέλαιο αυξήθηκε το 2024 και διαπραγματευόταν περίπου 85 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, βρίσκοντας στήριξη από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την πτώση των αποθεμάτων. Η ανησυχία για υψηλότερα επιτόκια και ζήτηση περιόρισε τα κέρδη φέτος.

Μείωση παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ + μειώνει επί του παρόντος την παραγωγή κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης, σε μια σειρά βημάτων που συμφωνήθηκαν από τα τέλη του 2022.
Στην τελευταία του σύνοδο τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις περικοπές κατά 3,66 εκατομμύρια bpd κατά ένα χρόνο έως το τέλος του 2025 και να παρατείνει το πιο πρόσφατο επίπεδο περικοπών - μια περικοπή 2,2 εκατομμύρια bpd από οκτώ μέλη - κατά τρεις μήνες έως το τέλος του Σεπτέμβριος 2024.

Ο ΟΠΕΚ+ θα καταργήσει σταδιακά τις περικοπές κατά 2,2 εκατομμύρια bpd κατά τη διάρκεια του έτους από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, ερωτηθείς αυτή την εβδομάδα εάν η αγορά ήταν αρκετά ισχυρή για να πάρει τον επιπλέον όγκο από τον Οκτώβριο, δεν απέκλεισε τροποποιήσεις στη συμφωνία εάν χρειαστεί.
«Τώρα έχουμε μια τέτοια επιλογή (αύξησης της παραγωγής), όπως είπαμε νωρίτερα, θα αξιολογούμε πάντα την τρέχουσα κατάσταση», είπε ο Novak.
Τον Ιούνιο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman, είχε πει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να σταματήσει ή να αναστρέψει τις αυξήσεις της παραγωγής εάν αποφασίσει ότι η αγορά δεν είναι αρκετά ισχυρή.
Η JMMC συνεδριάζει συνήθως κάθε δύο μήνες και μπορεί να κάνει συστάσεις για αλλαγή πολιτικής, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν να συζητηθούν και να επικυρωθούν σε μια πλήρη υπουργική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ όλων των μελών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης