Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το Big Oil επενδύει αθόρυβα στην επανάσταση του λιθίου

Το Big Oil επενδύει αθόρυβα στην επανάσταση του λιθίου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και χρόνια να μπουν δυναμικά στην αγορά λιθίου της Νότιας Αμερικής, αλλά έχουν συναντήσει σημαντικά εμπόδια λόγω της ήδη σημαντικής παρουσίας της Κίνας
Οι κολοσσοί που απαρτίζουν το Big Oil επενδύουν αθόρυβα στην επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - όχι στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, αλλά στο λίθιο.

Ο «λευκός χρυσός» είναι βασικό συστατικό σε έναν κατάλογο συστατικών της τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, κυρίως στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η ExxonMobil σύναψε προκαταρκτική συμφωνία για την παροχή λιθίου στον νοτιοκορεάτη κατασκευαστή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων sk On.

Λίγους μήνες πριν, η εταιρεία ξεκίνησε γεωτρήσεις για την εξόρυξη λιθίου στο Αρκάνσας και σύμφωνα με γνώστες του θέματος, αυτό είναι μόνο η αρχή.

Αν και οι τιμές του λιθίου παραπαίουν τελευταία, η βουτιά αυτή δεν φαίνεται να τρομάζει τους επενδυτές, καθώς το εν λόγω μέταλλο αναμένεται να δημιουργήσει υψηλά ποσοστά απόδοσης για τους επενδυτές του, καθώς οι γίγαντες παραγωγής καθαρής ενέργειας σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να στηρίξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αποκτά ταχύτερους ρυθμούς.

Η πρόβλεψη του IRENA

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) εκτιμά ότι η ζήτηση λιθίου μόνο για την κατασκευή μπαταριών αναμένεται να δεκαπλασιαστεί κατά τη δεκαετία μεταξύ 2020 και 2030.

Μια έκθεση του 2023 από το Popular Mechanics υπολόγισε ότι μια εξηλεκτρισμένη οικονομία το 2030 θα χρειαστεί πιθανότατα από 250.000 έως 450.000 τόνους λιθίου.

Είτε το Big Oil είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα είτε όχι, είναι έτοιμο να μπει στα βαθιά της παραγωγής λιθίου.

«Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στο λίθιο είναι ότι το συναίσθημα είναι πτωτικό», δήλωσε ο Global Business Manager Lithium της Exxon, Patrick Howarth στο Bloomberg σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Fastmarkets Lithium Supply and Battery Raw Materials Conference στο Λας Βέγκας.

«Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως σημαντικά περισσότερο λίθιο από αυτό που παράγει σήμερα», συμπλήρωσε.  

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες επιδιώκουν να ασχοληθούν με το λίθιο με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος νέων ορυχείων, της εξόρυξης του πολύτιμου στοιχείου από τα λύματα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και της εξόρυξης από εδάφη που ήδη ανήκουν σε αυτές τις εταιρείες, όπου το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν προ πολλού στερέψει.

Η Κίνα ηγέτιδα στην αγορά

Η τοποθέτηση του τεράστιου βάρους του Big Oil πίσω από την παραγωγή λιθίου στη Δύση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές καθαρής ενέργειας.

Επί του παρόντος, η αγορά μονοπωλείται σχεδόν αποκλειστικά από την Κίνα.

Μόνο το Πεκίνο ελέγχει σχεδόν το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου και το επιβλητικό 72% της ικανότητας επεξεργασίας του λιθίου.

Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ εργάζεται σκληρά για τη σύναψη όλο και περισσότερων συμφωνιών προμήθειας λιθίου σε αναδυόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο, και ειδικότερα στο λεγόμενο «τρίγωνο του λιθίου» στη Νότια Αμερική.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και χρόνια να μπουν δυναμικά στην αγορά λιθίου της Νότιας Αμερικής, αλλά έχουν συναντήσει σημαντικά εμπόδια λόγω της ήδη σημαντικής παρουσίας της Κίνας και της δυσπιστίας της στις συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επίσης διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής λιθίου, ιδίως στη Γιούτα.

Πράγματι, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει πάνω από 407 εκατομμύρια δολάρια για την εγχώρια εξερεύνηση και παραγωγή λιθίου μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μόνο ένα λειτουργικό ορυχείο λιθίου στη χώρα, ενώ άλλα μελλοντικά έργα είναι ακόμη νεοσύστατα και τραγικά ανεπαρκή για να αντισταθούν σύντομα στην Κίνα.

Αν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί, με όλη την ισχύ τους, τα κεφάλαιά τους και τις επιρροές τους εμπλακούν όλο και περισσότερο στην παραγωγή λιθίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στη Δύση ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό της με την Κίνα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης