Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο καύσωνας στα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα (Montel)

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο καύσωνας στα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα (Montel)
Καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στρέφονται αναζητούν τη δροσιά για να καταπολεμήσουν τη ζέστη, η κατανάλωση ρεύματος θα αυξηθεί κατακόρυφα, με την ξαφνική αύξηση της ζήτησης να επιβαρύνει τα δίκτυα και ενδεχομένως να υπερβεί τη χωρητικότητά τους
Αντιμέτωπα με σκληρές προκλήσεις λόγω παρατεταμένου καύσωνα είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, καθώς η ζέστη αυξάνει ραγδαία τη ζήτηση, επηρεάζοντας τις υποδομές και ενδεχομένως προκαλώντας διακοπές ρεύματος, δήλωσαν αναλυτές στο Montel.

Καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στρέφονται αναζητούν τη δροσιά για να καταπολεμήσουν τη ζέστη, η κατανάλωση ρεύματος θα αυξηθεί κατακόρυφα, με την ξαφνική αύξηση της ζήτησης να επιβαρύνει τα δίκτυα και ενδεχομένως να υπερβεί τη χωρητικότητά τους.

«Η υπερθέρμανση δημιουργεί όλα τα φαινόμενα που αναφέρονται στα δελτία ειδήσεων, με πυρκαγιές, δυσλειτουργίες στο δίκτυο και διακοπές ρεύματος», δήλωσε ο Lorenzo Spadoni, αναλυτής της Pixii Batteries. «Οι διακοπές ρεύματος συμβαίνουν επειδή οι μετασχηματιστές μπαίνουν σε λειτουργία προστασίας, σβήνοντας πριν πάρουν φωτιά όταν το πετρέλαιο υπερθερμαίνεται».

Τις επόμενες ημέρες, ο αφρικανικός αντικυκλώνας Charon θα καταρρίψει πιθανότατα τα ευρωπαϊκά ρεκόρ ζέστης, δήλωσε ο Antonio Sano, ιδρυτής της ιταλικής υπηρεσίας κλιματικών προβλέψεων Il Meteo.

Στην Ανατολική Ευρώπη, ο καύσωνας θα είναι ακόμη πιο έντονος, με τη Ρουμανία να έχει εκδώσει πορτοκαλί συναγερμό καθώς προβλέπονται θερμοκρασίες έως και 42 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά στο Βουκουρέστι.

Η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και ολόκληρη η βαλκανική χερσόνησος «δεν θα επηρεαστούν λιγότερο, με μέγιστες μέγιστες τιμές κοντά ή και πάνω από τους 40 βαθμούς για πολλές ημέρες», δήλωσε ο Sano.

Σοβαρά προβλήματα στα Βαλκάνια

Τον Ιούνιο υπενθυμίζεται ότι τα ηλεκτρικά δίκτυα της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου υπέστησαν διακοπές ρεύματος λόγω της διακοπής λειτουργίας δύο γραμμών 400 kV.

Μια πυρκαγιά στη Βόρεια Μακεδονία την προηγούμενη Κυριακή ανάγκασε τον διαχειριστή Mepso να θέσει εκτός λειτουργίας δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις, σταματώντας τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Bitola ισχύος 690 MW, προκαλώντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης 30 ημερών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 30% σε 212,60 ευρώ/MWh την Τρίτη (16/7), τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία.

Την Τρίτη, το Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε ημερήσιες εισαγωγές έως και 300 MWh/h, που αντιστοιχούν σε 1 εκατ. ευρώ, «λόγω της μαζικής χρήσης κλιματιστικών σε όλη τη χώρα», δήλωσε η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Kesco στο Montel.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνιο αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε η εταιρεία κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας EPCG.

Η ημερήσια κατανάλωση έφτασε στο ρεκόρ των 11.029 MWh στις 11 Ιουλίου και η EPCG αναμένει ακόμη υψηλότερη κατανάλωση την επόμενη εβδομάδα.

SOS για Ισπανία και Ιταλία

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες από την Τετάρτη, αναμένοντας ότι οι θερμοκρασίες στο νότιο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας θα φτάσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέσες θερμοκρασίες σε εθνικό επίπεδο θα ξεπεράσουν τους 27 βαθμούς μέχρι το τέλος Ιουλίου, περίπου 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Montel Analytics.

Ο TSO Red Electrica ανέμενε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυτή την εβδομάδα θα είναι κατά μέσο όρο στα 29 GW/d, με κορύφωση στο ρεκόρ έξι μηνών των 31 GW την Παρασκευή.

Η επιχειρηματική πρωτεύουσα της Ιταλίας, το Μιλάνο, έχει επίσης επηρεαστεί από δυσλειτουργίες του δικτύου, αφήνοντας τμήματα της πόλης χωρίς ρεύμα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Οι ηλιακοί συλλέκτες στις στέγες που κατανέμονται σε διάφορες περιοχές και η βελτίωση της υποδομής του δικτύου συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση των ενεργειακών ελλείψεων, με τον ιταλικό διαχειριστή Terna να εργάζεται για την αναβάθμιση των δικτύων και την επέκταση των μεταφορών νότου-βορρά για την εξισορρόπηση των περιοχών κατανάλωσης και παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης