Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυστραλία: Αργή και ακριβή η πυρηνική ενέργεια λέει ο Διαχειριστής

Αυστραλία: Αργή και ακριβή η πυρηνική ενέργεια λέει ο Διαχειριστής

Η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ αργή για να αντικαταστήσει τον άνθρακα και το βασικό φορτίο «απλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί» με το και αιολική και ηλιακή ενέργεια - Renew Economy

 

Δαπανηρή αλλά και πολύ αργή είναι η πυρηνική ενέργεια σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αυστραλιανού Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς, Daniel Westerman, ο οποίος την απέρριψε ως επιλογή για την αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου άνθρακα της Αυστραλίας, λέγοντας ότι οι πηγές ενέργειας βασικού φορτίου σε καμία περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν ένα πλέγμα που κυριαρχείται από τον άνεμο και τον ήλιο σύμφωνα με το reneweconomy.

Τα σχόλια του Westerman στη Σύνοδο για την Καθαρή Ενέργεια στο Σίδνεϊ, έρχονται καθώς ο ομοσπονδιακός Συνασπισμός εντείνει την προσπάθεια του για πυρηνική ενέργεια, περιγράφοντας σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων σε επτά σημερινές και πρώην εγκαταστάσεις παραγωγής άνθρακα σε όλη τη χώρα.

Ο Westerman λέει ότι ο ενημερωμένος οδικός χάρτης που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα από την AEMO, γνωστός ως Σχέδιο Ολοκληρωμένου Συστήματος 2024 (Integrated System Plan), δεν περιλαμβάνει πυρηνικά επειδή παραμένουν εκτός νόμου στην Αυστραλία και δεν αποτελεί μέρος οποιουδήποτε πακέτου κυβερνητικής πολιτικής. Ωστόσο, είπε ότι ήταν σαφές από τη δουλειά της AEMO με την CSIRO στην έκθεση GenCost ότι η πυρηνική ενέργεια ήταν ακριβή και πολύ αργή.


Βασικό φορτίο και παραγωγή αιχμής

«Η παλιά έννοια της παραγωγής «βασικού φορτίου» που λειτουργεί συνεχώς και στη συνέχεια συμπληρώνεται με «παραγωγή αιχμής» για τις καθημερινές αιχμές ζήτησης, απλώς δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ηλεκτρικό μας σύστημα σήμερα ή στο μέλλον είπε ο Westerman.

«Όταν ο ήλιος λάμπει και ο άνεμος φυσάει, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παράγει ενέργεια με μηδενικό οριακό κόστος και η ενέργεια «βασικού φορτίου» απλά δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί. Είτε απομακρύνεται εντελώς από την αγορά, είτε πρέπει να πουλήσει την ενέργειά του με ζημία, εάν δεν μπορεί να απορροφήσει τις κορυφές και τα κατώτατα όρια της μεταβλητής προσφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Η ευελιξία είναι το κλειδί για το τρέχον και το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα και η μετάβαση από το «βασικό φορτίο και το μέγιστο» σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» έχει ήδη ξεκινήσει».

Τα σχόλια του Westerman επαναλήφθηκαν από τον Damien Nicks, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AGL Energy, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας άνθρακα της χώρας, η οποία θα κλείσει μέχρι το 2035.
«Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε», είπε ο Nicks. Πρέπει να κατασκευάσουμε 12 GW κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου και πρέπει να συνεχίσουμε με αυτό. Τα πυρηνικά δεν είναι μέρος της στρατηγικής μας».
Ο Rob Wheals, ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας φυσικού αερίου APA, ο οποίος τώρα ηγείται της Squadron Energy του επενδυτή ανανεώσιμων πηγών του δισεκατομμυριούχου των σιδηρομεταλλευμμάτων Andrew Forrest, συμφώνησε. «Η πυρηνική ενέργεια δεν λύνει στην πραγματικότητα το πρόβλημα (του επικείμενου κλεισίματος του άνθρακα)…. πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά της οικοδόμησης και της ανοικοδόμησης του ενεργειακού συστήματος της Αυστραλίας».


Τα σχέδια για την απόσυρση άνθρακα

Το ISP της AEMO σκιαγραφεί σχέδια για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης απόσυρσης του συνόλου του στόλου άνθρακα της Αυστραλίας τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια και το κόστος που συνεπάγεται η κατασκευή νέων αιολικών, ηλιακών και αποθήκευσης, καθώς και γραμμών μεταφοράς – τις οποίες η AEMO ανέρχεται στα 122 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Westerman το απέρριψε αυτό. «Δεν περιλαμβάνει το κόστος των δικτύων διανομής των οποίων τα σχέδια γίνονται σε τοπικό επίπεδο…και δεν περιλαμβάνει το κόστος καταναλωτικών συσκευών όπως ηλιακά συστήματα ταράτσας, επειδή αυτές οι επενδυτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ίδιους τους καταναλωτές», είπε.

Το ISP σχεδιάζει μια δραματική μετάβαση στο κύριο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας, από περίπου 60 gigawatts (GW) τώρα, συμπεριλαμβανομένων 20 GW ηλιακής ενέργειας τελευταίου ορόφου, σε περισσότερα από 300 GW και περισσότερα από 86 GW ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο, με τη ζήτηση να διπλασιάζεται ως αποτέλεσμα της οικονομική ανάπτυξης και της ηλεκτροδότησηα σε σπίτια, βιομηχανίες και μεταφορές.

Αυτό θα απαιτήσει 60 GW αιολικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας (από 12 GW τώρα), 58 GW ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας (από 10 GW) και 44 GW χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταρίας.

Θα χρειαστεί επίσης 15 GW χωρητικότητας φυσικού αερίου, από 11,5 GW τώρα, αλλά αυτό σήμαινε ότι θα χρειαζόταν περίπου 13 GW νέας ισχύος, καθώς μεγάλο μέρος της υπάρχουσας δυναμικότητας παλιώνει και θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο δεν θα χρησιμοποιηθεί πολύ –ίσως μόνο το 5% του χρόνου– αλλά θα είναι σημαντικό να καλυφθούν οι αιχμές της ζήτησης και επίσης να καλυφθούν τα κενά στο λεγόμενο «dunkelflaute» τη γερμανική λέξη για την εκτεταμένη αιολική και ηλιακή ξηρασία που μπορεί να είναι εμφανής σε πολιτείες όπως η Βικτώρια, ιδιαίτερα το χειμώνα.

Διαχείριση ενεργειακών πόρων

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παραμένει η διαχείριση των καταναλωτικών ενεργειακών πόρων, ιδιαίτερα των ηλιακών ταράτσας, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να εισαχθούν πρωτόκολλα για την προστασία των επιπέδων «ελάχιστου φορτίου» που θα επέτρεπαν στην AEMO να διατηρεί τον έλεγχο του δικτύου και να διατηρεί τα φώτα αναμμένα.

Ο Westerman είπε ότι ο συνολικός ρυθμός των επενδύσεων πρέπει να αυξηθεί και η διαδικασία συνδέσεων - που αναφέρουν οι επενδυτές ως μια από τις μεγαλύτερες αιτίες καθυστερήσεων έργων - πρέπει επίσης να εξορθολογιστεί.
Επίσης η χωρητικότητα έργων νέας παραγωγής και αποθήκευσης σε διάφορα στάδια της διαδικασίας σύνδεσης στην Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας αυξήθηκε κοντά στα 43 GW από 30 GW πριν από ένα χρόνο.

Η AEMO εργάζεται επίσης για τις μηχανολογικές απαιτήσεις για την κάλυψη περιόδων 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο κύριο δίκτυο. Ήδη νέα ορόσημα είχαν επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που φθάνουν περισσότερο από το 70% της ζήτησης NEM, της ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο μόνο που παρέχει το 50% του NEM και περισσότερο από το 100 τοις εκατό στη Νότια Αυστραλία.

Σημείωσε ότι η Νότια Αυστραλία, η οποία ηγείται της χώρας και του κόσμου με μερίδιο 70% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας –αιολικής και ηλιακής ενέργειας– το περασμένο έτος, είχε επίσης καλύψει περισσότερο από το 90% της προμήθειας της με αιολική και ηλιακή ενέργεια, κυρίως φωτοβολταϊκά σε στέγες ακόμη και όταν το κρατικό δίκτυο διαχωρίστηκε ηλεκτρικά από το υπόλοιπο NEM ως αποτέλεσμα μιας καταιγίδας πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης