Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BP: Αύξηση της ζήτησης LNG έως και 40% έως το 2030

BP: Αύξηση της ζήτησης LNG έως και 40% έως το 2030
Η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί ταχύτατα βραχυπρόθεσμα, αλλά οι προοπτικές μετά το 2030 εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τον ρυθμό της πράσινης μετάβασης, ιδίως στην Ευρώπη και την Ασία
Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός BP αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αυξηθεί έως και 40% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022.

Σύμφωνα με το LNG Prime, η BP κοινοποίησε την πρόβλεψή της για τις ενεργειακές προοπτικές την Τετάρτη (10/7).

Η προοπτική επικεντρώνεται σε δύο διαφορετικά σενάρια, το ένα που αφορά στην τρέχουσα πορεία και το άλλο που έχει να κάνει με το net zero.

Η τρέχουσα πορεία έχει σχεδιαστεί για να αποτυπώσει την γενική πορεία που διαγράφει σήμερα το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, ενώ το net zero διερευνά πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν διάφορα στοιχεία των ενεργειακών πολιτικών προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η BP αναμένει λοιπόν ότι η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί ταχύτατα βραχυπρόθεσμα, αλλά οι προοπτικές μετά το 2030 εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τον ρυθμό της πράσινης μετάβασης, ιδίως στην Ευρώπη και την Ασία, οι οποίες βασίζονται στις εισαγωγές LNG για να καλύψουν την αυξημένη ζήτησή τους σε φυσικό αέριο.

Η ζήτηση στο υγροποιημένο αέριο αυξάνεται σημαντικά λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, σύμφωνα με την εκτίμηση της BP.

1_76.png

Μέχρι το 2030, η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι 40% και 30% πάνω από τα επίπεδα του 2022 στο πρώτο και το δεύτερο σενάριο αντίστοιχα.

Η BP δήλωσε ότι η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο σεναρίων μέχρι το 2030 αντανακλά τις αντίθετες τάσεις στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην τρέχουσα πορεία, η ζήτηση LNG στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται έως το 2030, καθώς συνεχίζουν να προσαρμόζονται στην απώλεια των ρωσικών εισαγωγών από αγωγούς.

Αντίθετα, στο net zero, μια μεγαλύτερη στροφή προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με ταχύτερα κέρδη στην ενεργειακή απόδοση σημαίνει ότι μέχρι το 2030, η ζήτηση LNG στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτω από τα επίπεδα του 2022, αν και εξακολουθεί να είναι πάνω από τα επίπεδα του 2021, δηλαδή πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ζήτηση LNG μετά το 2030

Η BP δήλωσε ότι το εύρος των αποτελεσμάτων για το εμπόριο LNG διευρύνεται για μετά το 2030.

Στο σενάριο της τρέχουσας πορείας, η ζήτηση αυξάνεται κατά περισσότερο από 25% κατά τα επόμενα 20 χρόνια.

Αυτή η αύξηση της ζήτησης απαιτεί 300 Bcma πρόσθετης δυναμικότητας υγροποίησης να τεθούν σε λειτουργία μετά το 2030.

Αντίθετα, η αύξηση της ζήτησης έως το 2030 στο σενάριο του net zero αντιστρέφεται κατά την επόμενη δεκαετία και έως το 2050 το παγκόσμιο εμπόριο LNG είναι περίπου 40% κάτω από το επίπεδο του 2022, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απαιτείται πρόσθετη δυναμικότητα υγροποίησης πέραν αυτής που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, ανέφερε.

Η BP δήλωσε ότι αυτό το διευρυνόμενο εύρος αποτελεσμάτων ενισχύει την αβεβαιότητα που συνδέεται με τις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 15-20 ετών.

2_84.png

Οι αιτίες της αυξημένης ζήτησης μετά το 2030

Η αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά το 2030 στην τρέχουσα πορεία οφείλεται αποκλειστικά στη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών (εκτός της Κίνας), με την Ινδία να αντιπροσωπεύει το 1/3 της αύξησης αυτής.

Η BP δήλωσε ότι η συνολική αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου LNG μετριάζεται από τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη, καθώς η περιοχή απομακρύνεται από το φυσικό αέριο, και στην Κίνα, όπου η αύξηση των προμηθειών από αγωγούς από τη Ρωσία μειώνει την ανάγκη για εισαγωγές LNG.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης