Τελευταία Νέα
Ενέργεια

LNG: Το μεγάλο άνοιγμα της Novatek στην Κίνα και οι προοπτικές του

LNG: Το μεγάλο άνοιγμα της Novatek στην Κίνα και οι προοπτικές του
Οι ειδικοί αμφιβάλλουν ως προς το ύψος των περιθωρίων κέρδους της Novatek από το εμπόριο LNG στην Κίνα, όπου η προσφορά αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία αυξάνεται
Στην κινεζική αγορά LNG σκοπεύει να διεισδύσει η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek, αν και είναι αβέβαιο το κατά πόσο θα καταφέρει να προσελκύσει πολλούς πελάτες λόγω των αυξημένων τιμών του καυσίμου, όπως δήλωσαν Κινέζοι traders στο Reuters την Τετάρτη (10/7).

Η Novatek προσφέρει μέρος ενός φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου από το έργο Yamal στην Αρκτική. Το φορτίο πρόκειται να φθάσει στην Κίνα αργότερα τον Ιούλιο, δήλωσαν στο Reuters κινεζικές πηγές.

Ωστόσο, οι ειδικοί αμφιβάλλουν ως προς το ύψος των περιθωρίων κέρδους της Novatek από το εμπόριο LNG στην Κίνα, όπου η προσφορά αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία αυξάνεται, καθιστώντας το LNG καύσιμο με πολύ χαμηλή ζήτηση μέχρι τώρα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Novatek δεν έχει καμία συμμετοχή στα τερματικά εισαγωγής ή στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Κίνας.

Νωρίτερα φέτος, η Novatek ετοιμαζόταν να ανοίξει γραφείο στην Κίνα και να δημιουργούσε μια ομάδα με έδρα εκεί για την προώθηση του φυσικού αερίου.

Στον πάγο το Arctic LNG 2

Η Novatek, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία, εργάζεται εδώ και μήνες για τη δημιουργία μιας ομάδας μάρκετινγκ και επιχειρηματικής ανάπτυξης με έδρα την Κίνα.

Σε αντίθεση με το έργο Yamal, το οποίο εξάγει φορτία LNG στην Ασία και ακόμη και στην Ευρώπη, το νέο έργο Arctic LNG 2 της Novatek βρίσκεται ουσιαστικά στον πάγο από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Νοέμβριο νέες κυρώσεις στο ρωσικό έργο.

Το έργο Arctic LNG 2, που βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan στην Αρκτική, θεωρούνταν το κλειδί για τις προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από 8% σε 20% έως το 2030-2035.

Ωστόσο, οι ξένοι μέτοχοι ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στο έργο μετά την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ η ΕΕ τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας, απαγόρευσε νέες επενδύσεις, καθώς και την παροχή αγαθών, τεχνολογίας και υπηρεσιών για την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή ρωσικών έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως το Arctic LNG 2 και το Murmansk LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης