Τελευταία Νέα

Αλ. Εξάρχου : "Το βάρος των εξαγορών θα δοθεί στις ΑΠΕ" - Μετασχηματισμός σε τρεις κλάδους

Αλ. Εξάρχου :

Στόχος το 30% της δραστηριότητάς της να προέρχεται από την ενέργεια την τριετία

 

Σε συζητήσεις για την απόκτηση έργων ΑΠΕ που είναι σε λειτουργία και έχουν εξασφαλισμένη αποδοτικότητα, βρίσκεται η διοίκηση της Ιντρακάτ, όπως είπε στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Εξάρχου.
Όπως είπε η εταιρεία, ετοιμάζεται να προχωρήσει στο μετασχηματισμό της με τη δημιουργία τριών διακριτών κλάδων, ενέργεια, παραχωρήσεις και κατασκευές, με στόχο στην τριετία το 30% της δραστηριότητάς της να προέρχεται από την ενέργεια.
Το Νοέμβριο, όπως αναφέρθηκε, θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, για τις νέες εξαγορές, αλλά και τις επενδύσεις που προγραμματίζει τόσο στην αγορά των ΑΠΕ, όσο και ευρύτερα.
"Το βάρος των εξαγορών θα δοθεί στις ΑΠΕ" σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, με στόχο έργα με εξασφαλισμένες αποδόσεις και σταθερά EBITDA είτε υβριδικά είτε αποθήκευσης ενέργειας. Και η αντλησιοταμίευση ενδιαφέρει την εταιρεία, αν και πρόκειται για ένα τομέα που η εταιρεία κοιτάζει μακροπρόθεσμα.

Ανάπτυξη χαρτοφυλακίου

Αναφορικά με το πρόβλημα των περικοπών, ο κ. Εξάρχου εκτίμησε ότι θα λυθεί το πρόβλημα σύντομα διαφορετικά θα δοκιμαστούν περισσότερα τα φωτοβολταϊκά και όπως είπε θα δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων από αυτά.
Σχετικά με τη συμφωνία με τη ΔΕΗΑΝ, στην οποία προχώρησε η Ιντρακάτ στις αρχές του έτους, ο κ. Εξάρχου, τη χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική, πιο σημαντική και από την απόκτηση της Ελλάκτωρ.
Κι αυτό γιατί της εξασφαλίζει την ταχεία ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των 1,7 GW χωρίς να χρειάζεται να το χρηματοδοτήσει.
Όπως είπε ο κ. Εξάρχου για να αναπτύξει μόνη της η Ιντρακάτ το χαρτοφυλάκιο αυτό χρειαζόταν 1,5-2 δισ. κάτι που τώρα θα προχωρήσει η ΔΕΗΑΝ. Την ίδια στιγμή τα έργα αυτά στα οποία η Ιντρακάτ θα έχει το 50%, θα έχουν εξασφαλισμένο αγοραστή την ίδια τη ΔΕΗ και δεν θα αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα της αγοράς ΑΠΕ.

Ωστόσο, στα σχέδια της Ιντρακάτ, δεν είναι να μείνει μόνο με αυτή τη συμφωνία, αλλά επιδιώκει να ενισχύει την παρουσία της στην αγορά της ενέργειας αποκτώντας νέα έργα, είτε μόνη της είτε από κοινού με άλλο επενδυτή.

Ενδιαφέρον για τη Ρουμανία

Όσον αφορά την ανάπτυξη εκτός Ελλάδος, η αγορά που ενδιαφέρει την εταιρεία, είναι η αγορά της Ρουμανίας, στο βαθμό που παρουσιαστεί κάποιο ενδιαφέρον έργο.
Στρατηγική του Ομίλου Intrakat, τόνισε ο κ. Εξάρχου, είναι να αξιοποιήσει την σημερινή ευνοϊκή συγκυρία και να ωθήσει τις επιδόσεις του Ομίλου στο επόμενο επίπεδο, με σκοπό να έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική του απόδοση το 2026, στοχεύοντας σε κύκλο εργασιών €2,5 δισ., ενοποιημένο μικτό κέρδος της τάξης του 10% και ενοποιημένα έσοδα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBTIDA), ύψους 7,5%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης