Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρώπη: Ελάχιστη ανησυχία από τη διακοπή λειτουργίας του Freeport LΝG των ΗΠΑ (Montel)

Ευρώπη: Ελάχιστη ανησυχία από τη διακοπή λειτουργίας του Freeport LΝG των ΗΠΑ (Montel)
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, παρέχοντας σχεδόν το 50% μέχρι τώρα φέτος
Η παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας της εγκατάστασης Freeport LNG - του δεύτερου μεγαλύτερου τερματικού σταθμού εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ – δεν θεωρείται σημαντικό πρόβλημα από τους Ευρωπαίους καταναλωτές, λόγω της άφθονης περιφερειακής προσφοράς.

Σύμφωνα με το Montel, η εγκατάσταση των 15 εκατ. τόνων/έτος διέκοψε τις εργασίες της την Κυριακή (14/7) ως προληπτικό μέτρο λόγω του τυφώνα Beryl, ο οποίος έφτασε στο Τέξας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η εκπρόσωπος της Freeport, Heather Browne, δήλωσε στο Montel την Παρασκευή ότι δεν είχε ακόμη επαναλάβει τις εργασίες υγροποίησης και θα το έκανε μόνο μετά τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων μετά την καταιγίδα και όταν κριθεί ασφαλές.

Οι αναλυτές ανέμεναν αρχικά την επανέναρξη των εργασιών μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Η Freeport LNG παρείχε περίπου 1,7 εκατ. τόνους του ψυχρού καυσίμου στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους, με 0,44 εκατ. τόνους να μεταφέρονται μέσω του Ατλαντικού τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, παρέχοντας σχεδόν το 50% - ή 24 εκατ. τόνους μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Κανένας αντίκτυπος στην τιμή

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς TTF για το φυσικό αέριο του πρώτου μήνα μειώθηκε τελευταία κατά 5% την εβδομάδα στα 31,43 ευρώ/MWh.

«Στην Ευρώπη, η ζήτηση είναι υποτονική, με τις αποθήκες να είναι ουσιαστικά γεμάτες και δεν υπάρχουν πλέον τυφώνες στο ραντάρ του Κόλπου του Μεξικού», δήλωσε στέλεχος ελβετικής ενεργειακής εταιρείας.

«Η ζήτηση στην Ασία είναι λιγότερο έντονη», πρόσθεσε, όσον αφορά τη συνεπαγόμενη μείωση του ανταγωνισμού με τους Ευρωπαίους αγοραστές για τα φορτία spot.

Ωστόσο, ο αναλυτής δήλωσε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν.

«Είναι σίγουρα μια ανησυχία για την ευρωπαϊκή προσφορά για να είμαστε δίκαιοι, και ένας λόγος για τον οποίο οι τρέχουσες τιμές φαίνονται πολύ χαμηλές. Έχουν απομείνει πάρα πολλοί κίνδυνοι για τον εφοδιασμό της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης