Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η ΕΕ σχεδιάζει να επιτρέψει ταχύτερες μειώσεις φόρων στην ενέργεια εάν οι τιμές ανέβουν πάνω από 40%

Reuters: Η ΕΕ σχεδιάζει να επιτρέψει ταχύτερες μειώσεις φόρων στην ενέργεια εάν οι τιμές ανέβουν πάνω από 40%
Θα διευκολύνει τις κυβερνήσεις να μειώσουν γρήγορα τους φόρους και να περιορίσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών, ως απάντηση σε μια ενεργειακή κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διευκολύνει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τους ενεργειακούς φορολογικούς συντελεστές εάν οι τιμές εκτιναχθούν απροσδόκητα, σύμφωνα με προσχέδιo προτάσεων που συζητούν οι χώρες για αναθεώρηση των φόρων  και  δημοσιεύει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια ανανέωση των κανόνων της ΕΕ για τη φορολογία της ενέργειας το 2021 για να τους καταστήσει πιο φιλικούς προς το κλίμα, μεταξύ άλλων με τη θέσπιση φόρων στα ρυπογόνα καύσιμα των αερομεταφορών, τα οποία επί του παρόντος δεν επιβάλλονται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται επί χρόνια να συμφωνήσουν στην πρόταση. Το Βέλγιο, το οποίο διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, διέκοψε τελικά τις συνομιλίες λόγω των διχασμών μεταξύ των χωρών σχετικά με ζητήματα όπως το εάν θα φορολογηθούν τα καύσιμα αεροσκαφών και η ναυτιλία.

 

Πρόταση συμβιβασμού

Η Ουγγαρία, η οποία ανέλαβε αυτόν τον μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, αναβίωσε την πολιτική και πρότεινε έναν συμβιβασμό, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Ένας από τους προτεινόμενους συμβιβασμούς θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να μειώσουν τους ενεργειακούς φόρους κάτω από τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ, εάν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ή ενός ενεργειακού προϊόντος αυξηθεί περισσότερο από 40% σε διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με  το έγγραφο.

 Αυτό θα διευκόλυνε τις κυβερνήσεις να μειώσουν γρήγορα τους φόρους, να περιορίσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών, ως απάντηση σε μια ενεργειακή κρίση όπως αυτή που αντιμετώπισε η Ευρώπη το 2022, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ μετά τη μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

 «Η επίδραση μιας αύξησης των τιμών υψηλότερη από 40% έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και στα νοικοκυριά, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα κράτη μέλη», ανέφερε το προσχέδιο συμβιβασμού.

Προηγουμένως, η φορολογική πρόταση της ΕΕ θα επέτρεπε τέτοιες φορολογικές περικοπές μόνο εάν οι τιμές της ενέργειας εκτινασσόταν κατά 70% σε διάστημα έξι μηνών.

 

Ναυτιλία και αεροπορικά καύσιμα

 Όμως, η πρόταση της Ουγγαρίας δεν έθιξε το ευαίσθητο ζήτημα των φόρων ναυτιλίας και αεροπορικών καυσίμων, το οποίο σύμφωνα με το έγγραφο πρέπει να αντιμετωπιστεί αργότερα σε "ανώτερο πολιτικό επίπεδο".

Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ ήταν δύσπιστοι ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την πρόταση. Οι προηγούμενοι γύροι διαπραγματεύσεων απέτυχαν να κερδίσουν την υποστήριξη των κυβερνήσεων, παρά το γεγονός ότι προσέφεραν εξαιρέσεις σε νησιωτικές χώρες που ανησυχούν για το πώς οι φόροι στα αεροπορικά καύσιμα θα επηρεάσουν τις οικονομίες τους.

Η αλλαγή της φορολογικής πολιτικής της ΕΕ είναι δύσκολη γιατί απαιτεί ομόφωνη έγκριση από όλες τις χώρες της ΕΕ - που σημαίνει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να την εμποδίσει.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης