Βρετανία: Αναγκαία η αύξηση των τιμών της αιολικής ενέργειας (Ember)

Βρετανία: Αναγκαία η αύξηση των τιμών της αιολικής ενέργειας (Ember)
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η αιολική ενέργεια παρήγαγε συνολικά 25,3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, περισσότερο από τις 23,6 TWh που παρήχθησαν από πηγές ορυκτών καυσίμων
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να προσφέρει υψηλότερες τιμές για την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αν δεν θέλει να χάσει τους στόχους δυναμικότητας που έχει θέσει η ίδια, προειδοποίησε το think tank Ember.

Σύμφωνα με το Oil Price, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει κίνητρα για νέα αιολική και ηλιακή δυναμικότητα, εγγυώμενο ελάχιστες μακροπρόθεσμες τιμές για την ενέργεια που παράγεται από τέτοιες εγκαταστάσεις μέσω συμβάσεων διαφοράς.

Ωστόσο, οι τιμές που η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να προσφέρει πρόσφατα υπολείπονται των χρηματοδοτικών αναγκών των κατασκευαστών, μειώνοντας συνεπώς το ενδιαφέρον για νέα έργα.

Εξαιτίας αυτής της ασυμφωνίας μεταξύ των προσδοκιών των κατασκευαστών και του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, η δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων του 2023 δεν απέδωσε κανένα συμβόλαιο.

Σύμφωνα με την Ember, αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει άμεσα, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να παραμείνει στην πορεία για την εγκατάσταση 50 GW υπεράκτιας αιολικής παραγωγικής ικανότητας έως το 2030.

Η κατάσταση σήμερα

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14,7 GW υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων σε λειτουργία και άλλα 13,3 GW στα σκαριά.

Αυτό αφήνει ένα κενό 22 GW που πρέπει να καλυφθεί από κάπου και για να συμβεί αυτό, πρέπει να αυξηθούν τα κίνητρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, νωρίτερα φέτος, η αιολική ενέργεια ξεπέρασε για πρώτη φορά σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα το φυσικό αέριο και τον άνθρακα ως η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember που επικαλείται το Reuters για τον Απρίλιο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η αιολική ενέργεια παρήγαγε συνολικά 25,3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, περισσότερο από τις 23,6 TWh που παρήχθησαν από πηγές ορυκτών καυσίμων, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ember.

Ως αποτέλεσμα, η αιολική ενέργεια παρήγαγε κατά μέσο όρο το 39,4% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024, έναντι του 36,2% της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα.  

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας, ωστόσο, θα μπορούσε να αρχίσει να υποχωρεί με τον θερμότερο καιρό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του στοιχήματος της αιολικής ενέργειας της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης