Τελευταία Νέα
Ενέργεια

JP Morgan: Προβλέπει άνοδο τιμής πετρελαίου μέχρι και στα 100 δολ. το βαρέλι φέτος

JP Morgan: Προβλέπει άνοδο τιμής πετρελαίου μέχρι και στα 100 δολ. το βαρέλι φέτος
Τα κίνητρα για τους παραγωγούς πετρελαίου είναι χαμηλά
Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να αγγίξουν μέχρι και τα 100 δολάρια το βαρέλι το τρέχον έτος, καθώς μειώνονται τα κίνητρα για τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή, σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan που επικαλείται το Forexlive.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή ισορροπίας του πετρελαίου WTI, του αμερικανικού δείκτη αναφοράς, βρίσκεται σήμερα γύρω στα 70 δολάρια ανά βαρέλι.  

Μια τιμή των 60 δολαρίων για το αργό WTI είναι πολύ χαμηλή για να δώσει κίνητρα στην παραγωγή και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια εκτίναξη στα 100 δολάρια, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση.

Νωρίτερα σήμερα (18/7), οι τιμές του αργού WTI σημείωναν άνοδο κατά 0,7% στα 83,45 δολάρια ανά βαρέλι, ωθούμενες από τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και την αύξηση των πιθανοτήτων η Fed να ανακοινώσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο.

Ο κινεζικός παράγοντας

Αφού παρέμειναν σε ύφεση στην αρχή αυτής της εβδομάδας λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν το πρωί της Τετάρτης μετά την εβδομαδιαία έκθεση αποθεμάτων της EIA, η οποία έδειξε μείωση των εμπορικών αποθεμάτων αργού κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα έως τις 12 Ιουλίου.

Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με τις εκτιμήσεις που παρείχε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, το οποίο ανέφερε την Τρίτη μείωση αποθεμάτων κατά 4,44 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα έως τις 12 Ιουλίου, στη δίνη της περιόδου υψηλής ζήτησης.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα περίπου 5% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας για αυτή την εποχή του έτους.

Οι τράπεζες και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποστηριχθούν καλά στην περιοχή των 80 δολαρίων το τρίτο τρίμηνο εν μέσω της περιόδου αιχμής της ζήτησης στο βόρειο ημισφαίριο.  

Η ING, για παράδειγμα, προβλέπει ότι το αργό τύπου Brent θα διαμορφωθεί στα 88 δολάρια ανά βαρέλι για το τρίτο τρίμηνο του 2024 και θα πέσει στα 80 δολάρια ρέλι για το σύνολο του 2025.

Ο βασικός κίνδυνος για τις προοπτικές αυτές είναι εάν ο OPEC+ αποφασίσει να διατηρήσει την πλήρη έκταση των περικοπών του, γεγονός που θα μπορούσε να παρατείνει το έλλειμμα της αγοράς έως το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης