Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η υπερπροσφορά ΑΠΕ αλλάζει την αγορά των PPAs - Προς επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων

Η υπερπροσφορά ΑΠΕ αλλάζει την αγορά των PPAs - Προς επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων

Δεν λειτουργεί πλέον το μοντέλο 60%-40% σύμφωνα με τον επικεφαλή του τομέα ενέργειας της Metlen Γιάννη Καλαφατά

 

Ο κορεσμός που έχει επέλθει στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εξαιρετικά υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την περιορισμένη ζήτηση, αλλάζει το τοπίο και για τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ (PPAs).
Ενδεικτικές του νέου κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι οι πρόσφατες αναφορές του επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Metlen Γιάννη Καλαφατά περί «χλωμών προοπτικών».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφατά στα νέα δεδομένα της αγοράς που πρέπει να συνυπολογιστούν είναι η πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής. Αυτό δημιουργεί ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, γεγονός που όπως είναι φυσικό, επιδρά και στις τιμές.
Έτσι πλέον έχει καταστεί ανεπίκαιρη η δέσμευση ενός μέρους της παραγόμενης ενέργειας μιας μονάδας ΑΠΕ με μακροχρόνιο συμβόλαιο και η διακράτηση του υπολοίπου από τον παραγωγό ώστε να πωληθεί στην αγορά σε υψηλές τιμές. Η προσφορά ενέργειας σε συγκεκριμένες ώρες λόγω κυρίως της παραγωγής από φωτοβολταϊκά, είναι τόσο υψηλή με αποτέλεσμα οι τιμές να διαμορφώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά ή και μηδενικά επίπεδα.

Έτσι ένας υπολογισμός του τύπου δέσμευση ενός μέρους της παραγωγής της τάξης του 60% σε μια σταθερή τιμή μέσω ενός PPA και διάθεση του υπόλοιπου 40% στην αγορά για την αξιοποίηση των υψηλών spot τιμών, αποτελεί, μακρινό παρελθόν, χωρίς καμία πιθανότητα επιστροφής.
«Οι επενδυτές σημείωσε ο κ. Καλαφατάς, έχουν καταλάβει ότι το μοντέλο 60% της παραγωγής κλειδωμένη τιμή με PPA και 40% στην αγορά, αποδείχθηκε φούσκα. Αυτό πλέον δεν συμβαίνει και δεν μπορεί να συμβεί πια».


«Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι πλέον καταγράφεται τάση επεναδιαπραγμάτευσης διμερών συμβολαίων, ενώ πολλοί αγοραστές επιδιώκουν τιμές στα 35 με 40 ευρώ/MWh. Όμως αυτές οι τιμές προβληματίζουν τις τράπεζες σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα των έργων με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται «ψαλίδι» στις γραμμές χρηματοδότησης για απομείωση των ρίσκων. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί δυσκολίες στην υλοποίηση έργων καθώς προκύπτουν μεγαλύτερες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ή όπως το περιέγραψε ο κ. Καλαφατάς κάτι σαν το αβγό του Κολόμβου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Metlen έχει αναπτύξει το δικό της μοντέλο προσφοράς ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) σε διμερή βάση, το οποίο βασίζεται στην καθετοποίηση της ίδιας της εταιρίας που εξ΄ αιτίας αυτού έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πλήρως το προφίλ της ζήτησης των πελατών της τόσο με πράσινη ενέργεια όσο και με ενέργεια από θερμικές μονάδες.
Σε ότι αφορά τις τιμές έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μίγμα πλήρως σταθερών ή και μεταβλητών τιμών προσαρμόζοντας τις προσφορές της στις ανάγκες των καταναλωτών. Με άλλα λόγια η καθετοποίηση της Metlen της δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει Virtual Base Load μοντέλο που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των καταναλωτών για διάστημα πέντε ή και δέκα χρόνων.

Δημοπρασίες στην Ευρώπη

Ενδεικτικό του νέου κλίματος που διαμορφώνεται σε ώριμες αγορές της Ευρώπης είναι το νέο κεφάλαιο για τα ΡΡΑs, που άνοιξε πρόσφατα η γερμανική εταιρία ΡΝΑ, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας. Η εταιρία προχώρησε στη διενέργεια δημοπρασιών καλώντας βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας να υποβάλλουν τις προσφορές για την απόκτηση ΡΡΑ, ορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την τιμή.

Η δημοπρασία της PNE αφορά σε ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊά άνω των 300 GWh/έτος και είναι ανοικτή σε βιομηχανικούς πελάτες έως τα τέλη Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας ο γερμανικός όμιλος θα προσφέρει πέντε πακέτα ΡΡΑ από φωτοβολταϊκά και αιολικά, της τάξης των 32-124 GWh/έτος, που θα ομαδοποιηθούν στη δημοπρασία, με προγραμματισμένες παραδόσεις από το 2026. Οι όροι και οι τιμές των ΡΡΑ θα καθοριστούν κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την πρωτοβουλία της ΡΝΑ μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι παραγωγοί με αντίστοιχες δημοπρασίες, ειδικά σε ώριμες αγορές, με χαμηλή προσφορά ΡΡΑ, όπως η γερμανική.
Εξάλλου στη Γερμανία, σύμφωνα με το Montel, οι τιμές των PPAs δεκαετούς διάρκειας για χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια παράδοσης από το 2025 κυμαίνονται στα 56,99 ευρώ/MWh και στα 60,61 ευρώ/MWh, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης τιμών Qwatt. Ένας 10ετές ΡΡΑ pay-as-produced από ηλιακό σταθμό τιμολογήθηκε στα 52,30 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης